петък, март 23, 2007

Разрушава се архитектурен паметник и символ на София


Разрушава се архитектурен паметник и символ на София - ресторант "Ропотамо"

Който пътува всекидневно по Цариградско шосе е виждал приятния и отлично вписан силует на бившия ресторант "Ропотамо" на пътния възел на алея Яворов и Цариградско шосе (нито едното вече е алея, нито другото е шосе, ама така е приказката...)


Наслади му се за последно, защо сега ще му ебат мамата


Както забелязвате, това е отличен пример за архитектура от 60-те години (или ранните 70), идеално вписан в пейзажа. Мини-паркът, в който се намира заведението, го прави уникален за тази част на София - дава ти възможност да се насладиш на зеленина и спокойствие близо до едно от най-натоварените кръстовища в София. Отделно - това беше едно от малкото места в София, наистина решени градоустройствено - с пътния възел, зелените площи, локалните платна, и всичко както си трябва за един модерен град.

Между другото - в мрачните социалистически години, именно това място, с поглед към Витоша, беше един от рекламните лица на София - отворете някоя от редките туристически презентации на София от онова време...

Какво ни подготвят на мястото на този символ на София и архитектурно-градоустройствено бижу.

Ето този токмак, кютюк, тудж -

Ропотамо плаза

Цитирам:

Нов 30-метров тунел ще минава през сърцето на София. Привилегията да се движат по него обаче ще имат само обитателите на най-луксозната сграда в столицата. Съоръжението ще води от паркинга на небостъргача "Ропотамо плаза" директно към бул. "Михай Еминеску". Това е първата сграда, която ще има собствен тунел, посочват архитектите на небостъргача.

Модерната стъклена постройка, която ще се извиси на 100 метра над околните блокове, ще се намира на мястото на някогашния ресторант "Ропотамо". Това е уникално място от гледна точка на местоположение и комуникации, хвалят се собствениците на бъдещата софийска гордост.


Апетитно е, каквото и да си говорим - но СПА центрове, офиси, магазини, тунели - алооо - има ли достатъчно ПАРКОМЕСТА. Защо е споменато че паркинга е на четири нива, а не са споменати ПАРКОМЕСТАТА - да сметнеме колко квадрата разгъната площ се пада на ПАРКОМЯСТО. Или имат намерение да ебат майката на околоблоковите пространства и градинките на квартал Яворов - ами така де, няма да е за пръв път. ЧЕТИРИ ПОДЗЕМНИ НИВА ЗА ПАРКИНГ СРЕЩУ 30 етажа над земята??? АЛООО, кой е правил сметката, АЛООО!

Отделно - дали вече задръстения в работно време пътен възел може да поеме трафика към поредния БИЛДИНГ.

Алоо, общината - Може ли инфраструктурата да поеме НАРАСТНАЛИЯ ТРАФИК?!
Да не се окаже Младост отрязана от центъра заради този единствен БИЛДИНГ на такова възлово място?

Ропотамо Плаза - драйфа ми се от втората половина на името.


Предлагам да мислиме за инициатива за ограничаване на строителството и особено високото в рамките на София - който има идеи да ми пише в коментарите..

ТОВА ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА!

29 коментара:

симо каза...

коце, ти са па за дреболии се пениш ... паркинги-маркинги. като се позадръсти малко, ще резнат от територията на тая гора у лево и ше се реши проблема.

и без тва тия дървета само загрозяват пейзажа.

dzver каза...

абсолютно - парка на свободата R.I.P, отдавна са го приготвили за свитване.

симо каза...

малко линкове:

братския американски опит:
http://www.greatgridlock.net/NYC/nyc.html
http://www.greatgridlock.net/NYC/nycadd.html
http://www.skyscrapersafety.org/

братския английски опит:
http://www.e-architect.co.uk/tall_buildings.htm

komitata каза...

Да, както казват в Америка как се правят небостъргачи - lobby, lobby and then lobby some more

komitata каза...

Проблемът е в това, че небостъргачът се смята за символ на прогреса.. а всъщност е чудовище, раково образувание на тялото на града..

Търновец каза...

Абе американска работа бе :))) Те в американската телевизия държат хора като Барекя , щото не ги интересува какви глупости дърдори, ами дали е висок рейтинга на предаването му ... ти сега за един парк и едно небостъргаче си тръгнал да се косиш ... София ептен отива на кино ... Face it !

Търновец каза...

Не че и в Търново не почнаха да повръщат разни новаторски идеи с отвратителни имена като "Велико Търново ХИЛС" - http://dnesbg.com/showNews.php?id=3605

Но поне засега няма идеи за небостъргачи ...

Реално и при нас имаше големи апетити за застрояване на хълма Света Гора например, който в момента представлява един прекрасен парк. Наскоро дочух ,че някакви италианци искали да строят увеселителен парк от типа Дисни ленд там , и се замислих да не би да става дума за някоя постановка от типа София ленд ... обаче Света Гора и някои от другите хълмове ги вкараха в Натура 2000 и засега май ги спасихме без бой :)

Тъй ,че дерзайте да вкарат и Борисовската градина в Натурата , че иначе утре и без парк може да осъмнете :)))

komitata каза...

Американска друг път - българска и то от класа. Ходил ли си в Ню Йорк - Централ парк го пазят като зеницата на очите си.

Няма временни постройки, капанчета, кебапчета и въртележки, които после да прерастват в многоетажни кръчми. Парк е, и така си остава. Освен това в Манхатън е най-добре организираното движение на света - ЗАДРЪСТВАНИЯ НЯМА!

Нашето е криворазбрана цивилизация - байганювщина... Американците с мед да ги намажеш...

Търновец каза...

Нашето е криворазбрана цивилизация - байганювщина...

съгласен ! Прибави в тая паница и думата "мафия" дето си я сложил в етикетите. Най-важната съставка в рецептата за българския буламач!

Просто не сме дорасли ни за ЕС , ни за нормално общество, ни за нормално градоустройство... все още сме много назад в еволюционната верига ...

Радан каза...

Не съм съгласен с мнението на Комитата за р-т Ропотамо - никога не ми е харесвал, още преди да стане порутина.

Но напълно споделям мнението за новия "Плаза" проект - Цариградско и сега не поема трафика, пътният възел на Яворов е пълна скръб и сутрин и вечер, изобщо не е възможен културен подход за подобна огромна сграда там...
Dzver за съжаление е прав - Борисовата градина е "подхваната" от всички краища и скоро ще е с размера на "Такевата градинка".

Прочее, ако това се случи, значи ние сме мърша, не "народа", не "младите", "тъпите", а АЗ, ТИ, един по един - мърша.

komitata каза...

Ами айде - трябва инициатива. Нещо което да подхване на едро всички тия мегаломански проекти

komitata каза...

Хобит, сигурно съм по-дърт от тебе но помня Ропотамо функциониращ - тогава още не приличаше на изоставен бункер. Има потенциал да стане култово заведение, със съвсем леко пипване и ремонт...

Но това не е тема на постинга. Все пак ако някому пречеше ресторанта можеха да го бутнат и да направят сграда с подобна площ а и нещо с подобна функционалност - кафене например.

Ропотамо е единен комплекс с Феята - на нея и ебаха мамата мисля вече окончателно също. Да не говорим колко феята беше загрозена от надстройката, която направиха допълнително...

Вени Г. каза...

@Комитата
Позволих си да публикувам първите два абзаца от текста ти с препратка за подробноститге към тгвоя пост.

Продължават да убиват стара София

Надявам се да не сърдиш.

manul каза...

Ей, няма да се свърщат идиотите .... И конкурса за главен архитект на София (дето стария го влякоха не знам колко месеца, та хай-харния да изберат) година да го направят пак полза няма да има. Прави сте - сега Ропотамо, после Феята, после парка отсреща е наред. Щото ще излезе, че долната половина на парка ни е предостатъчна. Аз съм израснала в тази махала и по случайност знам историята около Ропотамо. Което ми в известно е от миналото лято, но едва ли са настъпили големи промени. Ресторанта и мястото са официално собственост на няколко бивщи ченгета от едно време. Той беше (заедно с Феята) от първите приватизирани "обекти". Някъде преди 2г. стана ясно за плановете за построяването на тази въщка на чело. От блока в съседство (бивщия на БОДК), който сега е населяван главно състоятелни хора изреваха като един и тръгнаха да се борят по канален ред. Платиха на адвокат-куче, намериха контакти, ходиха, обясняваха. Миналото лято имаще предаване по радиото, писа се по вестниците, имаще събрание на целия Яворов по градоустройствените проблеми. (Щото ако не знаете има идея долната част на Яворов да блъде "уплътнена" в м/ублоковите пространства - на първа линия с булеварда магазини, а м/у блоковете къщички. Забравих коя комисия на НС беще гледала въпроса, защото имаще петиция. Губих си времето тогава да им търся и чета скапания протокол от заседанието ... При Ст. Данаилов и бат Бойко ходиха. Последния се клел велемъдро, че нямало "да се пипат" градинките в квартала. Изроди продажни!Бял ден да не видят с тия подкупи, дето са ги взели... Сори, че стана токова дълго, но съм бясна.

komitata каза...

Да манул, явно съм уцелил същината на проблема. Оечивдно играят големи интереси.
С уплътняването и на Яворов ще му се ебе мамата.. Очевидно трябва да се направи по-мощно сдружение, което да действа във всички части на София, защото така поединично ни пердашат откъдето ни хванат..

manul каза...

@омитата
Абсолютно, това е логичният подход към проблема. Аз някак обаче не си го представям как ще се случи и ще доведе до желан резултат. За да издвижи такова нещо, да придобие достатъчна публичност и пр., това значи няколко човека да посветят изцяло времето си на каузата, да пишат, координират, ходят на срещи с мазни тъпоунмици, които да ги лъжат в лицето и т.н. Да се пробват да се преборят с държавата на нейното поле. При това не става дума за лесно дефинируем проблем - цензура, пенсии или от сорта. Такива въпроси са от компетенцията на местната власт или както там им викат на общините и кметовете им. А там е такава манджа с грозде - кмета един, съветниците са по правилно някакви тъмни мишкообрази и да не обяснявам известни неща. Идеален мегдан да те пратят н-пъти през 9те кръга на ада ... Ще свърши работа ако почнем да събираме пари и да даваме контра-подкупи или да спретнем една организация като "17 Ноенври"в Гърция и да почнем да ги отстрелваме поединично, така както те поединично ни ебават мамата.

Анонимен каза...

Не виждам проблем за парко местата.
За всички които смятат че няква порутена стара сграда трябва да стои в централно място в софия ще кажа "ебете си майките и се връщайте на село".
Колкото са по-високи зградите и са на по-малка площ, толкова по-бързо се стига от една точка на града до друга , толко ва по-малко градски транспорт е нужен , толкова по-малко задръствания стават.
В софия всичко е на едно ниво , паркингите са външни , някви нейзползваеми постройки заемат добро място и стават сварталища на наркомани. Именно заради това има огромни задръствания , патуваме по 45 мин от единя край до другия и насякъде е няква смрад.

manul каза...

Ти си гений!
Respec!

Анонимен каза...

Хора, на снимката с проекта...ами, кво да ви кажа - "Плаза-та" пасва на околния ландшафт като зеле на мармалад! И освен това - кви задръствания заради СПА центровете - София се напълни с безмислени хиперлуксозни мегагигантски заведения "само за луксозни обитатели" Тия, дето искат да ходят на СПА и сега има къде да отидат...Градът ни се напълни с архитектурни извращения!Тия общински архитекти нямат уважение ни към исторически традиции, ни към характерен облик, ни към нищо, с което да се съобразяват...Красота!
J.

Радан каза...

Хаха

Мъъънчко си "по-дърт" от мен, тамън колкото да си посещавал "Ропотамо", докато беше съществуващ ресторант:.

Интересен е друг факт - София вече има ОГП (Общ градоустройствен план), който е в сила от 28.01.07 Тук - http://thehobbit.blog.bg/viewpost.php?id=36200 - има повечко информация.

Та по ОГП-то (което е все още непубликувано - закон, но необнародван някак си!), никак не се предвижда нито този "Плаза"-билдинг, нито "сгъстяване" на Яворов.

komitata каза...

Хобит, абе дай да го сканираме и да го плеснеме в нета тоя план бе - той не е предмет на авторско право а е публичен.. Дай и всеки ще може да гледа какво се предвижда за кварталчето му.

Иначе всеки архитектурен шедьовър става свърталище на наркомани ако не се полагат грижи за него - нали се сещате от св. Александър Невски какво огромно и опасно свърталище на наркомани може да се получи?

А уплътняването на Яворов си е мафия, по-скоро МАФИЯ. Не им трябват закони на тия хора бе.. нищо не им трябва.

komitata каза...

Пак се появиха анонимни коментатори, които в стил анонимен донос се опитват да ни накарат да ебеме майката на града си.

И как ще ми докажеш анонимчо че четири подземни гаража с паркинги стигат за 30 етажа с офиси отгоре... Ти ми докажи първо че няма лоши ефекти пък тогава ще му мислиме искаме ли или не такива туджове

Зеле с мармалад - много добър израз

Стойчо каза...

Нормативът за гаражи в Европа е: 1 паркомясто на 30кв/м офиси.
В Америка (онази омразната с президент Буш): 1 паркомясто на 25 кв/м.....

Радан каза...

Стойчо, разликата е, че там го спазват:)

Комита, нямам го този пусти план - в закона пише, че се публикувал еди къде си и еди къде си (мързи ме да чета точно сега, ще пиша в блога по-късно). И на двете места го няма.

Аз съм си правил консултации с архитекти - по-сериозните архитектурни бюра имат едни комай "пиратски" CD-та, ама простосмъртни адвокатски ПЦ-та като моето нямат софтуер да ги отворят:) Има и някакъв вариант на платен (ама много платен!) достъп до ОГП-то, там те таксуват на клик връз някакъв предплатен абонамент. Не ми се е налагало да правя такива разходи.

komitata каза...

Радане, това е информация, която трябва да е публична, а не да бъде ограничавана от някакви разходи..
Трябва да се преборим за публичност...

komitata каза...

Бях много впечатлен навремето как по времето на Пиночет действала цензурата. С помощта на законови хватки правела книгите на разни опозиционни дейци да струват по няколкостотин долара..

Filip каза...

На мен този р-т Ропотамо ми изглежда като грозна соц-развалина. Добре че са го бутнали. Не виждам какво му харесвате... Ако е само защото имате хубави спомени от време оно, то това не променя факта, че сградата е грозна. И НДК трябва да бутнат.

komitata каза...

Сори, Филипе, сградата има големи архитектурни достойнства - тя наистина е красива и функционална, отделно че е и исторически важна и важен спомен за софиянци. Това че сега изглежда като развалина (всъщност вече изглежда като дупка) е съвсем друго нещо.

За архитектурните качества на НДК не знам, доста повече се съмнявам в тях, отколкото в тези на р-т Ропотамо

Filip каза...

Предполагам е била функционална - соц-архитектурата е такава. Лошото е, че тази архитектура набляга на функционалността и пренебрегва красотата. От нея са ни останали шест-метровите модули, типизацията, ръбести и тежки форми и сивите цветове - това е грозно. Сега архитектурата е модерна, разчупена, лека, приятна за окото, не по-малко функционална, уникална. Категорията "красиво" е субективна, ама има ли човек който да харесва строителството от комунизма?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)