петък, юли 27, 2007

Избирателна безкомпромисност или безкомпромисна избирателност?

"МВР ще бъде безкомпромисно към нарушаващите закона протестиращи. Не може да допуснем група граждани без разрешение да възпрепятстват правата и свободите на стотици други жителина което и да е населено място"

министър Румен Петков, 3 юли 2007 г.(от в-к "24 часа")


Започвам с въпросите:

1. Може ли МВР да се справи (и доколко да очакваме безкомпромисност) с незаконен протест на таксиметровите шофьори, които възпрепятстват СТОТИЦИ ХИЛЯДИ жители на столицата да упражнят правата си?

2. Може ли МВР да се справи с незаконен протест на шофьорите в софийския градски транспорт (безкомпромисно?)?

3. Може ли МВР да се справи с незаконен протест на хора, блокиращи достъпа до важно сметище и така застрашаващи здравето и живота на стотици хиляди граждани?

Това са риторични въпроси, както се сещате - МВР е абсолютно безсилно пред горните три вида протест. Но пък ако са изпълнени следните условия - протестиращите са във възрастова граница 16-35 години, карат велосипеди, използват компютърни технологии и се изразяват културно, то тогава техния протест е по силите на МВР плюс безкомпромисно.

От 89-та година досега МВР не сменя почерка, особено ако е в ръцете на БСП

През 89-та година МВР с желязна решителност разгони мижавата демонстрацийка на "Кристал" (и се говори, че предизвика смъртта на Георги Парцалев? и пак еколози ядоха шамарите ) но стоя в ступор, докато горяха безценните архиви на БКП и партийния дом.

През виденовата зима МВР седя безучастно с месеци докато протестите постепенно парализираха София и едва удържа пасивно щурма на парламента (парламента, ей, върховната власт!). Което не попречи да бъде безкопромисно срещу стотина случайни протестиращи и минувачи след полунощ на една мразовита февруарска нощ (аз минах от там към 11 часа след работа и си тръгнах защото прецених че нямаше шанс да стане абсолютно нищо интересно - пред парламента нямаше почти никого).

Така като смятам наум и превъртам минали ситуации - това министерство може да се справи с максимум стотина мирно незаконно протестиращи (ако не са срещу сметище обаче, тогава сигурно 20-тина). Всичко над тази бройка и интензитет изглежда е над капацитета на това министерство. Народът казва за такива ситуации - напънала се планината и родила мишка.

Какво е това - избирателна безкомпромисност или безкомпромисна избирателност?
Айде господин Петков, стига с това комично присъствие във властта...

6 коментара:

dzver каза...

Подписвам се под написаното!

komitata каза...

още подписи моля ;-)

Вени Г. каза...

И аз, и аз :)

Търновец каза...

и аз се сложувам потпулно ! :)

Peter Petrov каза...

Комита, сигурно си гледал края на чудесното интервю на Св.Пеев по Нова ТВ. Престъпници,пътища и престъпници, чертаещи пътищата на България.

komitata каза...

Не не съм.. нямам много време за телевизия. Разкажи накратко.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)