събота, март 24, 2007

Ропотамо 2 - Извършва се престъпление срещу световното архитектурно наследство!

Поразрових се из нета и се оказа, че това което подозирам е истина!
Извършва се престъпление срещу световно архитектурно наследство -
Всеки който желае да се включи в акцията, нека поне изрази подкрепа по форуми и блогове

Добавям ви информацията която открих много лесно в Гугъл

В края на 1996 г., по решение на българската работна група към Международната организация за ДОкументиране и КОнсервиране на МОдерното Движение ДОКОМОМО Интернешънъл, бе подготвен и изпратен за включване в Световния регистър регистрационен фиш на представителния за българското модерно движение жилищен комплекс “Яворов” (бивш “Ленин”), включващ и тези толкова характерни сгради. Още тогава те бяха в процес на приватизация, с неизяснени бъдещи функции, но разрушението едва започваше, вандализмът не се бе развихрил както днес, те все още не бяха се превърнали в свърталища на наркомани”


Рушат Ропотамо, опомнете се!


Председателятна КАБ, арх. Петко Йовчев изпрати писма до председателя на СОС, Владимир Кисьов, до общинските съветници и до кмета на София, със следното съдържание:

„От името на Камарата на архитектите в България се обръщам към вас за съдействие да не бъде допуснато разрушаването на един от архитектурните символи на София — ресторант „Ропотамо”. Сградата, проектирана от известния архитект Васил Вълчанов, е обявена за паметник на модерната архитектура и е включена в регистрите на ДОКОМОМО — международна архитектурна организация към ЮНЕСКО. Подкрепяме протестите на живеещите в района, които се обявяват срещу строителството на висока 20-етажна сграда на това място. Столичната общинска администрация не би трябвало да дава ход на разрешение за строеж на инвеститори, които недостатъчно добре са защитили инвестиционните си намерения. Апелираме да проявите далновидност и грижа на добросъвестни стопани на града и да съхраните за поколенията емблематични сгради". /със съкращения/


Писмо от Камарата на архитектите в България


Официално писмо до председателя на Столичния общински съвет Владимир Кисьов и до кмета на София Бойко Борисов изпрати в началото на юни председателят на Камарата на архитектите в България арх. Петко Йовчев. В него се изразява твърда позиция и молба за съдействие да не бъде разрушен ресторант Ропотамо в ж.к. Яворов, София, като един от архитектурните символи на столицата. Сградата, проектирана през 1957 г. от арх. Васил Вълчанов, е обявена за паметник на модерната архитектура и през 1998 г. е включена в регистрите на ДОКОМОМО - международна архитектурна организация към ЮНЕСКО.


SOS за ресторант Ропотамо


Те свикват митинг в неделя, не искат 30-етажен небостъргач. Настояват култовия някога ресторант да бъде обявен за паметник на културата от времето на социализма

от Димитрана Александрова | 17 март, 12:19 metropolis@metropolis.bg

Граждански сдружения и жители на столичния квартал "Яворов" се вдигат на протест срещу разрушаването на ресторант "Ропотамо", започнало в петък. В неделя, 18 март, от 11 ч. те организират митинг на ъгъла на бул. "Цариградско шосе" и алея "Яворов". След това ще дадат пресконференция, за да обяснят защо са против строежа на 30-етажана сграда на мястото на ресторант "Ропотамо". Поканата за митинга е подписана от Инициативен комитет "Яворов", а в съобщението се твърди, че в протеста ще участват Общността на софийските градски сдружения и Инициатива "Граждани за зелена София".


Граждани на протест срещу разрушаването на "Ропотамо"

3 коментара:

Стойчо каза...

Щеше ми се да се заям с иницитаивата, ама викам - айде, да не преча...;-)
Във всеки случай, ако открием банкова сметка в СИБанк - има повече шансове:-)

dzver каза...

тая развалина ще ми е много мъчно за нея.

komitata каза...

Споделям мнението на архитектите - комплексът беше наистина архитектурно бижу. Някои мутроченгета решиха да го няма... Така е, когато гражданите не се ползват от правата си достатъчно.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)