петък, юни 29, 2007

Пуснаха вълците в кошарата - Странджа ще се разпродава на парче

Кога работи българския съд - когато може да си го изкара на безсилен човек. Тия дни чета за инвалид от Бургас, който си докарва по някой друг лев с надомен труд. Съдът е разпоредил разрушаване на незаконна барака в двора на кооперацията, в която живее, защото едно от семействата в кооперацията не било съгласно там да има работилница. Разбира се, законът трябва да важи еднакво за всички. И за инвалида и за дебеловратия. Лошото е, че дебеловратият всеки път се измъква през дупките в закона.

Природен парк Странджа също не може сам да се защити. Паркът нямал точно дефинирани граници и поради тази причина не съществува. Сега можете ли да си представите какво го чака най-южното ни Черноморие. Това, което го дочака например ивицата Елените - Равда.

Цитирам цялата новина:


Тричленен състав на ВАС прогласи за нищожна заповедта на министъра на околната среда от 1995 година, с която се обявява Народен парк "Странджа" на площ от 116136,2 ха.

Решението подлежи на обжалването пред 5-членен състав на съда, като днес то е подписано с особено мнението от съдия Юлия Ковачева.

Припомняме, жалбата срещу решението за създаване на парка бе внесена в съда от кмета на Община Царево - Петко Арнаудов заедно с инвеститора на селището "Златна перла" край село Варвара.

Според заключението на вещото лице, изслушано от съдебния състав, съгласно направеното от Комитета по горите предложение за създаване на защитената територия, точна индивидуализация и граница на Природен парк "Странджа" не може да се определи.
Установява се също, че сочените в заповедта 6032,4 ха земеделски земи от територията на община Царево не са индивидуализирани и не са посочени с граници отделните имоти, попадащи в обхвата на тези площи, а картата на възстановената собственост и плановете за земеразделяне на землището на с. Варвара са приети след издаване на обжалваната заповед.

Съдебният състав приема, че в обжалваната заповед не са индивидуализирани земеделските земи, попадащи в обхвата на парка и не са посочени границите на защитената територия.
Предприетите след издаването на обжалваната заповед действия по индивидуализацията на имотите, не съставляват част от административния акт или от процедурата, предхождаща издаването му.

Съдебният състав констатира, че са допуснати и съществени процесуални нарушения при издаването на обжалваната заповед - липсват доказателства за съгласуването й с компетентните ведомства и организации (източник)

Едва ли и в учебниците по право има по-очевиден пример за спазване на буквата, а не на духа на закона от тия два казуса. Каня всички, на които не им е безразлична природната красота да вдигнат шум по въпроса. Тук например, има хора, които милеят за природата

9 коментара:

Стойчо каза...

Ето пореднта причина да ходя на море в Гърция - ще се пробвам и с Италия и Хърватска.
Черно море ще го забравя...
Да им се не види и егоистичните строители

Търновец каза...

http://savestrandja.hit.bg/index.html

И на мене не ми се ходи вече по Черно Море. Ама ич !;)

komitata каза...

От три години не прекарвам повече от два-три дни на нашето черноморие. За купон става, но за почивка - не бих казал.

Peter Petrov каза...

Комита, погледни коментарите по-долу и не се ядосвай за Странджа. Българското пространство е в нашите ръце,очи и души. Щом хората, които го населяват нямат активно гражданско съзнание, а само съзнание и щом предпочитат да избягат от проблема вместо да се заемат с него, какво да говорим.
Днес Странджа, утре Иракли, вдруги ден Маслен нос и Аркутино и т.н.

Както страната ни нямаше капацитет да посрещне прераждането си след 89г., така сега няма капацитет да посрещне унищожаването на жизненото ни пространство. Нямаме съсредочване на капитал в природните ни ресурси и няма финансиране на противниците на унищожението на средата за живот.

Хайде да видим в Понеделник Бареков и ченгето в Нова. Дали ще се захванат с тази ясна корупционна схема - Странджа. Дали Славчо ще се заеме с проблема след 09.07. Какво ще ни покажат по СКАТ и ще се вдигне ли врява по ВАЦ-овите вестници? Обикновено от тези места тръгват обществените дебати.

Стойчо каза...

Петре, много добре знаеш, че откак Гоце е на власт - с протести нищо не се получава (освен ако не си таксиметрова сган, разбира се, но там е друга тема защо успяха) - единственият разумен начин е стопанския - няма да им ходим на тъпото море, белким фалират.
Иначе - си прав, ноооооо сганта(цялата, не само таскиметровата) е доволна и щастлива в момента (понеже не й се налага да се реди на опашка за хляб) - така че не се надявай на протести. Абе виж от апатия какво стана с евро-изборите?

Ivan каза...

http://savestrandja.hit.bg/
Хайде пак !

Радан каза...

Koмита, дори буквата на закона не е спазена в това решение на ВАС. Нищожна била заповедта, защото СЛЕД нейното постановяване някой не е сложил указателни табели.
Апартаментът ми не е мой, 'щот не пише "Сем. Къневи" на вратата???

Чета, чета го това решение и ми се гади - за професията ми, за достойнството ми, а от друга страна - за детството ми, когато съм обикалял залив по залив целия район...

ПОВРАГА, само т'ва ще кажа

komitata каза...

Радане, не знаех че не е спазена буквата на закона. Направо не мога да си представя, че такава висша съдебна институция може да си го позволи.. Иначе за табелката на вратата съм напълно съгласен. Поставянето на ограда или на табелка няма нищо общо с правото, освен спорове за някои гранични територии, които могат да възникнат...

Съзерцател каза...

тук виждам един неорганизиран бойкот на туристическата мафия, дайте да го организираме и заявим ясно.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)