четвъртък, януари 18, 2007

Чужди и български извори за положението на "македонското малцинство" в България

Публикувам тази информация като обещание към Жарко Траяновски - един от водещите македонски блогери и голям правозащитник в Македония.

След като той беше единственият, който си направи труда да анализира медийното отразяване на случая Мара Бунева в Скопие, аз му обещах да публикувам всички независими извори, които говорят за репресии над "македонското малцинство" в България (той разбира се има предвид само македонците, които се самоопределеят като отделни от българите, а не всички македонци в българия)

Ето материалите (взех ги от неговия пост)

1) Цитат от съобщението на Европейския Съд по човешки права (към Съвета на Европа) за България:

„ECRI привлича вниманието на властите към нуждата от уважаване на свободата на религията от една страна и свободата на сдружаване на македонците (вероятно се имат предвит хората, които се смятат за македонци - отделна народност, а не като македонци - регионално название - моя бел.), от друга (...)

ECRI окуражава българските власти да продължат усилията си за подобряване на положението на другите малцинствени групи като турци, македонци и помаци (...)

Ето и препоръките:

55. ECRI окуражава българските власти да продължат с усилията си да подобрят ситуацията по отношение на правото на мирно събрание на всички малцинствени групи, включително македонци.

56. ECRI също препоръчва на Българските власти отблизо да следят обвиненията в дискриминация и действия на нетолерантност срещу македонци, и ако е необходимо, да вземе мерки да накаже такива деяния.

57 И накрая, ECRI силно препоръчва на българските власти да установят диалог с представителите на македонците, за да намерят решение на напрежението, което съществува между тази група и властта, но също и между тази група и мнозинството от населението, така че да им осигури възможност за съвместен живот и уважение в интерес на всички заинтересовани.“

2) Човешки права през 2005, според Българският хелзинкски комитет:

„Свободата на сдружаване и мирни събрания в България бяха предмет на сериозни решения на Европейския Съд по човешки права в Страсбург през 2005 година- Всичките трима (!? трима - бележката моя) македонци (има се предвид това, че те се самоопределят като отделна народност македонци, а не като регионална идентичност) и във всичките три случая Съдът откри нарушения на член 11 от европейската конвенция по човешките права. “

3) Хелзинкският комитет отрича антималцинствената реторика и дискриминация в България. : „Малцинствената политика на българското правителство също остава сериозно притеснение. Въпреки че няколко хиляди етнически македонци живеят в България, правителството отрича наличието на македонско малцинство в страната и настоява че няма никакви задължения да защитава тази група. Представители на всички политически партии, представени в парламента, подкрепят тази политика.“


4) Доклад на Амнести Интернешънъл 2002 - Европа - България: „През март, благоевградския окръжен прокурор е започнал криминално разследване за подбуждане на расова и национална омраза във връзка с листовки, разпространени от ОМО Илинден, призоваващи населението на региона да се самоопредели на преброяването на ко македонци. Никой обаче не е бил обвинен до края на годината.

През юли, полицията попречи на активистите на OMO Илинден да проведат мирно събиране за отбелязване на национална годишнина.“

5) Съветът на европа и Оли Рен декларират, че България траябва да регистрира ОМО Илинден Пирин:
(Ще си позволя да сложа пълния цитат)
В Програма "Хоризонт" на БНР, Кристина Наги, говорител на кабинета по разширението на комисаря Оли Рен каза че:

“Защо мирни организации се наричат опасни и расистки докато вестниците са пълни с расистки декларации на съществуващи партии и държавни представители без никакъв официален отговор или оплакване. Бездействието по този въпрос на павителството в крайна сметка ще има за резултат убийството на политическа партия.”

(моя забележка - заглавието не отговаря на съдържанието - в изказването никъде не виждам изискване да бъде регистрирана ОМО Илинден, а само изискване да не бъде квалифицирана като опасна и расистка, също така това е изказване на говорителя на кабинета на Оли Рен, а не на самия Оли Рен, нали така?)


6) „Гръцкият Хелзински Монитор докладва че "Българската държава и обществено мнение отричат тяхното право на самоопределение" и че " всякакви действия отнасящи се до публична демонстрация на македонска идентичност (има се предвид македонска национална, а не регионална идентичност) в България са предмет на повече или по-малко директно потискане и отричане “ (Human rights in Bulgaria - Wikipedia, the free encyclopedia) (Може ли да получа линк към оригиналния източник, а не към Уикипедия?)

Жарко, защо не виждам независими европейски медии и с изключение на съда на Европа независими европейски институции които да настояват за правата на хората които се смятат за македонци като отделна народност в България?

7) Писмо на ОМО Илинден до българския президент (защо е на английски? не можах да открия версия на български)

За тези факти, които Жарко говори е пълно с информация по българските медии и те са известни на българската общественост. Но информация за конкретни репресии липсват както в българските, така и в международните медии.

Бих искал да публикувам повече факти за конкретни репресии, ако разполагаш с такива.

3 коментара:

Pero каза...

Најголем цинизам е кога од недемократски побуди, како што тоа го прави авторот на овој блог, се тврди дека на овој начин се дава простор за малку поинаква реторика кон македонското малцинство во Бугарија. Тој демек преобјавува пост од македонски блог во кој се зборува за изворите каде што се наведува репресијата против Македонците во Бугарија, на тој начин прикажувајќи се како либерал. Но со самото тоа што го става македонското малцинство во наводници, и на крајот тврди дека самите извори не биле независни, се гледа вистинското лице и намери на блогерот - кои се ништо друго, туку шовинистички и на линија на официјалната политика во Бугарија. Жити Бога, од кога Amnesty International, the Helsinki Committee, се непотврдени извори, кога секој сериозен медиум во светот најсериозно ги сфаќа и публикува нивните извештаи како независни и објективни? Најблаго кажано несериозно и пред се тенденциозно. Ако авторот навистина сака да се издвои од општото сивило во бугарскиот медиумски простор на негација, шовинизам и расизам, тогаш треба поотворено да им приоѓа на фактите, а не со камуфлажа да игра улога на гласноговорник на бугарската официјална политика. Поздрав

komitata каза...

Коментарът на Перо показва, че въобще не разбира българската гледна точка по въпроса. В България под думата "македонец" се разбира съвсем друго нещо от разбираното в Македония и в тези съобщения. В България под думата "македонец" се разбира българин, който е от региона Македония или гражданин на република Македония.

Ето например аз и още 3 милиона българи се смятаме за македонци, но в никакъв случай не се смятаме за част от някакъв друг народ, различен от българския, нито пък смятаме македонските си корени за различни от българските.

Ако употребя "македонско малцинство" без кавичките/наводниците - това би означавало че аз се смятам за човек с потекло, различно от българско дори частично/делумно, което не е така.

Източниците които се цитират са следните - Европейският съд за правата на човека, Български хелзинкски комитет, Амнести интернешънъл, кабинетът по разширението на Оли Рен (но изворът е българска медия - българското национално радио!), гръцкият хелзинкски монитор и самите ОМО Илинден.

От петте източника веднага отпадат ОМО Илинден (те са страна в спора и не са независим източник, но съм ги цитирал)

Сериозните институции са три - 1. Европейският съд за човешки права, който е издал три присъди срещу България - отдавна чакам да разбера точните факти по тия присъди - кой и защо е осъдил България там, - 2. Амнести интернешънъл (общи препоръки), 3. Кабинета на Оли Рен (общи препоръки)

Българският Хелзинкски комитет е все пак българска институция която се бори за правата на хората, които се смятат за македонци - отделна нация, а не македонци - регионална идентичност, а информацията е взета от български сайт(!)

Гръцкият Хелзинкски монитор не ми е известен като институция, но и той е с общи препоръки.

Според Жарко - в българските медии и блогове липсва информация за репресии над хората, които се смятат за македонци - отделна нация в България.

И последно - цитатите са само за някакви мъгляви препоръки, но никъде не виждам конкретни данни/податоци - кой кога и кого е репресирал в България - къде е имало тепачка, полицейски арести или незаконни административни мерки - с имена, дати и конкретни факти - всичко което виждам от по-сериозните източници (Амнести интернешънъл, кабинета на Оли Рен)са общи препоръки.

Дейността на ОМО Илинден е добре застъпена в българските медии и тези препоръки са добре известни в България - идеята беше да напиша някакви точни факти за репресии в блога си. Ако ти имаш данни за репресии, от независими западни медии или институции (а не само общи препоръки!), дай да ги публикувам в блога си.

Хайде, нали всички сте много люти от репресиите в България - дайте ми някой ФАКТ да публикувам, а не общи препоръки и присъди, за които дори не се знае кои са страните в присъдите...

Петър каза...

Ако ви е интересно, ето едно мое изследване върху отношението на в. "Труд" към македонските граждани : http://petyr.blogspot.com/2007/01/blog-post_20.html#links

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)