петък, февруари 02, 2007

Македония: Розетският камък бил писан на съвременен македонски език?

Когато разумът спи, се раждат чудовища!

Не знам как да ви поднеса тая новина поради феноменалната и сензационност.

Значи, повечето от вас познават опитите в Република Македония да се дефинира точно македонската идентичност.

Популярните теории, застъпени и в учебниците там твърдят, че античното македонско население се смесило с дошлите по-късно славяни и така се формирал славянският македонски етнос, който от македонците бил взел името, а от славяните езика.

Последните "научни открития" с които съседите се хвалят, опровергават горната популярна теория и се състоят в следното - учените Аристотел Тентов и Томе Бошевски са разчели повторно Розетския камък и твърдят, че текстът, който доскоро се считаше за написан на египетски демотична азбука и отдавна разчетен е всъщност написан на македонски, и то не на античния македонски, за който още се водят спорове бил ли е сроден на древногръцкия или не, ами на днешния македонски - език, напълно разбираем и днес например в околностите на Елин Пелин.

Примери от "разчетените" надписи
Кликни за малко по-голям размер!

Не само това. В Македонския интернет в момента вилнее националистическа истерия по повод това "откритие". Водещият на едно от най-гледаните ток шоута в Македония - Янко Илковски поде кампанията, която се разпространи като горски пожар из целия македонски интернет.

Информация и линкове към сайта на Тентов и Бошевски има от сайта на Македонската православна църква, а македонските блогери са подели кампания за повдигане на Гугъл рейтинга на сайта на професорите и пропагандиране на идеите им. 1, 2, 3 , 4 , 5, 6,

15 коментара:

Петър каза...

Аз съм потресен. Явно македонската нация е най-старата в света. Хвала на такъви открития!

Peter Petrov каза...

Жалко, че подобни информации се спестяват на българите

komitata каза...

Ами надявам се да съм хвърлил светлина върху методите за създаване на македонско национално самосъзнание ..

spartak каза...

Би било коректно да кажеш дека се работи за дешифрирање на средниот текст од каменот на розета кој досега не е дешифриран.
Самите професори не спорат дека не се дешифрирани останатите два текста, и само рекоа дека има сличности со современиот Македонски јазик.

komitata каза...

Ако не си разбрал още, линкът който давам в текста води точно до средния текст (демотското писмо). Сличности със съвременния македонски език??
Това е толкова комично, че направо трагично..

komitata каза...

Този линк

Търновец каза...

Все повече се убеждавам , че човек колкото по се рови в тая каша с македония и македонците ... толкова повече абсурдни неща на света престават да го изненадват и потрисат.

Търновец каза...

“Вест”: Търси се първият език на македонците

05 февруари 2007 | 15:46 | Агенция "Фокус"

Скопие. Проф. Аристотел Тентов и акад. Томе Бошевски, които работят по дешифрирането на средния текст от Розетския камък, след първото представяне през юни миналата година, обявиха в събота в Небрегово, че са получили нови данни, които сочат, че се търси език, който може би е първият език на македонците, пише днес македонският вестник “Вест”. Розетският камък е изключително важен артефакт, открит в Египет през 1799г., а на него е написан царски декрет от периода на Птоломей V от 196 г.пр.н.е. Интересът към камъка идва от това, каза Тентов, че декретът е написан с три писма, съответно езика – античноегипетски с йероглифно писмо, античномакедонски с демотично писмо и античен гръцки с антично гръцко писмо. За проф. Тентов и акад. Бошевски всички досега открити детайли при разчитането на средния текст на Розетския камък сочат, че античните македонци са говорили на език, който и двамата разбират, който се съдържа в македонските говори и диалекти, пише “Вест”.

Търновец каза...

Между другото Аристотел Тентов е преподавател по Мрежен софтвер и Компјутерска безбедност :)))))

http://w3.etf.ukim.edu.mk/mk/studii/postdipl/kti.html

Разностранно надарен дето се вика :)))

komitata каза...

Абе не е истина бе - открили още две букви милите - Щ и Њ - древните македонци са имали същата графична система като Блаже Конески - абе гений е бай Блаже, ГЕНИЙ!

никола каза...

Неверојатно е што сè не се измислува за да се утврди македонскиот идентитет.

Инаку, јавно е тоа дека МПЦ е еден од главните промотори на историските фалсификати и поттикнувач на раздор и омраза кон соседите. Погледнете го само нивниот официјален сајт. 2710 години Македонија. Александар Македонски и сонцето од Вергина... Каква врска има тоа со христијанството? Никаква. Пишував малку на таа тема тука.

На истиот сајт прочитајте го и текстот за македонската национална историја.

Меѓутоа, не сите македонски блогери ги поддржуваат овие трендови во поновата македонска историја. Еве, на пример
еден мој текст

Поздрав!

Гоце каза...

Малку се преувеличени работите,
само се кажува дека има некои остатоци од античкиот макеоднски јазик со кои македонските дијалекти се разликуваат од српските и блгарските..

komitata каза...

Гоце, дори и самият Мисирков има по-различно схващане от тебе по въпроса.
"Ако нещо не е съществувало досега, то може да се създаде" - за какво говори Мисирков ;-)?

Анонимен каза...

RISJANI RABOTITE NE NI SE RISJANSKI ZAR TAKA KE GO UPOTREBJAVAME UMO I RAZUMO SO NI GO DAL BOG DA SE RAZLIKUVAME OD GOEDATA.

Анонимен каза...

До spartak: Точно средният текст - демотичното писмо е дешифрирано даже преди йероглифите. Няма да е зле наред с другите исторически открития да откриете и Уикипедия.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)