вторник, март 13, 2007

Цар Борис - идеен антисемит?!?


"...думите на самия Борис, казани пред Светия синод на Българската православна църква на 22 юни 1943 г., с които той отправя остри нападки срещу "еврейския дух на използвачество, [който] породи омраза между нациите, отчаяние, морална разруха и предателство сред нациите навсякъде". Фактическите самообвинения на Борис пред църквата, която последователно и открито се противопоставя на антиеврейската политика на българското правителство още от началото на войната и следователно едва ли е място, пред което той може да е изпитвал нужда да "се представя" настроен антисемитски, са достатъчно доказателство за неговите истински мотиви, отразени толкова ясно в поредицата от действия, чиято кулминация е депортирането на повече от 11 000 евреи в Треблинка...."


Източник

Цар Борис заклет антисемит? Не просто антисемит по принуда, или дипломат по принуда. Антисемит, идеен и при това злобен?? Това изказване или е плод на някаква игра извън България (например на война на лобита в Израел), или е заявка за тотално преосмисляне на царуването на Цар Борис III. Не знам също доколко дипломатическият етикет позволява на израелския посланик да ни шамаросва така шумно.


Защо още няма гигански скандал? Ей това ми е много чудно...

8 коментара:

Анонимен каза...

Ами, доколкото знам, на царя хич и не му е пукало за евреите - заради това набързо са извозени хорицата от "новопридобитите" територии в Македония. За сметка на царя, на целокупното българско население сериозно му е пукало за съседите им, приятелите им и съграждани евреи - затова намеренията да бъдат екстрадирани българските евреи са били така масово осуетени. Не ми се иска да звуча като политически лозунг от 1989та - но истинската заслуга за спасяването на евреите е на населението на България - хора със и без солидни позиции в обществото. Православната църква - да, католическата общност - да, кметове и общественици, Екатерина Каравелова...ама самият цар - на него май му е било все тая...

Анонимен каза...

Царят виновен? Едва ли. По-скоро истината е, че колкото и ние да се правим първи приятели с Израел и колкото и наистина да сме им помогнали по време на войната, те никак нямат добро отношение към нас.

Петър каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
komitata каза...

Именно там е въпросът, анонимко.. "доколкото знаеш".. цар Борис е останал в историята на България като състрадателен, умен и внимателен човек... Дай да видим откъде толкова знаеш... дай факт, линк, текст отнякъде..

Анонимен каза...

Ако не мога да посоча линк - значи ли, че ще отречем фактологията? При цялото ми уважение към тебе, Комита, искам да ти припомня, че преди раждането на тая масова истерия с линковете за доказателства, доказателствата се търсеха в дебелите книги с документи и хронология (понякога на тия доказателства им се казва "история")... но само понякога, разбира се. Това, че не си вадя познанията от някакви си линкове, значи, че ще ме обвиниш в неграмотност - така ли? Ами - ако се интересуваш - разрови се сам в документите. Тогава може би ще намериш едно писмо на Екатерина Каравелова до същия тоя цар (сега да не си помислиш, че имам лоши чувства към него - напротив - никакви нямам)и в това писмо "майката на нацията" - както са я наричали - казва "Сине, не забравяй, че и ти имаш деца - и, че целият български народ са твои деца и трябва като децата си да ги пазиш"...
И въобще не съм анонимко - просто е много тъпа системата за регистрация и ми е трудно да се преборя с нея - ако повече те привлича, може да ми казваш "J" :)

Петър каза...

Друг евреин пък защитава Борис:

http://www.mediatimesreview.com/october05/BorisIII.php

Анонимен каза...

Ако наистина го е казал, Царят е бил много прав за евреите. Прочете книгата на Георги Ифандиев "Сянката на Цион", Част I, Том I

http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=8093

както и останалите му книги

http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=8093

Евреите са коренът на всяко зло.

Анонимен каза...

Не вярвайте на тези лъжи, изречени от ционистите, които искат да ни вземат пари за нещо, което не сме извършили. Ето как действа Мосад по думите на бивш негов агент - с лъжи и фалшификации:

Гледайте клипа от -04:47 до -03:22 минута

http://zazz.bg/play:760a7227

Този план прилагат винаги. Не вярвайте на нито една тяхна дума. А иначе Самуел Ардити и проф. Бар Зохар пишат в книгите си, че България не е имала никаква вина за изпращането на тези 11 343 евреи.

Израелският посланник не ни е "шамаросал", а както винаги ни е оклеветил.

-----------------------------------------
http://bible.netbg.com/bible/paralel/bible.php?b=jeremiah&c=31&r=&v1=31&v2=34&vt=1&c1=1&st=&sa=1&rt=2&l=1&cm=2

http://www.pravoslavieto.com/manastiri/rilski/1/pritvor/pantocrator2.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/05/Boris3bulgaria1894.jpg

Самуил

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)