сряда, февруари 14, 2007

История: Документален филм, забранен в Русия


Наскоро прочетох, че документалният филм "Последният мит" е забранен в Русия и копията, намиращи се на различни места постепенно се изземат.

Там и Борат е забранен, но това е друга история.

Това вече наистина ме заинтригува. Филмът се оказва филм-изповед на известният у нас Виктор Суворов.

Наскоро съвсем случайно забелязах, че книгите му изчезнаха и от руските книжарници в София (конспирация?)

Ето филма:

19 коментара:

Търновец каза...

е Борат забранен в Русия ... Сибирският бръснар на Михалков пък е забранен в САЩ ... На мен лично 2-рия филм ми допада доста повече, поне хумора е 10 пъти по-класен :)))

Стойчо каза...

Вероятно е забранен, заради създаването на лоши чувства към руснаците? (Сибирският бръснар. става дума):-)

Търновец каза...

Абе една от причините , които Кевин Костнър изтъкнал пред Никита Михалков била ,че видите ли било невъзможно един сержант от Американската армия да не знае кой е Моцарт :)))))

Стойчо каза...

Когато решат да бъдат политически коректни - всичко могат да измислят ;-)
Шалим се:-)

Петър каза...

Да можеше и младите да разбираме руски, че да гледаме филма на Суворов :)

Търновец каза...

Хехе :) политически коректни ... действието във филма все пак се развива доста преди 1917 , преди Сталин , преди железните завеси и т.н., американците явно имат проблем и със царска Русия :))) ... То Джордж Буш не се знае със сигурност дали е чувал за Моцарт , та камо ли един прост американски сержант от преди 130 години :-) ама айде това е друга тема :)))

Dimo каза...

За първи път чувам за подобна забрана в Америка и дори ми се струва доста неворятно. Можеш ли да дадеш повече информация и/или линк? Въз основа на какво правно основание са забранили филма? Какво включва забраната, филмът се разпространява в амазон например.

komitata каза...

Ей, Търновец какво му хареса на холивудската бозица "Сибирския бръснар" - ебати евтината мелодрама с ебати грамадния бюджет.

И сигурен ли си, че филмът е ЗАБРАНЕН в Америка?

Иначе мога да добавя забележката на американски киноразпространители, че не можело американката да е проститутка.

А ако трябва да лиша човечеството от един от двата филма Борат или Сибирския бръснар, лишавам го от бръснаря и хич не ми дреме.. айде да не повтарям каква бозица е

komitata каза...

Петре, сядайте младите да учите руски. За един българин руският е изключително полезно допълнение към кръгозора и общата култура...

Търновец каза...

Е гледах Михалков на гости при Славчо Трифонов и не знам защо съм останал и аз с впечатление ,че филма е бил забранен в САЩ ... ,което като проверих сега се оказа ,че не е така. За което се извинявам.

Хареса ми тази "бозица" пък на мене Комита. Може би защото я гледах за сефте на 21 години ... или пък защото съм израсъл с една камара други ефтини холивудски бозици и тази ми хареса доста повече от всички останали . Или пък защото Михалков показа ,че дори в жанра "холивудска бозица" се справя по-добре от колегите си , които са го изобретили ... и то с не чак толкова огромен бюджет за жанра , събран тъкмо от техните джобове ... или пък защото имам лош вкус според американските стандарти ... знам ли.

Аз пък бих лишил човечеството от Борат , но не и от Бръснаря .

komitata каза...

А все пак темата беше съвсем друга ;-)

Търновец каза...

прав си , за което също се извинявам ...

Sarakt каза...

Абе комита, на кое викаш руски? На архаичния старобългарски, който говорят в Русия? Че те само и само да не признаят, че говорят на нашия език измислиха абсурдния термин църковнославянски. А пък за това, че им дадохме Митрополит Киприян и Григорий Цамблак и писмеността и цълковната литература не искат и да чуят. Бях в Русия преди година и им обяснявах на товарищите, че богатир е изопаченото древнобългарско багатур, че пишат на нашата втора азбука, защото никога не узряха да им дадем глаголицата (за нея се иска интелект), че техния Кремъл е копие на Казанския Кремъл и двата са строени от български майстори от Волжка България и т.н и т.н. Гледаха ме като Бог, защото бяха от едно поколение, което всяка година учеше по различни учебници историята си и накрая не знаеха кои са и какви са.
А иначе Москва е най-грозния град в света.

komitata каза...

а? не ми се задълбава в характера на руския език

Анонимен каза...

Поздравления за чудесния ви блог като цяло, а за това, че дадохте тези линкове преди време - не мога да ви се отблагодаря.

Бях свалил филмите още преди време, но чак онзи ден (нощ) успях да ги изгледам "залпом", както казва московецът.

Този филм - 7 и кусур часов - е нещо уникално, това е документ и анализ, излизащ далеч извън книгата (книгите) на Суворов, с глобално значение за познанието на онова време (непресекващо и до днес).

Впрочем, доколкото виждам, в момента вече никъде из мрежата тези три части не могат да се намерят. Изобщо данни за такава поредица "Последный миф" просто не съществуват (!) Добре, че сме ги свалили - струва си да се помисли, по какъв начин могат да се направят достъпни.

За ваша информация, ето тук, в моя форум Де зората бях дал линк към вас:
http://www.de-zorata.de/viewtopic.php?t=47&start=30

Поздрави

Милен

Анонимен каза...

Поправям се - намериха се линкове и информации за филма. Много за препоръчване е този сайт на Сева Новгородцев от руската служба на БиБиСи (който кратко се появява и в сериала). Всички файлове са посветени на филма.

http://www.seva.ru/oborot/guests/?id=397


А ето тук линк към сериите в, както изглежда дори по-добро качество. Някой като погледне това има ли идея как могат да се свалят. С ЕМуле?

http://forum.sharereactor.ru/archive/index.php/t-81706.html

Милен

Георги Антонов каза...

И на мен ми стори доста прехвален "Сибирският бръснар". Може би руснаците си го разбират по друг начин. Комита, нали знаеш, че линковете ти не работят?

Комитата каза...

Оправен е. Сибирският бръснар е скъп боклук.

Комитата каза...

Ембеднал съм видеото, така че може директно да се гледа, без да се сваля.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)