сряда, декември 06, 2006

Нова политика: Отново чудовищни проекти на администрацията

Гледате ли новини? Днес с учудване разбрах че е стартирал най-мащабният електронен проект на българското образование досега, а именно порталът http://start.e-edu.bg/.
Анализ. Да започнем със смотания домейн

http://start.e-edu.bg

Ако не знаете как се тълкува той - ето: Electronic Education чисто български израз.
Тотален маркетингов мързел, и това при положение, че инициативата е сериозна и може да получи много добри имена от българския интернет регистър.

Работи ли тъпият портал? Не работи естествено. При опит да кликна каквото и да е, сайтът дава следното


100 000 потребители едновременно, както казаха по новините ??? - ХА ХА ХА ХА!

И още нещо. Тъй като не уцелих от първия път адреса, най-напред попаднах на

http://www.e-edu.bg - Е-образование или Портал за електронно обучение по информационни технологии.

Действащи лица са обичайните заподозряни - Издателска къща Труп, Сирма и злополучният znam.bg Ако не помните, в името на znam.bg беше предприета полицейска акция срещу сайта, предназначен за незрящи потребители bezmonitor.com. (Повече за аферата тук)

Любопитно. Порталът е изпълнен с изключително тежки технологии, а именно FLASH, което е прави задължително излишното зареждане всеки път на стотици килобайти информация - трафик, който плащаме с данъците си. Отделно, всеки ученик трябва да има перфектно работеща интернет връзка у дома, за да ползва този портал.

Нали знаете, когато някой родител дава тежко заработените си пари едва стигащи за кофти компютър, обикновено е с фразата "Абе дай нещо по-евтино, да се научи". И къде ще се научи със старичкия компютър? Не и тук. Гарантирано забиване още при зареждане на първа страница. Нали разбрахте, че целта на порталчето не е пръскане на знания през Интернет, а събиране на стотинчици за SMS от znam.bg.

А учениците - всеки от тях трябва да има перфектно работещ и бърз Интернет (Плащат родителите, нали). Лошото е, че най-нуждаещите се ученици пак ще бъдат най-онеправдани - тези от дълбоката провинция, където няма учебници, затова пък интернетът е бавен и скъп. Ще пострадат и тези, които не могат да си позволят последна дума компютри и друга техника. Май учебници на старо излизат по-евтино, нали? Ало родителите, чакат ви няколкостотин лева разходи за хардуер!

Първата страница е 754 килобайта!!! Вие луди ли сте бе - първата страница колкото половин емпетройка!?!?

Много шарения, нула интеракция. Искам наистина да видя как сайтът ще издържи 100000 потребителя както се хвалят създателите му.

Порталът е с насоченост против отворената култура и отворените стандарти, против свободния софтуер. Примерите се дават с комерсиален софтуер - Windows, Internet Explorer, като по този начин се манипулират начинаещите потребители да се насочат към скъпи комерсиални платформи, вместо да им се посочат алтернативите, които им дават най-много свобода и минимизират разходите им. ОТНОВО са онеправдани бедните ученици - тези, уж за които се прави тази инициатива.

Дори няма намек за свободна култура в тоя сайт. Да не говорим че като примерен източник на информация се дава същия znam.bg който се опитва да продава културни достояния срещу платени SMS-и. На кого - разбира се пак на онеправданите и бедни ученици.

Порталът е част от стратегията на Министерството за образованието за въвеждане на нови технологии в учебния процес. Честито!

2 коментара:

djendo каза...

лесно ти е на теб. ама на мен не ми показва нищо, защото иска да си даунгрейдна флаша от 9 на 8. за да покаже нещо.

като си ъпгрейднеш флаш и край спират ти кранчето до българското електронно образувание.

dzver каза...

Цъкнах 3 пъти и попаднах на следните феномени:

"Листване на форуми"
"Град Красна Поляна" и "Град Казичене" в раздела форуми.

Колко ли струва този проект на данъкоплатеца?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)