сряда, юни 13, 2007

Регистриране на лек автомобил в условия на блокада

или похвално слово за президента на САЩ

Оня ден по ViaSat History даваха много хубав филм за избирането на кардинал Ратцингер за папа. Искаше ми се да ви разкажа за него (за папата), но музата ми за тази тема мина, защото... ми се наложи да регистрирам новозакупена употребявана кола в КАТ-София. Затова ще ви разкажа, как стана тая врътка в условията на известните опашки от последния месец и в навечерието на пристигането на Джордж Буш в София.

(Този папа лично на мен ми е много симпатичен. Не, не съм католик, но човекът Бенедикт XVI вдъхва доверие и излъчва духовност, която, поне засега, не съм забелязал у българския клир. Ако ми дойде музата пак - ще напиша и на тая тема)


Та, преди 2-3 седмици купихме едно Пежо 306 – по документи на 9 години и с километрж 130х. Както знаете, от няколко седмици пред КАТ-София се вият километрични опашки за регистрация, и затова първоначално взехме временни номера, които важат до-не-разбрах-кога, но във всеки случай обезателно трябва да се сменят с постоянни. Карахме колата по този начин – като при евентулни проблеми с катаджии щяхме да минаваме с репликата: „ходя на работа, и не мога да губя време по опашки” (не знам дали щеше да помогне, но поне беше достатъчно нахална реплика)....
Миналата седмица, както помните, двете основни новини бяха опашките в КАТ и визитата на Дж.Буш в София – показваха огромни опашки и непрекъснато разказваха как целия център щял да бъде затворен.
Колата вече беше минала през първоначален сервиз и спирачките бяха проверени и оправени, маслото сменено и изобщо си беше минала целия първоначален ремонт, необходим на новозакупените употребявани автомобили и в неделя решихме да я покараме из града. Нямаше никакво движение и ей,-тъй решихме да минем край КАТ, за да видим има ли опашка, колко е голяма, за да преценя дали ще се налага да си взимам отпуска през седмицата или да чакаме още....
Караме откъм Интерпред и....О! чудо!
.....КАТ работеше! и...
....нямаше НИКАКВИ коли!

Поглеждам втори път: КАТ работи и приема документи и последната кола се намира точно пред гишето, приемащо документи – а пред бариерата нямаше никакви коли.
За щастие документите, които ни трябваха, бяха в колата и моменталически спряхме колата отпред и се наредихме на опашката от хора (не повече от 7-8 човека).
Докато ни дойде реда, успях да копирам това, което трябваше да се копира и хоп! влязохме вътре.

Малко отклонение: докато чакахме реда си, се сетих, че по телевизията бяха казали, че КАТ ще работи и в събота-неделя – но изобщо ми беше излетяло от главата.

Вътре работеха 7-8 гишета, които приемаха документи.
Процедурата е следната: подавате комплекта документи, плащате на касата колкото ви кажат на гишето (в нашия случай беше 9 лв). Забележителното е, че касата си е на МВР-то, а не някаква банка с комисиони. След приемането на документите ви дават една бележка, която пазите за по-късно, и ви казват на кой канал да идете за прегледа.

Явно този ден бяхме с късмет, защото колите пред нас бяха явно с някакви проблеми с документите и служителят от канала ни извика да изпреварим останалите. Една от изпреварените коли беше жълт Фолксваген-констенурка с две кучки в него – стана им зле, като го задминахме, ама....какво да направя;-) (абе изкефих се, да ви лъжа ли?)
На канала ни провериха спирачките (вече ви казах, че бях прекарал колата през сервиз, за да знам, че всичко е ОК) – и минахме нататъка.
Зад канала вече спряхме (един чичко с бормашина ни каза къде) – и аз отидох с бележката от първото гише към следващото – плащате за самата регистрация и номерата. Тука вече сумата е към 53 лв, катоза разлика от първото гише, тук вече присъства като посредник любимата на българския народ СИБанка, с присъщите й комисиони (любима е, защото в последните два правителствени мандата е собственост на любимата на любимия от бг-народа Б.Борисов).
Както и да е – дадох пари на банката и седнах да чакам да ми дойде реда за издаване на номерата. Тука вече се чака повечко (поне 30-40 минути) – междувременно накарах чичкото с бормашината да ми свали старите номера.
Като ни дойде реда за получаване на номерата – взехме ги и същия тоя чичко ни ги монтира – за което получи 5 кинта да се почерпи.

И така:
1. Време – от влизане до излизане: точно 3 часа: от 11:30 до 14:30
2. Пари:

  1. 9 лв – за приемане на документи;
  2. 53 лв за регистрационни номера;
  3. 5 лв – бакшиш за монтьора

Общо 67 кинта

Какво общо има Джордж Буш с това?
Ами ако не беше неговото посещение, щяха ли МВР и КАТ да си дават толкова зор, за да махнат опашката пред софийския КАТ, която опашка през седмицата стигаше до 4-и километър, стигайки до пряка видимост от Цариградско шосе, по което пък трябваше да мине кортежът с американския президент? Представяте ли си какъв скандал можеше да стане, ако една от последните коли на опашката просто „гръмнеше”. Даже не е нужно да бъде кой знае какъв взрив – само да пукне и да видиш ти какъв щум можеше да вдигне?
Та затова според мен изкарахме тоя луд късмет и се оправихме за 3 часа.

Харесвам Буш най-малкото за това, че не му пука от някакви измислени интелектуалци. Но сега той ми свърши и една лично на мен полезна работа – принуди българското МВР да си размърда задника в положителна посока.

А това не е малко, нали?

8 коментара:

komitata каза...

Хехехех, Стойче, заяждането със СИБанк не ти е силната страна. Не ти ли беше СИБанк любима и преди 2001 година бе? Тя и тогава събираше яки комисионни ;-) А чия беше тогава -- ох, не се сещам ;-)

Стойчо каза...

Ох, тогава нямахме блог драги:-) Това, че и преди 2001 е събирала комисини е само още една причина да се заяждам с нея:-)
И не ми е била любима - тогава харесвах Биохим (всъщност и сега, де).

Стойчо каза...

А и хайде и ти престани като БКП-то да сравняваш днешните успехи с равнището от 1939г - нали затова вече два мандата има нова власт?

komitata каза...

Просто исках да посоча, че свързването на СИБанк само с ББ не е особено коректно ;-) Иначе и аз не я понасям - нито преди, нито сега.. Даже май писах пост по темата за законния рекет...

Стойчо каза...

Разбира се, че не е коректно само с ББ. Трябва да се добавя (като на цигарите)- СИБанк и нейните комисиони се свързват с ББ само за последните два правителствени мандата.
Може да помогне и ББ да иде там където отиде другия, дето се свързаше името му със СИБанк (1/2 мандат:-)

komitata каза...

Коректен коментар, Стойче

Стойчо каза...

Само се притеснявам да не станеш фен на политическата коректност;-) - иначе вече съм сложил предупреждението, че е на любимата му в последните два правителствени мандата

Радан каза...

Посещението на Буш беше изобщо манна небесна за всеки, който има работа с автомобил в София.

Аз отупах работата в периферията за 3-4 дена напред и сега си гилам пеш.

Да Живей!

Абе аз предпочитам Клинтън пред Буш. Предпочитам и П*тьо Стоянов пред Седефчо.

Ама през '99 нямах нито книжка, нито кола.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)