сряда, септември 19, 2007

Политиците и ябълките.Представете си политиците като ябълки, които са на пазара. За да си купи човек ябълки, те трябва да са зрели, сладки и без дефекти.

Има определена група хора, която би си купила ябълки от вашата сергия, дори те да са по-зле от конкурентните. Това са феновете, или т.нар. "твърд електорат". Да речем майка ви или баба представляват такава група предани потребители.

Синята сергия ни представя от известно време или твърде зелени ябълки или твърде гнили и спаружени. Кандидатът за даден пост е продукт, който трябва да премине през определени цикли, докато стигне до идеално състояние да се кандидатира, така че кандидатурата му да е наистина конкурентна. Т.е. трябва да се изчака ябълката да узрее, да се опази от вредители и да се поднесе във възможно най-добър вид на потребителя.

На синьото дърво отдавна всички зрели ябълки са одрусани и или са изядени или са приведени във вид, негоден за консумация.

Трябват търпение, любов, себеотрицание и немалка дисциплина (да не изядеш готовия продукт преди да е стигнал до пазара например), за да отгледаш нещо, което да спечели потребителя.

Поражението на сините през 2001 г. не беше просто тактическо, то беше стратегическо. При една партия с развити вътрешнопартийни механизми то би трябвало да доведе до смяна на поколенията, изхвърляне на ненужното, консолидиране, израстване (именно израстване!!) , така че ръстът, предизвикан от обновлението, следващо шока, да компенсира изхабяването в управляващата партия /коалиция и да доведе до логично връщане във властта на едни бъдещи избори.

Не може да се пренебрегват тези механизми. Както не можеш в икономиката да печаташ пари, за да вдигаш жизненото равнище на населението. Или ако си унищожил детско-юношеската школа на даден отбор, не можеш да хванеш всеки от улицата да го играе нападател. Пренебрегването на основни закони трябва да се заплати и толкова.

Аз отказвам да бъда част от твърдия електорат на когото и да е - смятам да бъда отговорен потребител главно към себе си.

Не възприемайте текста към призив за гласуване или негласуване за някого - гласувайте, за когото сте решили.И още нещо, конкретно за кметските избори. По моите наблюдения листата на съветниците е също толкова важна, колкото и избора на кмета в дадена община (а май дори е и по-важна). Доколкото разбирам, именно синята листа мисли да вкара в общината хората, които олицетворяват "модела Софиянски"?? Не съм много запознат с казуса, но звучи като подигравка. Т.е. хората, които бастисаха градинки, паркове и стара архитектура, сега да гласувам за тях "защото не са ченгета"?

Спирам дотук. Останалото, което напира - в нов пост.

13 коментара:

Търновец каза...

Много си прав за съветниците ... Примера с моя град е точно такъв - (уж)син кмет , който два мандата работи с мнозинство от червени съветници... Резултата е масивно облажване на двама-трима избрани бизнесмени(включително самия кмет). Пак е по-добре от ситуацията от преди това - ултра-червен кмет със сини съветници , който за 4 години не допусна в общината нито един от потенциалните инвеститори, накара Гриша Ганчев да инвестира в Ловеч и в ФК Литекс , за сметка на Търново и ФК Етър ... и накрая остави общината в плачевно състояние , без дори да се е облажил лично ...

youBa каза...

"Т.е. хората, които бастисаха градинки, паркове и стара архитектура, сега да гласувам за тях "защото ..."

анджък!!!
аре БАСТА!

Спас Колев каза...

Аз чак сега зацепвам - те и обща листа за съветници щели да правят. Това за какъв дявол - смятат, че някой няма да прехвърли 1% или какво?

Най-мразим да нема за кого да гласувам...

komitata каза...

Нямам намерение вече да си мълча. Всичко, което ми се струва нередно - на масата!

Radan каза...

Правилно, там му е мястото (на масата де).

За листата те разбирам... има хора с пряка отговорност вътре. Чакам да видя програмата. Ако е "защото не сме ченгета"... няма,е шанс.

komitata каза...

И аз чакам да видя програмата, но чакам да видя и много повече от програма - пълна и ясна идея накъде отива София.

Peter Petrov каза...

Не съм съгласен с тезата, че синьото дърво е одрусано. То е одрусано от гнилите ябълки. В Софийските му клони за жалост се задържаха доста гнили плодове.А това, че много хора си правят асоциации от рода на "София е България" го гледаме и слушаме по централните медии всеки ден. Жалко, че в подтекста на изложеното прозира точно това...

Стойчо каза...

Da razbiram li che ti njama da glasuwash na tezi kmetski izbori?

komitata каза...

Моите извинения за хората от провинцията. Наистина прозира точно това, но не нарочно.

komitata каза...

Ще гласувам разбира се.

Търновец каза...

Това "София е България" изяде главата на доста политици :) Нямам нищо против, но някак си ми се доповръщва от България ако няма и малка доза Провинция , която да пооплакне поне малко окото.

Стойчо каза...

Aha, i ponezhe jabylkite ne ti dopadat - shte kupuwash krushi? Ponezhe tam njama gnili?
Taka kazhi - da znam, che njama da kupuwash jabylki

komitata каза...

стойчо разбирам че ти е любопитно за кой ще гласувам, и пробваш стратегии да ти кажа ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)