петък, май 18, 2007

Време е да се сложи край на "законния" рекет

Да се прекрати един от очевадните методи за изнудване и рекетиране на населението, корумпиране на властта и финансиране на партиите.

В България, тази чудна страна, има невероятен метод с който се изнудва населението, корумпира се властта и се финансират партиите. Интересно е, че този универсално срещан метод се появи малко след избухването на демокрацията, преживя Беров, преживя Виденов, кризите, Костов, царя, и сега е в ръцете на тройната коалиция. За какво говоря ли?

За пръв път наблюдавах този "странен" феномен, когато преди около 12 години за пръв път трябваше да си извадя свидетелство за съдимост в Пловдив (там съм роден). След като узнах съответната процедура, трябваше да си платя таксата и, какво беше моето учудване, когато след усилено търсене на касата по етажите на сградата - НЕ Я ОТКРИХ. Услужливите служители ми посочиха банково гише, разположено точно в средата на коридора, където съм можел да си платя таксата. Първата ми "греховна" мисъл беше - леле, тия от банката за да получат това страхотно място за клон, очевидно са се съгласили да обработват таксите на съда БЕЗПЛАТНО.

Платих си таксата и може би още толкова платих за "банков превод", някаква значителна сума, сравнима с таксата за моя документ, която - тогава нямах идея честно казано какво представлява. Но ме учуди, че не присъстваше в ценоразписа на съда. Въобще И ПРЕЗ УМ НЕ МИ МИНА че в момента съм изнудван и рекетиран. Какво доверие в новопръкналата се демокрация, а?

С годините, колкото повече научавах за функционирането на държавата, толкова по- ми се изясни - РЕКЕТИРАТ НИ!

ПОСТЕПЕННО ТОЗИ ВИД "ЗАКОНЕН" РЕКЕТ СЕ НАЛОЖИ ВЪВ ВСИЧКИ СЪДЕБНИ, ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ СТРУКТУРИ В БЪЛГАРИЯ

Ако все пак медиите се сетят и успеят да хванат "на къс пас" някой от отговорните държавни фактори и го попитат - "Защо плащаме толкова скъпо?", отговорът сигурно би бил - защото банките предлагат по-добри касови услуги от нашето собствено учреждение. Но няма да се впуснат в подробности - а именно - в какво банките обаче са по-добри с касовите услуги, това точно не е ясно.

Съществуването на банковото гише е направо икономически нецелесъобразно, ако помислим реално. Първо, един банков превод пътува ден-два до крайния си получател. А в касата парите влизат на секундата. Защо съответното учреждение желае да забавя парите които идват при него? Второ, защо се затормозява държавния механизъм? Защо се поддържа напълно излишно банкова сметка и се финансират допълнителните счетоводни операции, свързани с нея. Да не говорим, че космическите такси най-вероятно се ОПРАВДАВАТ именно с допълнителните счетоводни операции. Трето - А ЛИХВИТЕ?! Четвърто - всеки който е купувал зарзават от производителя знае - колкото по-големи количества и по-еднообразни стоки купуваш, толкова повече единичната цена пада. А ПРИ БАНКИТЕ С ВРЪЗКИ - с намаляване на видовете операции и с неимоверно увеличаване на броя на операциите - ЕДИНИЧНАТА ЦЕНА НА УСЛУГАТА КОСМИЧЕСКИ СЕ КАЧВА?!?! Къде е логиката?

Колко по-логично е да съществува електронна система, която да отчита кой е платил за съответната административна услуга на секундата от касата и на административното гише с едно написване на името ви в системата или с прокарване на личната карта през четец (по желание на клиента) веднага да се вижда кой колко и защо е платил на системата - бързо, лесно и ефикасно. Може би един елементарен експеримент с паралелно използване на банково и касово гише би доказал кой от двата варианта е по-добрият за КЛИЕНТИТЕ и за ДЪРЖАВАТА? А картов терминал на самото гише?

Въпросът има и друга страна - гражданинът на моменти плаща до 200% надценка (!!!!) за административната услуга, която получава насреща (пример - Стойчо и ипотеката). Защо просто учреждението не вдигне таксата три пъти и не прибира същите пари от гражданина само за себе си, ако действително е необходимо да се извършват всички тези операции? Защо е нужно и банката да участва?

Единственото логично обяснение - банката участва, по-скоро СЪУЧАСТВА по следния начин - тя замита следите на корупцията. Банките са частни предприятия, откъдето много по-лесно може да се дръпне някой лев "настрани", "у лево" за да потъне в нечий частен джоб (реклама, консултантски договори, доставки). Разбира се, в държавните учреждения няма място за гишета на ВСИЧКИТЕ БАНКИ. И за да се определи коя ТОЧНО банка да има гишенце на съответното място, някои държавни служители биват СЕРИОЗНО МАТЕРИАЛНО МОТИВИРАНИ. И като се сетим че отговорните държавни служители са свързани обикновено с управляващите партии - стигаме до корена на явлението - този рекет е ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМ за кариерата и благосъстоянието на съответния държавен служител и за финансите на партията която го е ИЗДИГНАЛА на този отговорен пост (възможно е той да ОТКУПВА със солидни суми поста си от съответните силни на деня). Иначе няма как да си обясним абсолютното ЕДИНОДУШИЕ по този въпрос на заклети политически врагове от целия политически спектър, които се смениха на кормилото на България, но неизменно стимулираха тази престъпна практика.

Може би най-главният проблем е, че гражданинът (по Конституция - работодател на същите тези служители) е крайно уязвим, докато пребивава в тези държавни органи. Обикновено от тях му зависи душевното равновесие, жилището, доходите, семейното положение, изрядността на фирмените му документи и той се поддава на този узаконен РЕКЕТ само и само ДА СЕ СПАСИ по-бързо от хищните пипалца на системата, ДА НЕ ВЛИЗА В ПОЛЕЗРЕНИЕТО Й и да се върне към нормалния си живот - където се правят пари, гледат се деца, пие се бира или просто казано - ЖИВЕЕ СЕ. Допълнително, в днешното време, когато цената на времето и труда се вдигнаха до небесата, загубата дори на няколко работни дни може да струва твърде много. А системата не бърза да се реформира и да се забърза. ВДИГАНЕТО НА СКАНДАЛИ на такива места е по силите само на хора, от които нищо не зависи и нямат бърза работа - например пенсионери, на които и без друго НИКОЙ НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ.

На мен веднага ми идва наум схема за противодействие на тази схема. Всяко едно от тези учреждения - нотариати, различни данъчни и общински служби, всъщност наистина имат каса - с която посрещат някакви разходи, които могат да се посрещнат само кеш, а може би някои от тях плащат и заплати по тоя начин. Каса и касиер винаги има - това е един от ЖЕЛЕЗНИТЕ ЗАКОНИ НА БЮРОКРАЦИЯТА. Намирате този добре скрит ОРГАН и си внасяте паричките. БЕЗ ТАКСА РЕКЕТ. ПО ЗАКОН НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ОТКАЖАТ. А ако откажат, може би добре е първото посещение да се направи в компанията на някой овълчен адвокат. Имаме ли омбудсман? Имаме ли медии? Имаме ли ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО? И какво става с електронното правителство???

ДЕМОКРАЦИЯТА Е ВСЕКИДНЕВНО УСИЛИЕ.

3 коментара:

Анонимен каза...

браво човече, много разумна идея...сигурно ще има доста подръжници...дали няма да е разумно да се пусне една подписка ... банките са достатъчно богати да преживеят удара.

Димитър каза...

Ако става дума за Пловдивския съд, по една случайност съм бил ИТ директор на въпросната банка и си спомням, че имаше безумни изисквания спрямо начина, по който се събираше тази такса.

komitata каза...

Ясна работа за изискванията - трябвало е да се направи така че поточето да минава през чуждо дворче ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)