неделя, април 01, 2007

Защо София ще стане невъзможна за живеене..

София постепенно става невъзможна за живеене... Току що прочетох поста на Делян Делчев, който споделя впечатленията си от Атина.

Определено сме тръгнали по пътя на Атина и Солун. Никакви правила, закони, градоустройствени планове, съвест или гражданско общество не могат да спрат строителните предприемачи в Гърция, а тук още по-малко... Просто тия спирачки не действат при тях..

Не съм бил в Атина, но Солун ме ужаси с пренаселеността си. (иначе си е един нелош град). Според мен главната причина градовете ни да се самоунищожават е нашия манталитет.

Известно е, че българите са народ, който търпи и си трае. (Понякога това дори се вменява като положително качество!?). Аз свързвам проблемите ни (и не само градоустройствените) с чувството за лично пространство у българите. Ако за лично пространство сметнем пространството в което българинът се чувства сигурно и комфортно, приема за заплаха чуждото присъствие в него, и се грижи за това пространство, то при българите това пространство е няколко метра, при англичани и немци може би няколко десетки, стотици метра, а при австралийци и канадци сигурно стига до километри.

Точно затова българинът и гръкът нямат проблем да се тъпчат в микроскопични кутийки, да карат микроскопични колици, да висят в задръствания, да дишат смог, просто на тях повече НЕ ИМ ТРЯБВА. Те не чувстват като заплаха такова близко присъствие (историческо наследство или не, просто това е положението).

Докато, я се опитайте някой австралиец да го натъпчете в кутийка, да диша смог и да кара сапунерка? Няма да се получи..

А намесването на Бойко Борисов като виновник? Ами не знам, той нито ден не е управлявал нито Солун, нито Атина (па дори и Истанбул). Кметът е наш служител на заплата. Въпросът е добър служител ли искаме или лош. Като собственици на предприятието което ББ управлява, трябва да се преборим за правилната система. И тогава служителите ще си дойдат на мястото. А дотогава, нали си знаете - унищожени градинки, разбити тротоари, бетонни чудовища.. Докато не се научим да си пазим личното пространство и кметът няма да ни го пази.. а ако се научиме - ако иска да го избираме ще трябва да ни го пази ...

11 коментара:

Стойчо каза...

Бате Бойко - пак невинен...
Спомни си Жуков

komitata каза...

стойче ако мислиш че ако уволним бате бойко софия ще блесне като град и няма да последва атина и солун да идеме пред общината и гладна стачка до дупка, а?

Ако свеждаме борбата на личностна основа против поредния кмет, те ще се сменят, сменят и така до безкрай...

Стойчо каза...

Следващият ще има едно наум...
А и аз се боря срещу култовете и измислените герои

Анонимен каза...

Сакън, залудо ще умрете от глад! Бате ти Бойко е национален герой! И да се споминат двама-трима в негова чест - само ще увиснат скалповете ви на колана му и ще сте червена точка в актива му :((((( Ма от това София по-хубава няма да стане. Удивително е колко красив град е било това (преди да се намеси сталинското строителство)... И архитектурният му план си е бил като слънце...Тия дето строят сега - хубаво бе, като имат парици за трошене - да строят, ма кво им пречеше да се съобразят поне малко с характерния облик на старите сгради?! (Поддържам си мнението за зелето с мармалада)...А и толко много къщя нароиха - като ги гледам и си представям как в една нормална челюст, където има предвидено пространство за 14 зъба (примерно), някак си поникват 43...ми не е нормално това - няма ли кой да види?
J.

Търновец каза...

Комита , съгласен съм с почти всичко , само недей слага всички българи в един кюп ... Аз поне където съм роден и отрасъл нямаме навика да се примиряваме с микроскопични кутийки, със каране на сапунерки, с висене в задръствания, с дишане на смог ... и най вече с това изгледа от терасата ни да е към кухнята на комшията. :) В Търново ако нямаш изглед поне към 2 хълма от балкона си , значи че не си свършил нещо в живота си както трябва :)))

komitata каза...

Измислените герои ли, Стойче? Хмм.. т.е. ти искаш да се бориш против марионетката а не против системата??

Същата работа като да гърмиш по глинени патки вместо по истински..

komitata каза...

И ето Жуков, за който ми напомняш.. Сталин ако беше сменил Жуков с друг измислен герой.. каква щеше да е разликата.. никаква..

Въпросът е сталинизмът да падне, тогава такива глинени герои като Жуков сами освобождават местата.. за пример - Тодор Живковия парламент.

Стойчо каза...

Прав си - бате Бойко е глинена патка! но това не значи, че не си струва да се стреля по нея:-)
Иначе съм съгласен, че проблемът е по-дебел, но ББ в момента го олицетворява

Стойчо каза...

Това което не искам е ти да ди поредния му защитник - не че не уважавам правото ти на мнение

komitata каза...

Бате Бойко си има плюсове и минуси, като всеки един друг политически продукт на пазара.. Изборът подкрепа или не е в зависимост от баланса между тези двете..

Аз съм склонен да защитавам добрите качества на ББ и да го критикувам за слабостите му.. и същото съм готов да правя и за други известни лица, не ме спира емоционална лоялност или нещо такова..

Но постът не е за ББ а за нещо доста по-съществено. За системата, която произвежда именно такова общинско ръководство и именно такъв град.

Hobbit каза...

Комита, прав си.

Съгласявам се, макар – както знаеш – да ненавиждам Бай Бойко в червата. Но отношението ми към него няма общо с проблемите на градоустройството, които са отпреди него и – за съжаление – ще го надживеят...

Правила играта в София вече има, както се случи да коментираме. Оттук до спазването им има дълъг път, част от който е компетентна администрация (т.е. И ДРУГ КМЕТ), а останалото – обществен натиск.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)