петък, юни 15, 2007

Чудовището "Ропотамо" може и да не се строи

Нима е на път да се случи чудо? Гражданите да надвият строителната мафия? Или може би все пак в България има граница, която безобразията не могат да надхвърлят? (ей това ми се струва хипер невероятно!)

Проектът за небостъргач при "Ропотамо" забуксува

Таня Петрова

Поредният преработен проект за изграждането на небостъргач на мястото на разрушения ресторант "Ропотамо" в столичния жк "Яворов" забуксува. Въпреки че общинският експертен съвет по устройство на територията е отхвърлил почти всички възражения на жителите от съседния блок "73", изменението на плана за застрояване е стопирано. Петима от 9-те членове на съвета са подписали с особено мнение предложението за одобряване на плана, включително и главния архитект Петър Диков.

Според мнозинството от членовете на съвета проектът за небостъргача предвижда незаконосъобразно застрояване, защото няма доказателства за спазени отстояния. Проектът не е съгласуван и с експлоатиращите предприятия като ВиК. Главният архитект пък настоява той да се гледа след изясняване на спорни въпроси с МРРБ. Министерството по закон задължително се произнася в случаи, в които отклоненията от минималните отстояния надхвърлят 1/3.


Както "Сега" писа, сагата с инвестиционните намерения на собственика на бившия ресторант "Ропотамо" се развива от години. Инвеститорът "Интернешънъл кепитал груп" плаща на общината близо 2 млн. лв. за правото да вдигне на общински имот 6-етажна сграда, но строежът е спрян заради незаконосъобразност от РДНСК. За да не трябва да връща пари и по искане на самата фирма СОС разделя имота и предоставя част от него на фирмата. В новия устройствен план на София парчето попадна в зона, в която няма ограничение за височината. Фирмата, която възнамерява да строи, е пряко свързана с брата на бившия финансов министър Милен Велчев.

Дори и планът в крайна сметка да бъде одобрен, скоро строителство няма да има, прогнозират експерти. По всяка вероятност живеещите в съседния блок ще оспорват в съда.

(източник)


Колко гъвкав бил строителният закон - можел да се нарушава до 1/3 без особени последствия. Това е като ограничението на скоростта да е 60 км/ч а ако караш с до 80 км/ч полицаите да ти се усмихват и закачливо да ти се заканват с пръст ... А не както е по новия закон, да ти теглят балтията. Съвсем отделна е приказката, че по-големите глоби няма да постигнат търсения ефект. А по-големи глоби и съд за незаконните строежи?!

В България имало равенство пред закона - "ХА-ХА-ХА, Госпожо!", както казваше един клоун-парламентарист от близкото минало.

3 коментара:

Радан каза...

Да стискаме палци...

Възможно е това да е само някакъв рунд от игрите около опита на Милен Велчев да се превърне в първия self-made български олигарх.

А иначе ЗУТ дава уникални възможности за строителство извън заложените от ... ЗУТ параметри. Това е закон, който ти указва кого трябва да купиш, за да не се прилага.

komitata каза...

Жалко, че нямам време да анализирам всички простотии, които излизат по вестниците, иначе би могло да се проследи какво всъщност се случва в държавата... Ето изказването на царя против бетонирането на крайбрежието е срещу Велчев, това тук също изглежда срещу него... А уж му е любимец.. Интересно е да се задълбае.

Радан каза...

Не бих тълкувал твърде задълбочено смиганията на Симеон. Той е един посредствен стар мошеник, който знае, че трябва да удари всеки, за да е сам сигурен.

Той е зависим от Велчев финансово и иска да поддържа политическата зависимост на Велчев.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)