събота, март 17, 2007

17 март 2007 г - Време за пенсиониране на една епохаНачалото...

София. Пиратството е престъпление и то трябва да бъде строго наказвано. Това заяви пред Агенция “Фокус” певицата Лили Иванова, във връзка с ареста на собственика на торент сайта arenabg.com.

Във връзка с проблема с пиратството естрадната прима заяви: “Нередно е по този начин да се разпространява изкуството, защото това е кражба на културата”.
Иванова допълни още, че единственото, което може да се направи за предотвратяване на пиратството, това е “строг закон и затвор”.
Полина ПАУНОВА


Източник

Какво да коментирам.. коментарът би бил доста по-дълъг от изявлението. Да обясня нещо на тази възрастна жена за термините - "този начин на разпространение" "кражба на култура" и "строг закон и затвор"... Не мисля че би било възможно на тази възраст, ще и бъде трудно (невъзможно) да разбере.

Затова ще обобщя - Лили Иванова е епоха в българската музика и култура, която завърши.

Тази епоха завърши днес, на 17 март 2007 година. (някой ако иска, може да изчисли колко дълъг беше периодът). Епохата започна, като смени фалша на сталинистките маршове с лирична музика и прекрасни изпълнения със съвършен глас...

Епохата завърши когато същият този емблематичен глас показа колко малко е в час със съвремеността. И че вече не е гласът на свободата, любовта и прогреса в музиката.

Сбогом, Лили, ще те помним завинаги, но вече искаме да слушаме по-адекватни изпълнители... а не РЕТРО!

... и Краят. Довиждане, Лили, ще те помним!

11 коментара:

Анонимен каза...

Харесвам и уважавам Лили Иванова. Тя вече беше стара, когато аз бях малък и песните й бяха досадни, глупави и старомодни. Мразех ги. Когато пораснах, просто я игнорирах. Но минаха още години, появи се интернет, mp3, фрий сървъри, торенти... Изтеглих стотици нейни неща. И се оказа, че съм на възрастта на родителите си някога. Че имам спомени от онова време. Дали от възрастта, дали от спомените, или от това, че цял живот си изкарвам парите с музика, открих, че тя е била и даже е изключителна, невероятна, колосална певица. Не споделям всичките груби майтапи и пошли смешки по неин адрес - те са дело на хора, които се бият в гърдите колко уважават българското и същевременно нямат капка свян да показват липсата си на възпитание за сметка на една истинска национална икона като Лили Иванова. Всички останали, които също го правят, бих коментирал с един познат цитат: "Прости им, господи, те не знаят какво вършат".
В момента обаче този цитат важи с пълна сила за самата Лили Иванова. Нека й простим - тя не знае (за) какво говори. Или ако не й простим, защо тогава да прощаваме същата тази алчност и ограниченост на един куп български артисти и музиканти, които мислят като нея? Няма смисъл да ги изреждам - ще ги чуете да ви убеждават, че "пиратството ограбва" с тези или по-често други думи, завоалиращи елементарни и - печално ми е да го кажа - криворазбрани лични интереси. Няма лошо човек да има лични интереси или да ги отстоява. Лошото е когато най-големият им враг е успял да убеди тези хора, че всъщност им е приятел, а онези, които ги слушат, обичат и чиято любов ги направиха имената, които са и такива, каквито са - техните фенове - са най-големият им противник. Но простотията ходи по хората - и често е под ръка с алчността или невежеството.
Е... няма да спра да обичам Лили Иванова като певица. Но този твой така точен и премерен пост, Комита, ме кара да се присъединя. Време е да затворим една епоха. Сбогом, Лили, и благодаря, но всичко свърши. Защото според теб 1 милион българи-интернет потребители - включително аз - са престъпници и трябва да са в затвора. Защо мислиш така, при условие, че не си учила като мен авторско право, не си писала десетки статии по темата и едва ли въобще някога дори си чела този закон (ЗАПСП), благодарение на който изкарваш цял живот парите си, аз не знам. Но и не ме интересува. Както казах, няма лошо в това човек да има интереси. И да си ги защитава. Аз ще бъда на митинга. А на теб още веднъж: сбогом!

(Ники Русиновски)

komitata каза...

Да и аз преминах през същата еволюция като тебе, Ники - като малък я мразех, а напоследък я преоткрих. Лили Иванова наистина е епоха, икона, символ на българската култура. Но, вече е съвсем неадекватна на времето. Време е за пенсия.

Вени Г. каза...

Торент потребителите ще се съберат на митинг пред "Александър Невски" на 22 март от 17.00 часа. Инициативен комитет е депозирал молба за митинг в столичната община, а кметството е дало разрешение. Потребителите от страната пък са подканени да организират паралелни митинги по същото време в останалите градове.

Анонимен каза...

Жалко е като гледаш хора които са дали частица от живота си за прогреса на нацията да се тюхкат че са ограбени.
Жал ми е като се сетя колко ограбен е Орфей, дякона Левски, Хр.Ботев, Радой Ралин, който в ония години се разпространяваше по същата система- Р2Р, демек от ръка на ръка.
Но какво да се прави старост нерадост.

komitata каза...

Не одобрявам по принцип анонимни коментари. Иначе тезите изнесени в тоя коментар са горе-долу верни

Gen каза...

Защо да се пенсионира нека да си пее.И като започнат да се вземат българските "звезди " на сериозно.Те "Металика" нищо не сториха на нас "пиратите "...Да се сърдят на Бил Гейтс и него подобни.

Анонимен каза...

Ветровеееее, гонят ме из нощните кладиии!
И пирати ограбват душата ми младаааа!
Йееее, еее,е ее,
Е е, еееее!

Стойчо каза...

Почти съм сигурен, че тя не разбира за какво говори - обяснили са й: тука има дни дето си обменят музика без да плащат - и тя го е казала. Но съм абсолютно сигурен, че не знае, че едва ли се крадат нейни парчета, и че даже и да се обменят нейни парчета, тази обмяна да доведе най-много до интерсе към нея и към албумите й (касетки или cd-та).

komitata каза...

И най-вече до интерес към изпълненията и на живо!

komitata каза...

И точно защото не разбира, Стойчо си мисля че е време да отстъпи и да си гледа кефа на старини..

Ани каза...

Драги ми писатели и коментатори,
Защо не предложите на Стоянка Мутафова да излезе в пенсия или да препоръчате на почитателите на Тина Търнър и Шер да ги подканят да излязат в пенсия? Или на композитора на АББА-Бени Андуршон-да престане да композира,щото е вече стар? ХОРАТА СЕ ГОРДЕЯТ С ИМЕНИТИТЕ СИ ТВОРЦИ И ИЗПЪЛНИТЕЛИ,А НЕ ГИ КАРАТ ДА ИЗЧЕЗВАТ ОТ СЦЕНАТА, щото на някои не им се нравило....!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)