вторник, февруари 06, 2007

Македонските териториални претенции към България... били истина!?

Жарко пак ми даде повод за размисъл с поста си за герба на Република Македония.

Македония още използва (с леки модификации) социалистическия си герб от бивша Югославия. (Значи, не само в името, но и в герба има все още нещо бивше югославско ;-) )

Това е гербът, а какво символизира:


Социалистическият герб


Сегашният герб


„Пирин и Вардар го симболизираат единството на сите делови на Македонија и идеалот на нашиот народ за национално обединување...“

Планината, която е в македонския герб е ПИРИН ?!

Териториални претенции? Май трябва българското правителство по-сериозно да погледне на въпроса... а ние си мислехме че гърците говорят глупости ;-)

15 коментара:

Стойчо каза...

Ot Ohrid - do ...... Shabla!

Togawa sam nawit - stolicata shte ja slozhim po sredata - demek, w Sofia:-)

Стойчо каза...

Tarnovec, ne se zasjgaj - ama Sofia pak shte e stolica :-)

Търновец каза...

Хехе :) ама естествено ,че няма да се засегна :) Сега се сетих за една афера в пресата от преди 3-4 години за един инициативен комитет за Търново отново столица на България ... типичен пример как от една пиянска вечеринка може да излезе новина по вестници и телевизия , защото на нея присъствал и кореспондент на един столичен вестник :). Тогава по скоро ставаше дума за даване на автономия на общините - т.е. приходите от дадена община да си остават в нея , а не да отидат в София и от там да пращат каквото им се откъсне от сърцето ... или пък Търново да дава пари за да не умрат от глад в община Берковица примерно . ама някой го възприе като инициативен комитет за връщане на Старата Столица и бяха едни статии на цяла страница по вестниците , бяха едни интервюта по телевизията :)

Нека София да си е столица. Немам нищо напротив.

И двете Българии в момента си имат Охрид - Скопие и Търново - София релативно ;)

Аз лично бих посетил Македония заради Охрид ... Скопьето ми е през куру :)

Търновец каза...

Всъщност , стойчо може да помислим за някакъв вариант от типа Ню Йорк - Вашингтон ... ама само при положение ,че се роди новия Стефан Стамболов :) От 150 години го чакаме и все го нема и нема :) засега не ми се ща да ми се мяркат разни луге от типа Станишев-Първанов, Костов - Стоянов из Търновските улици. :)))

komitata каза...

В такива малки гратчета велики личности се рагят веднъж на 800-1000 години

Стигат ви патриарх Евтимий и Стамболов - следващия го чакаме към 2800 година ;-)

Търновец каза...

Малки , малки ... ама качествени .

Преди години , още беше пресен спомена от 4-то място в САЩ 1994 , си направих експеримент с едни англоговорящи . Та разправях им ,че 5-ма от българските футболисти тогава са си от Търново и им зададох въпроса колко голям град мислят ,че е Велико Търново. Предположенията тръгнаха от 1.5 милиона и свършиха на 300 000 ... Ей богу , не можаха да повярват ,че се работи за 65 000 град :)))

Майтапа на страна ... като става дума за Македония се замислям , че трябва да сме имали поне 7-8 министър председатели родом от Македония и какви ли още не след 1878 ... и само един от тях е имал ясна и последователна политика спрямо тая част на Българското землище ... Стамболов - родом от Велико Търново :)

Комита ако си прав ,че за следващия трябва да чакаме до 2800 година , тежко ни и горко :)

komitata каза...

Ами ние сме ги имали бе..
министър председатели имаме 4-5 поне родом от македония или от македонски родове, да не говорим за количеството депутати, министри, военни, попове, интелигенти и какви ли не.. Сигурно са повече от 30% от общия брой...

Търновец каза...

Знам бе Комита , и за Ляпчев знам и за много много други свястни люде , все с произход от Македония .

Поентата ми е ,че по времето на Стефан Стамболов Българската екзархия получава активна подкрепа в дейността си за културно-просветното развитие и опазването на националния дух в Македония. Тогава се отварят стотиците български школа из Македония , където впоследтствие се учат всичките кадри за ВМРО ... По неговото управление султанът подписва два берата за български владици в Скопска и Охридска епархии ... после и за Велешка и Неврокопска епархии ... Стефан Стамболов успява да извоюва екзархийски вестник, автономен статут за българските училища в Македония ... По негово време без война Турското правителство приравнява правата на българските и гръцките училища в Македония и признава българската националност на 40 нови общини пак там в твоя край.
Когато той е премиер е основано ВМРО ...

и т.н. и т.н.

Отстояването от Стамболов на неделимостта на Македония и цялостната му политика стимулира процеса на национална консолидация на българите в Македония, без която ни Илинден щеше да има ... ни илядите славни герои , войводи , генерали, подполковници, обикновени хора и т.н. българи от Македония ...

Кажи ми има ли някой последващ премиер било то с произход от Македония , било от другаде в България , който да е направил повече по македонския въпрос или да е имал по далновидна и последователна политика от Стамболов ?

Аз лично не мисля ...

komitata каза...

Е, Стамболов е феномен, разбира се, и не само като премиер, ами във всичките си качества.. Нали ти казах че съм го признал. Той, патриарх Евтимий и към 2500-2800 чакаме следващия велик търновец ;-)

ribaro каза...

хе хе хе , Ех да го направите тоа добро, па да ве чуе бугарската влада и да направи притисок на македонската, за конечно да го смениме и ние грбот со петокраката.
Туку „не дирај лава док спава“ е работава. ;)
Поздрав комита, мислам дека прв пат оставам коментар овде кај вас

Стойчо каза...

Чак сега се загледах - какви са тия кръглите орнаменти във венеца(по два от всяка страна)? Не са ли макови кутийки?
Едно време баба ми е гледала такива, ама сега да не би производството да се концентрирало в Републиката? ;-)

Търновец каза...

Е 2500-2800 ... ако бог да :)

Извинявайте , аз пак се поулях в писанията си , ше взема да се повъздържам занапред .

Стойчо каза...

Търновец, добре си дошъл - ич не се притенявай да пишеш коментари!

komitata каза...

Рибаро, добре дошъл бе, пиши и друг път, ако имаш нещо да кажеш.

За мен е наистина необяснимо защо толкова години не можете да го смените тоя измислен герб. При положение, че всички в Македония знаят, че лъвът е истинският символ на държавата.

Не че няма други примери в Европа - италианският е също толкова комунистически.

komitata каза...

Да Стойчо, мак-афион, изглежда Македония има традиции в приготвянето на хашиш (а може би дори и хероин ;-))

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)