сряда, юни 27, 2007

Три франкофонски филма...

"Не казвай на никого"
(Ne le dis a personne)

Психологически трилър, който се точи малко мудно и затова не е нито много трилър, нито много психологически. Става за гледане веднъж. Убиват жената на детски лекар и осем години той не може да забрави какво се е случило. Отделно полицията и до ден днешен смята, че той е убиецът. Внезапно той получава имейл, който променя живота му.Трейлърът е доста по-добър от филма ;-)
Торент (Вътре и субтитри на английски)

"Без дъх"
(À bout de souffle)

Филм за несъвместимостта на любовта и криминалния свят. За мъжкото и женското начало. И защо жените харесват бандити. Но не се заблуждавайте много - филмът е "антиромантичен". Младият Жан Пол Белмондо (ама съвсем млад) играе безскрупулен бандит-женкар който си намира майстора. Във филма има няколко изключителни кадъра, като например момента, в който Белмондо заобикаля гишето в туристическата фирма. Определено заслужава място някъде в личната колекция.Тогава не са можели да правят трейлъри и затова са правили филми ;-)
Торент (субтитри на английски има в торента)

"Исус от Монреал"
(Jesus de Montreal)

Група млади актьори правят пиеса за последните дни на Иисус Христос. Проблемът е, че в момента в който се опитват да бъдат верни на образа и ученето на Христос, влизат в тежък конфликт с обществото, което е построило грамадни християнски храмове и уж живее по същите правила. Филм за мисията на твореца, за смисъла на творчеството, за смисъла на живота. Филм за това докъде може да те доведе верността към себе си и докъде компромисът. Е, има разни интелектуални забежки характерни за епохата, но предизвикват само усмивка ;-) Трябва да се гледа.

Трейлър

Торент
Субтитри
(ако субтитрите ви се разминават по време с филма и не можете да се справите, аз имам вариант, който криво-ляво пригодих за този филм)

Колкото по-добри стават трейлърите, толкова по-зле филмите ;-)

2 коментара:

Mike Ramm каза...

Важно е да се отбележи за "Исус от Монреал", че ключов момент от саундтрака му е песента "Притури се планината" в изпълнение на Стефка Съботинова, с която тя стана много популярна.

Филмът е готин и горещо го препоръчвам, макар и типично по франкофонски да завършва гадно.

komitata каза...

Нарочно не споменах българските песни, да не излезе че те са голямото предимство на филма. Освен "Притури се планината" се използва и "Тудоро, Тудорке" ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)