сряда, май 30, 2007

До къде стигнахме?

От няколко дни започнах активно да ходя на зъболекар. Неприятно и стресиращо преживяване. За да компенсирам донякъде, посетих голямата книжарница Хеликон под кино Витоша.

Какво се предлага? В раздела българска литература присъства с огромни томове приспособленецът Стефан Цанев, с големи книги душманите на културата и литературата от татово време - Лиляна Стефанова, Любомир Левчев и Богомил Райнов (интересен спонсор видях в негова книга), с тънки книжки са представени плахите критици-баснописци на комунистическия режим - Радой Ралин, Валери Петров...

А единственият истински принципен враг на тоталитаризма, човекът който отиде докрай в стремежа към истина - Георги Марков, просто не присъства. След отровния чадър в Лондон го довърши отровната атмосфера на родната книжна индустрия.

ДО КЪДЕ СТИГНАХМЕ?

4 коментара:

Стойчо каза...

Има две обяснения:
1. Пазарно: потребителите искат такава литература (същото се отнася и за изборите - народа иска тези, които избра)
2. Частично-пазарно (защото и литературата и политиката трябва да създават нещо у потрербителите си или с други думи да го възпитават): издателите на книги, вестници НЕ ИСКАТ да възпитат потребителите си или поне искат да го възпитат като потребители на приспособленци и откровени ченгета

Анонимен каза...

Бъркаш се нещо, те скоро разместваха, има го и него :)

Radan каза...

Даааа

Георги Марков го няма по книжарниците. А трябва да се учи в училище...

Радой, лека му пръст, го превърнаха в чучело, в идол, всеки дебил си мие ръцете с него - но никой не го издава. Защото ще се види Човекът, Творецът, не идолът на Тошотошевци.

За Стефан Цанев, Левчев, Райнов - ами той Георги Марков е написал каквото има да се пише за тях...

komitata каза...

Възстановявах се поне час от зъболекаря в книжарницата. Нищо от Георги Марков няма. Да не говорим че цял негов роман стои неиздаден, Жените на Варшава е библиографска рядкост, а само съм чувал че пиесите му са били издавани. А да се играе някоя в момента?

Ето ги - бившите литературни номенклатури и приспособленци издават и пей сърце. Няма да се учудя ако Стефан Цанев дори го играят по театрите. Не че е бездарен, ама е в Б група.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)