сряда, декември 20, 2006

Македония: Българският оръжеен скандал

Много въпроси, а никой не ги разисква... Ще поставям въпросите в италик

В Македония гърми и трещи оръжеен скандал и той е свързан с България.

В четвъртък, в 16 часа, на улица Антон Попов в Скопие, три български тира с оръжие бяха пленени от македонската полиция. Шофьорите са задържани, и се очаква да прекарат поне 30 дена в ареста.

Първите изяви на Министерството на отбраната на Македония и на Генералния щаб твърдяха, че сделката е законна, а задържането е неправомерно. Става дума за товар от триста картечници 7,62 мм и 33 минохвъргачки 120 мм.

Защо товарът се е движил без военен ескорт?

Защо полицията не е била уведомена?

Версията на военния министър на Македония е - че това е бартерна сделка, сключена с българското министерство на отбраната още на 26 април (още докато на власт са социалистите в Скопие!! - моя бел.). Ставало дума за негодно стрелково оръжие, което ще бъде заменено за друго военно оборудване в България, а заловената пратка е трета поред от същата сделка.

Дотук добре, но на следващия ден министърът на отбраната прекратява договора и уволнява началника на логистиката на македонската армия.

Това защо, нали всичко си е в реда на нещата и освен липсващата охрана и ескорт няма други нарушения?

Анонимни армейски извори, цитирани от Утрински вестник, твърдят, че българският контрагент всъщност е частна фирма, която ще продаде оръжието из черните пазари по света (?!)

Става още по интересно. Допълнително се изяснява, че заловените картечници и минохвъргачки всъщност са съвсем нови (?!), американско и германско производство (?!?), още висят етикетите по тях и цените им не са 300 евро на парче, колкото се опитват да го изкарат от военното министерство, а 3000 евро на парче.

Защо в България ще се внася оръжие, уж обявено за негодно а всъщност чисто ново и то доста скъпо?

Как България ще рециклира германско и американско оръжие, дори то да не беше още с фабричната си смазка?

Полицията проверява архивите на армията и установява, че договор за това оръжие не съществува

Ами да бяха питали шофьорите - нали на тях уж всички документи са им наред, а само ескорта го няма?

Полицията рови в архивите на армията? Това е равно на военен преврат. Армията би трябвало да поддържа собствена система на сигурност и правосъдие.

Ииии, момент.. Министърът по-горе какво прекрати? Нима същия договор, който ГО НЯМА?

Парадоксите продължават. Британският посланик Робърт Диксън (по съвместителство представляващ и НАТО в Скопие) заявява, че ако става дума за освобождаване на излишъци от стрелково оръжие, то това не е по правилата на НАТО, където важат много строги вътрешни правила точно за такъв тип сделки.

А членката на НАТО България какви правила спазва?

Има още. Управляващата партия ВМРО ДПМНЕ обявява сделката за криминална, и свързана с кадри, наследени от предишния режим.

Моля?!? А вашият министър какви ги дроби на пресконференциите?

Друга версия пък гласи, че сделката е изцяло на Министерството на отбраната а македонският Генерален щаб е бил прескочен в случая. Това добре, но защо началникът на ГЩ Мирослав Стояновски твърди, че всичко си е наред.

А сега и моята версия.

Предполагам, че сега в някои уютни кабинети както в София, така и в Скопие, си скубят косите и проклинат новоизпечените политици и офицери на Македония, като особено тежки закани към женската си рода отнасят някои среди във военното министерство (контраразузнаване и логистика).

Чисто новото германско и американско оръжие най-вероятно е пътувало към Грузия (а не към Казахстан, другари от Стандарт). В София се провеждаха преговори с Газпром за доставките на руски газ за българската икономика. Нашите чистосърдечно си признаха, че преговорите са били обвързани и с доставките на българско оръжие за Грузия (тези чисто пазарни и прагматични преговори). Какъв по-добър коз за руските преговарящи да наврат трите камиона в лицата на нашите експерти, които до тоя момент за оръжието са се правили на дръж ми шапката. И най-вероятно другарят Овчаров е кандисал на по-кофти условия за доставка на газ, отколкото сме можели, а пък за да замаже гафа, ни проглуши ушите за невероятните успехи на нашите преговарящи.

О.з. генерал Михов, бивш военен, а сега посланик в Скопие, който със сигурност знае нещо по въпроса, защо си мълчи?

И накрая - ок, нашите велики разузнавачи, подготвени в ДС и РУМНО се оакаха тотално (а може и оакването да е свързано по някакъв начин и с досиетата). Но поне, погрижете се господа разузнавачи и дипломати за тримата шофьори, а? На тях няма да им е хич весело да прекарат празниците в ареста и за семействата им сигурно също тия празници няма да са от най-веселите. Говориме за медсестрите в Либия. А тримата шофьори по-малки права ли имат от тях, за да им покажеме повече състрадание и грижа?

Понякога ми се плаче, като гледам какви ги вършат държавните служители...

2 коментара:

Симион Патеев каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Симион Патеев каза...

Напълно те подкрепям в тезата и размислите!

Това е скандал, на който малко медии обърнаха сериозно внимание.

Къде е Министерството на отбраната на България? Нито дума по случая?!?

Ето подробно обяснение в "Сега" за аферата:

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2510§ionid=5&id=0001401

"МО шефът Еленовски признава, че не знае крайната дестинация на оръжието. "При такива случаи правителството на България би трябвало да издаде сертификат, който да гарантира, че това оръжие няма да попадне в ембаргови страни", напомня ексминистър Йово Манасиевски."

Къде е правителството? Би трябвало да бъдат разкъсани от въпроси.

Относно шофьорите - ако има криминална сделка, те със по-скоро са знаели в какво участват. Ако няма криминални мотиви, то може да са неоправдано арестувани.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)