събота, август 25, 2007

Смъртта на архитектурата

В София се появява нова рекламна форма, която поразява с наглостта си.

Най-вероятно става дума за заобикаляне на закона, по линия на задължителните атрибути, които трябва да присъстват, при ремонт на фасадата на дадена сграда- свързани с охраната на труда на строителите и безопасността на колите и пешеходците по улицата.

На ъгъла на Фритьоф Нансен и България, една от гордостите на сталинистката архитектура е закрита от псевдо скеле и псевдо защитно платно, което всъщност е гигантски билборд.


Първата лястовичка

Моята прогноза е, че докато не се появи специален текст в общинските разпоредби, регулиращи подобна наглост, скелето и мега билборда ще си седят там, под прикритието на ремонт, който се точи с години, ако не с десетилетия.

Ужасяващата практика се появи и на друго място в София - ъгъла на Скобелев и Витошка. Интересно е, че там се моткат хора, които имитират работа по фасадата, а фасадата още не е готова след няколкомесечен ремонт.


Скобелев и Витошка. Фирмите, изписани в долната част на билборда,
означават че той има намерение да стои там още дълго

В битката между естетиката, общинската администрация (за комисионни), и рекламните (псевдо-строителните) предприемачи отсега знам кой ще загуби. И качеството на живот в нашия вече доста мърляв и задръстен град ще падне още... Нали знаете от какво ще извадят пари собствениците на тези мегабилбордове - от нашия комфорт. Т.е. техните приходи ще се вдигнат, а нивото на нашия комфорт ще падне. От общината едва ли може да се очаква повече, от това да се пребори за комисионни от новата златна мина.

Подгответе се за момента в който 60-70% от фасадите на важните места в София ще бъдат покрити с мегабилбордове, както е например в Букурещ. Подгответе се визуалната ви среда да се състои САМО ОТ РЕКЛАМИ, т.е. всекидневното ви възприемане на града да бъде подобно на безкрайно обикаляне покрай тараби налепени с рекламни материали. Представихте ли си го? Честито. Архитектура ли?? Ха! Представете си циците на някоя певачка в размер два пъти човешки ръст, които ви посрещат всеки път, когато влизате в центъра. Вкусът не е гарантиран.


Букурещ, зимата на 2006 г.

Може би дори ще стигнем до положението и в центъра да се строят напълно безлични от архитектурна гледна точка сгради. Ами да - и без друго никой никога няма да им види фасадата - ето възможност да се спести малко от архитектурен труд и облицовъчни материали. Смъртта на архитектурата.

Изходът какъв е, за да живеем в по-човешка градска среда?
Или да сменим града, или да се преборим за подобряване на този, в който живеем.
Няма друго.

3 коментара:

Спас Колев каза...

Това съм го виждал за пръв път във Венеция, и то доста масово...

komitata каза...

Нормално. Изкушението във Венеция е огромно. Само си помисли какви тълпи туристи минават непрекъснато от там.

И.Е. Станков каза...

Хубав коментар.
Но според мен и архитектската гилдия си е виновна. 80% процента ot arhitektite са фиксирани в това просто да се направят пари. Такива неща като гражданска и естетическа позиция за тях са чужди.

София никога не се е славела като архитектурно красив град, но разсипването на малкото качествени сгради с мега-билборди вече я закопава тотално. Отвратителен град.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)