събота, декември 16, 2006

Културен живот: Промоции на книги

За пръв път наблюдавам книжен панаир с толкова интензивна промоционална програма и толкова много интересни заглавия.

Панаирът се намира на последния етаж на НДК а по долните етажи е традиционния коледен базар. Не забелязах разлика в посетеността - тълпи и тук и там. Днес, понеже е почивен ден, направо не можах да се разходя спокойно между щандовете, тълпите като поток ме влачеха насам-натам, което си е позитивно, защото явно хората четат, като има нещо за четене на пазара.

Присъствах на две промоции на книги:

Силвия Томова, "Добър ден, Р"

Със Силвия се знаем от доста години и ми е интересно да проследявам амбициите и да пише. Първата и книга "Историята на една кожа" (дано цитирам правилно, че иначе Силвия ще ме удуши ако сбъркам), беше приятна, емоционална и интровертна, и най-вече с младежки дух.
Силвия, засипана от цветя - като учителка на 15 септември ;-)

Втората книга "Добър ден, Р" (не съм я прочел цялата, така че си оставям вратичка да допълня впечатленията си в бъдеще) също е емоционална и с типичния за Силвия ритъм (направо като техно), но забелязвам много приятна зрялост и еманципиран талант, и добри наблюдения на действителността (реализмът не е силната страна на книгата, обаче). Странното е, че забелязвам родство с централноевропейската литература като теми и като образи (не знам дали е съзнателно търсено), и което също е доста любопитно да се види в България - изтънчената чувствителност на централноевропейските интелектуалци, която нито е народняшка, нито патриотична а над-национална или поне градска.Градската литература в България също не е голямата ни гордост, така че книгата заслужава поглед и от тази страна. Абе купете си я. Силвия е готин и мислещ човек, ако я насърчим, сигурен съм, че с всяка следваща книга ще става все по-интересна.

Божидар Димитров, "Войните за национално обединение на България."

Когато си купих "Войните за национално обединение" вчера, получих и персонална покана за промоцията на книгата. Сигурно нямаше да отида, ако не бяха следните причини:

- Бях обещал на Алекс да му купя Мишел Уелбек от панаира;
- Обичам да взимам книги с автограф;
- Исках да му задам два-три въпроса.;

Божидар Димитров, Иван и Андрей с черни дрехи на бял фон в контражур. И Господ трудно би направил добра снимка в такава ситуация.

Закъснях една-две минути заради адското движение (13 часа, събота, алоо, какво се случва с нашия град?!), изчаках огромна опашка за билети за вход на панаира (обнадеждаващо!) и
влетях в залата. Водещи бяха Иван и Андрей от Сблъсък (явно много ги кльопат, защото това е четвъртото събитие в рамките на месец, където ги виждам като водещи!). И двамата се оказаха ангажирани с националния въпрос (браво!). Времето за промоцията не стигна за нищо - което е симптом, че темата е твърде пренебрегвана. Едва ли можахме дори един процент от проблематиката на книгата да засегнем.

За мое учудване залата не беше препълнена.
Може би рекламата не е била особено добра.

Все пак, успях да задам следните въпроси на Божидар Димитров:

1. Какво мисли за Македонско-албанската война от 2001ва година - Отговорът му в най-общ смисъл беше, че македонците са загубили войната.

2. Янко Илковски от Яди Бюрек канил ли го е за събеседник в предаването. - Каза, че не е получавал никаква покана, но много би се радвал да се яви по някоя от македонските телевизии. Янко бе, нали каза че ще го каниш? Забравил си, нали? ;-)Знам, че не на всички допадат опростения език и тезите, които поднася Божидар Димитров, но за първоначално запознаване с темата, книгата е доста добра. Това, което ме привлече именно мен да дам 20 лева за нея, беше че книгата е буквално натъпкана със снимки, карти и репродукции с отлично качество, които са истинска наслада за очите. Ако искате да имате у дома популярна книга, посветена на българската военна история от последните 100-120 години, вземете си я.

От книгата - битките при Червената Стена, Битоля, Македония

5 коментара:

Шпиун каза...

Съгласен съм относно ползата от едно въведение в тия исторически теми, също и за стойността на визуалните материали. Но защо няма един специалист по темата да ги напише тия неща? Толкова ли нямаме военни историци? Божо се изявява като специалист по всичко вече - траките, прабългарите, Кирил и Методий, новата история. Едва ли не влиза в ролята на върховен жрец на нацията, който единствен интерпретира миналото за простосмътните.

Шпиун каза...

А, и един въпрос. Книгата "Добро утро, Р." ли се казва (както пишеш) или "Добър ден, Р." (както е на снимката)?

komitata каза...

Добър ден, Р разбира се
Явно някаква халюцинация докато съм писал матриала

Шпиун каза...

Просто се притесних да не те удуши авторката. Че много сериозно звучеше.

komitata каза...

оо мерси, наистина щеше да ме удуши - първо писах материала, а после качих снимката ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)