понеделник, февруари 26, 2007

За любовта на македонците към истината или какво всъщност е казал Сандански на вестник Политика

Понякога се случват весели неща в Интернета, които ме карат да пиша импровизирани постове.

Значи онлайн са достъпни и двата вестника - белградският вестник Политика. Гледайте 21 юли 1908 година. Заглавието е Револуција у Турској

И Македонският Утрински вестник, който творчески интерпретира интервюто

Ето го и веселото клипчеБлагодаря на Търновеца, който ме светна по темата ;-)

12 коментара:

Търновец каза...

Заслугата за клипчето е на Бугараш :)

Анонимен каза...

Ха-ха-ха! Велико! Защо не го пуснете това в CNN? Няма ли как да се направи нещо с международното разпространение на тоя скеч?! Като ни мразят толкова югозападните ни брача, поне да им стане ясно,че всъщност мразят себе си :)
PS: В смешния блог на ядибюрека има невиждано признание на песента, с която България ще се явява на Евровизия...разбира се, заедно с неизменните "бугарашите ни откраднаа фолклорот"...понеже и от фолклорни области разбират колкото и от всичко друго, де :)
Да се върнем на спота с фалшифицираното интервю - все си мисля, че някой ден истината ще си пробие пътя и ще излезе наяве...винаги е било така - и в македонския случай така ще стане. Това е вселенски принцип. Само дано сме живи да го дочакаме.

Стойчо каза...

Спартак, Вуна, ВББ - къде сте??? Отговорете им на тия грозни татаро-монголи!!!!';-)
Баси ташака, честно:-)

komitata каза...

Стойче, а чете ли пълния текст на статията в Политика? Доста е поучителен ;-)

Стойчо каза...

Прочетох я вече - въпросът е и ВББ, Вуна, Спартак и т.н. да я прочетат....стига да не са ченгета разбира се.
След такава статия изобщо за каква македонска нация може да се говори????

А Бранислав Нушич заслужава поне една улица да бъде кръстена на негово в София - както на Джеймс Баучер или Макгахан

NayDay каза...

Къде бил тоя пълен текст - пак не разбрах нещо :( Я дайте да го прочетем - да си направим литературно четене :)))) Заслужава си

Стойчо каза...

Работещият линк е в текста http://img137.imageshack.us/img137/7005/isfn4.jpg

Стойчо каза...

В изречението "Гледайте 21 юли 1908 година."

NayDay каза...

Ахааа - прочетох... Ма той казва, че не му трябват ни българи, ни сърби и това "тука е моята България" в смисъл на "тука е моята родина"...очевидно има идея за отделна държава на вечната свобода и равноправие - като мечтата на Левски...

komitata каза...

E да, и като се има предвид че не може да стъпи в България като заподозрян в убийството на Сарафов, се разбира защо такова желание да се изявява като отомански политик ;-)

komitata каза...

Освен това Утрински вестник може да остави читателя сам да прецени какво е казал "великият национален герой". Ама те като са подкарали фалшифицирано интервюто, защо да показват и една част от него истински?

NayDay каза...

Да бе, защо им е да го фалшифицират това интервю - те и така могат да си го "користат" в своя полза - имат си мегдан. Ама вие безспорно сте прави - като са се хванали веднъж за фалшификациите, сега защо им е да променят стратегията... Между другото историците отдавна не са склонни да толерират толкова лявото крило на ВМРО, за сметка на заклеймяваните в моето детство (когато ги учех тия неща)дясно ориентирани.
Още повече между другото, в Македония започват да сменят названията на табелите - вече ще са освен на югозападен диалект :) и на албански език едновременно. Но вие това, предполагам, вече го знаете.
Толкоз по въпроса с "великия национален герой" и неговите мечти за междуетническа толерантност - или както беше там адекватният термин по времето, когато Нушич е взимал интервюто.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)