сряда, юли 25, 2007

Списък със заслужилите

Външният министър на Германия
Тони Блеър
Няколко високопоставени лица от Бритиш Петролеум
Берлускони
емирът на Катар
сем. Саркози
комисарката Фереро-Валднер
Джордж Буш
кампанията "Не сте сами" и всички участници в нея (обществен натиск, развързал ръцете за по-решителни действия).
и
всички български политици и общественици, които са мотивирали горните лица

И се оказа че Кадафи сам е определил обезщетението на семействата на заразените деца и сам го е платил...

И че е подписал собствения си Рейкявик, Кемп Дейвид или Дейтън... Така че да видиме колко му остава..

Информацията синтезирана от тричасово гледане на сутрешни блокове ;-)

7 коментара:

Съзерцател каза...

"По- добре 100 години диктатура, отколкото 3 дни анархия." Либийска поговорка. Интересното е, че тук те препокриват съществителните "свобода" и "анархия". Ще си отиде Кадафи и кво? Ще се върнат Сенуситите?
Нямаш отговор на този въпрос. Европейците и американците също. Почети малко история. Американско-либийско сътрудничество преди бомбардировките 80-те години. Според мен американците искат възстановяване на статуквото Картър-Кадафи. Нова "фитна" между Западът и Либия- аман недей.
Ей сега французите спокойно ще си продадат самолетите на Либия- без чувство на угризения. Open for business

Радан каза...

Дааа

така изглежда ситуацията от сутрешните блокове. На мен картината ми се струва малко гротескна и хич не ми е достоверна.

А би ми харесало да е вярна:)

komitata каза...

Съзерцателю,
Ще влезеш ли невинен доживотно в затвора на Кадафи, за да попречиш на Сенуситите да се върнат на власт ;-)?
Не е редно невинни хора да страдат, независимо от добрите намерения. Целта, разбира се е, да се постигне достоен живот за всеки в Либия.. чрез демократизация най-вероятно. Open for business - няма лошо, това събори навремето социализЪма.

Съзерцател каза...

В коментара си не говоря за казуса с българските медици. Той е отговор на твоят намек, че наближава краят на Кадафи. Според мен никой не иска да бута Кадафи, защото това означава нов Ирак, а едва ли Западът иска още един такъв ангажимент.
Апропо, ако Бенгази не беше център на опозицията и Сенуситите не бяха толкова силни там, вероятно Кадафи щеше да отпуска повече пари за местното здравеопазване и комунални услуги и може би нямаше да се стигне до спин епидемия. Но това са само догадки.
Демократизация? Демокрация?
Що е то?
Видни политолози са се опитали да отговорят на този въпрос. Чел съм 12 определения за "демокрация". А и арабите си имат други виждания по въпроса, които не съвпадат много с европейските. Аз даже имам едно изследване по въпроса "Представата за демокрация в ислямският свят". Бих го публикувал на блога си, ама е около 30 страници и ще стане мазало.

komitata каза...

Съгласен съм с тебе, че демокрация от американски тип не може да се въведе, дори с най-мощната армия на света зад гърба ти, че дори и в България. Аз за арабския свят повече си представям като положителна правово общество, което уважава закона и правата на отделния човек, и свободни медии... а от там нататък да се оправят с културноисторическото си наследство.. Може би една еволюция в посока Йордания или Катар...

Съзерцател каза...

По- скоро, според мен, еволюцията ще бъде от египетски тип. Това явление- "наследствената република", този абсолютен оксиморон, с който се сблъскахме за първи път в Сирия ще се повтори и в Либия. А истината е, че тези "революционни лидери" така добре използват "историческото си наследство" в настоящето, че направо ме обхваща чувството, че съм в миналото. Какво имам предвид? Ако огледаме управляващите в днешен Египет, например, ще видим, че на половината можем да им проследим родословието до мамелюките. Това е особено изразено в "мухабарат"- техните служби. Т.е. това НДП, Арабски Соц Съюз, БААС са само прикритие на статуквото. Оказва се, че старите касти така добре си съществуват и положението не се е променило с векове.
Абе, странен регион. Но интересен. ;)

roujkabg каза...

Кои са медиците по това дело, когато става дума само 5 мед.
сестри:Нася Ненова,Валентина
СирапулоПоследно сестра ли е или рехабилитаторка?/Снежана Димитрова,Валентина Червеняшка.

Кристияна- никога в Либия не е работила като мед.сестра,а само и единствено в административната сграда на министерството на Здравето,гр.Бенгази,в съседство с университетската болница Хауари,
като кафеджийка и метреса на гл.секретар,с ранг на регионален министър д-р Саад ал Амруни.

Публична тайна, с която се обяснява нетърпимостта на местното население, което настояваше именно нейната егзекуция.С фалшива диплома на мед.сестра,а сега щяла била да учи рехабилитация.Майка й Зорка по ТВ СКАТ, заяви за връзките й с Румен Петков, който ката ден пиел следобедно кафе у тях,преди заминаването й за Либия.

С медик у нас се титулува висш мед.персонал,т.е. лекар.

Д-р Здравко Георгиев в края на 80-те години тегли майната на медицината и започва работа в южно-корейска строителна фирма като бачкатор и според законите в България и Либия след 5г изгубва правото си да упражнява лекарската професия.Т.е.към момента на ареста му не е лекар.

Ашраф също не е лекар,а клиничен лаборант,студент на държавен стаж в детската борница,Куефия,Бенгази.

Кой е медика в тази серия от дела,които се водеха срещу тях?

Само заради самопризнанията на Нася и Кристияна ли трите сестри Сирапуло,Червеняшка и Димитрова искаха отделяне на техните дела от тези на немедиците Кристияна,
Здравко и Ашраф?

От всичките 8г цялата компания от българи и един палестинец прекараха в затвора само 1г и 4м.
Останалото време го изживяха в частна вила край Триполи,с лични ЖСМ,кабелна тв,хобита,през ден зъболекар,с обслужващ персонал.

След освобождаването му от затвора,
Здравко, който пък нямаше нищо общо със СПИН процеса и не е бил обвиняем по това дело беше назначен за щатен градинар на циментеният тротоар на бг посолство в Триполи със заплата 700евро и ползване на джип с дипломатически номера.Основното му задължение на градинар се състоеше в това:

-да охка и пъшка в сутрешните блокове на бг тв медии,
-да пълни каруците в супермаркетите с лакомства за сестрите
-и да се изтяга по плажовете на Регатата в най-луксозният дипломатически квартал на Триполи.

Никой от осъдените 3 пъти на смърт българи не е бил 8г в затвор,с изключение на 1г и 4м.

Сестрите са невинни,но с поведението си дали възможност да попаднат под ударите на законите в Джамахирията,но...те никога не са били заложници на Кадафи,а на нашите тайни служби, които играеха с него.

Който не е разбрал да пита.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)