четвъртък, април 05, 2007

Кино Сердика - Нова жертва на строителната мафия

След като строителната мафия успя да унищожи един от малкото приятни къта в София - а именно комплексът "Ропотамо"-"Фея" и пътния възел Ц. шосе - Алея "Яворов" - културни паметници, регистрирани в Юнеско, сега наред за унищожаване е друг символ на София - комплексът - кино Сердика, хотел Сердика, ресторант Берлин (не му знам новото име). Също архитектурен паметник, оформящ едно от ключовите места в столицата.


Ето и новината:
вестник Труд, 3 април 2007 година.

Кликни, за да видиш картинката в по-голям размер

И текста:

В общината чакат проектите на новия строеж
Бутат кино „Сердика", правят го на магазин

Анета ПЕТКОВА
Снимки: Иван Донов

Бившето кино „Сердика" в центъра на столицата и едноименния хотел над него ще бъдат съборени и вместо тях ще се пръкне поредната сграда, включваща магазини и бизнес офиси.

Имаме заявка за започване на процедура за вдигане на нова сграда, потвърди вчера главният архитект на София Петър Диков пред „Труд". Той обаче не можа да си спомни кой точно е инвеститор и на колко етажа ще бъде новата постройка. А не можел да провери, защото бил в отпуска. Купувачът на киното е инвестиционен фонд „Екуест", който преди дни финализира и сделка за купуване на трите фирми по чистота в столицата-„Волф", ДИТЦ и „Чистота" (повече за сделката виж по-долу).

В общината е постъпило искане за промяна на градоустройствения план, казаха от „Московска" 33. Конкретни проекти обаче още нямало. Причината била, че тепърва трябва инвеститорът да търси мнението на Института за паметниците на културата, тъй като целият район около киното е под тяхна защита. Дали инвеститорът е подал документи в института обаче, вчера не стана ясно. „Откакто ги върнахме преди няколко седмици, не са идвали повече", казаха от дирекция „Архитектура и градоустройство" към общината. Бившето кино „Сердика" е известно като лобното място на Васил Левски. Бесилката му е била издигната там, където навремето се намираха касите на киното. Паметникът на Апостола е издигнат на няколко метра от мястото.

Не се предвиждат някакви специални изменения в градоустройството в идеалния център на София, каза още арх. Диков. Единствената нова сграда, която можело да „израсте" в района, ще се намира няколко метра под паметника на Апостола.

Цялото оборудване на хотела и киното Сердика е обявено за продажба. На витрините на сградата са залепени обяви за цените на движимото имущество. Никой обаче не знае каква точно ще е съдбата на киното, което от години не работи.

7 коментара:

Стойчо каза...

Какъв БИЛДИНГ може да се тръшне там? Кеф! Без нито едно паркомясто! ВРъх на сладоледа ще стане!
Мамицата нихна...

Filip каза...

Ако наистина от години не се използва и никой нищо не прави с тази сграда, защо да не я бутнат?

Анонимен каза...

На мен далеч по-малко ми се нрави статията отдолу, че ще събарят бившите царски конюшни...
А ето тази новина пък направо ме хвърли в истерия:

http://standartnews.com/bg/article.php?d=2007-04-02&article=184232

Но каквото си направиш сам, никой не може да ти го направи...

komitata каза...

@Филип - Защото е паметник на КУЛТУРАТА! И е знакова сграда за София със своя традиция.. И защото е красива (жалко че това все по-малко е аргумент). И защото районът е претъпкан и ако там има бизнес сграда няма да има къде да се паркира..

Тази сграда е емблематична за София - с коя сграда от Пловдив да я сравня, за да ти стане ясно... Панаирните палати? Главната улица?
Тримона?

Наново и наново да бутаме и да строим, за да доказваме, че всякакво чувство за историчност ни е чуждо? Че естетиката ни е чужда? Че нормалното пространство за живот и работа са ни чужди?

Сградата не се използва не защото не би могла да се използва в сегашния и вид, а защото сегашният и собственик не желае да я използва...

Това е една от сградите, които придават облика на София, плюс че е рядък образец на архитектурно и строително майсторство от епохата, когато панелките бяха на мода...

@анонимен

Царските конюшни също са ми познати като комплекс сгради (училището, в което съм учил опира в тях) - не са лоши и с една реставрация наистина ще светнат, но архитектурно не са кой знае какво..

Против тяхното бутане съм, разбира се, но тяхното значение за града е далеч по-малко...

Стойчо каза...

filip-е: ако не се ползва дадена сграда - не значи, че трябва да бъде бутната! А даже и да се наложи да се бута (ако е стара и опасна) - е най-добре да се направи градинка на нейно място!

Стойчо каза...

Кино Сердика е изгоряло! Минах оттам тази сутрин - киното и хотела над него са изгорели!

Симион Патеев каза...

Ами досега "Сердика" го държаха мутри, за тези, които не са чули. Един приятел работеше там и ми е разказвал доста интересни неща - за проститутките елитни, за наркотиците и прочие хубави работи.

Баш мутренска история беше. Хората са сметнали, че хотел няма да носи колкото МОЛ и ще преориентират бизнеса, продавайки го на "Екуест". Интереса клати феса, дето се вика.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)