сряда, декември 06, 2006

Македония: Разпукала се е Шар Планина

Нещо съм зает тия дни с един по-голям проект и нямам време за мъдри постове. Междувременно насладете се на якия клип на Леб и Сол - "Разпукала се е Шар Планина" (в България песента е по-позната като "Притури се планината" ;-))Благодаря на Алекс за клипчето

1 коментар:

Търновец каза...

От вестник Дневник днес :

Директорот на ИНИ не си ја знае историјата

Директорот на Институтот за национална историја (ИНИ) Тодор Чепреганов не си ја познава сопствената историја и затоа не ги разликува Панчо и Ванчо Михајлов, реагираа вчера од ВМРО-ДПМНЕ.

Владејачката партија реагира на тврдењето на Чепреганов дека во партиската брошура Ванчо Михајлов е претставен како Панчо Михајлов, а што претставувало манипулација. Според ВМРО-ДПМНЕ, Панчо Михајлов е исклучително значаен македонски деец и револуционер од почетокот на минатиот век. Партијата му порачува на директорот на ИНИ во иднина кога излегува јавно со толкувања на историјата „да се задржи на времето на НОВ“, кое веројатно добро го познава и „нека не ја доведува во заблуда“ македонската јавност.

Зоран Тодоровски, директор на Архивот на Република Македонија, вчера рече дека е разочарувачко тврдењето на Чепреганов.

- Не се точни ниту тврдењата на Чепреганов дека убиствата во организацијата ВМРО се случувале по национална линија меѓу тие што се бореле за самостојна Македонија и за бугарската кауза. Убиствата во организацијата биле од идеолошки причини во струите во самата организација, а не од национални. Сите дејци од левицата и од десницата во однос на национална линија се декларирале како Бугари - тврди Тодоровски.

Тој додаде дека е историски факт оти Панчо Михајлов бил убиен токму по налогот на Ванчо Михајлов. Тодоровски објаснува дека Панчо Михајлов, кој е роден во 1888 година во Штип, убиен во 1925 година, бил еден од најдоверливите луѓе на Тодор Александров.

без коментар ...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)