неделя, октомври 28, 2007

Обобщение на изборния ден до 17,00 часа.

За няколко клика в повече
За съжаление, някои хора злоупотребиха със свободата на словото (и тези също) и изнесоха данни за социологическите прогнози за изборите в София. По този начин дадоха още един аргумент в ръцете на душманите на свободното слово за цензура и регулация в Интернет, и се наредиха след детската порнография, злоупотребата с авторски права и хакерите като поредната простотия в мрежата. Напомням: Етиката е основен принцип в Интернет, не замърсявайте!.

Къде са избирателните списъци?
Кварталното клубче, чиито витрини служеха за излагане на разпечатаните изборни списъци, от известно време е лъскаво квартално кафене и изборни списъци по стените няма. Толкова за ангажираността на местния бизнес към местните проблеми.

Проучване на изхода (за неграмотници - exit poll)
В моята избирателна секция (четвърто помощно училище в Лозенец, ул. Русалийски проход) видях младеж и девойка на ученическа възраст, които анкетираха излизащите от нашата секция лица. Поради крайно несериозното отношение към мероприятието (от страната на младежа, когото яко го беше треснал хормона, правеше маймунджулъци и се смееше на висок глас в коридора), повечето хора, излизащи от нашата секция му отказаха да му дадат отговори на въпроса за кого са гласували. Когато аз излязох от секцията, въпреки че желаех да дам информация за кого съм гласувал, никой не ми обърна внимание. Баща ми пък каза, че тъй като били доста несериозни им дал хаотични отговори.
Надявам се не навсякъде алтернативните преброители да се отнасят така към задълженията си.


Прозрачните бюлетини
Въобще бюлетините са една от трагедиите на тези избори. Ще си сложа подписа под петиция да бъдат наказани хората, които гласуваха именно тази технология на изборите. Не само прозрачни, но и огромни бюлетини. В нашата секция обаче имаше химикалка, която пише тънко и моят глас не прозираше (погледнах специално).
Прозрачните бюлетини са нечуван скандал. Крайно време е за електронни и дистанционни технологии за гласуване.

Огромно количество кандидати за местна власт
Явно доста от кранчетата за изпиране на мръсни пари са вече затворени и изборите са останали една от малкото възможности.

Учителска стачка
В училището не забравят да ни напомнят, че стачкуват.
Ако учителката по рисуване е участвала в изготвянето и аранжирането на агитационните материали за стачката, то аз гласувам да не и вдигнат заплатата и с един лев.

Редът за изказване на пресконференциите в НДК
Опасно! Беше ликвидиран един от най-стабилните консенсуси в демократичното общество в България - редът за изказване на пресконференциите в НДК.
Не си играйте с обществените договорки, колкото и смешни да изглеждат. На това се крепи демокрацията.

Телевизионното отразяване на вота.
Скучно. Макар че за пръв път се заговори в централните емисии за реалните проблеми на изборите - купуването на гласове и изборния туризъм - добър знак.
Човек сам задържал мошеник, поискал да купи гласа му -
Европейският съюз действа като мощен катализатор на демокрацията и гражданското общество у нас.

8 коментара:

Стойчо каза...

Многото кандидати са точно поради обратната причина: очаква се сериозно финансиране от страна на ЕС, което директно ще отива в общините без да минава през правителството - та това е меркантилната причина за огромното количество кандидати

Стойчо каза...

Малко пояснение: обратна причина означава, че причината не е, че кранчетата са затегнати, а точно обратното - отваря се ново и то огромно кранче

Борислав Борисов каза...

Поздравявам ви, че пишете за прозрачните бюлетини! Потресен съм от това, писах току-що и аз в блога си. Мисля, че тези избори могат и трябва да бъдат касирани поради това нагло нарушение.

komitata каза...

Да, Стойче, прав си и това изглежда като много правдоподобен вариант.

eliza каза...

По голямата част от жителите на Ивайловград са възмутени от публичния си вот.Бюлетините прозират и даваики ги за втория печат трима членове от комисията се взират в твоята бюлетина и разбират за кой си гласувал.За малък град като Ивайловград това значи ,че полувината град знае за кой си гласувал.А уж изборите са тайни....,няма такова нещо.По улиците на малкото градче всички хора коментират възмущението си от публичния вот.За мен лично това беше последния път за който гласувам,нека пенсионерите,който едва се предвижват да избират кой ще ни управлява

komitata каза...

Елиза, мисля че решението ти е контрапродуктивно. Нещата с натиск могат да се променят.

Елка каза...

Това с прозрачните бюлетини е направо невероятно. Все още се чудя дали нещо не си въобразявам ... Това, което ме възмути повече и от тях е, че медиите нищо не споменават за явния вот !? Най-големите медии в България явно защитават нечии (не на хората) интереси. Тази пародия съвсем ме разубеди занапред да остана в тази държава. За съжаление ясно е, че нещата няма да се променят...

komitata каза...

Като тръгнеш нанякъде, не забравяй да напишеш пътепис ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)