неделя, ноември 26, 2006

Ежедневие: Борат срещу народа

В събота вечерта гледах "Борат". Смях се със сълзи.

(Който не е гледал още "Борат", направете си услуга, идете да го гледате преди да четете нататък. Не, сериозно, който не го е гледал, първо да го гледа а после да продължава да чете. Добре, тук ли сте още? Предупредени сте. Дреме ми.)

Тъкмо като някой се затръшка за гибелта на западната цивилизация, се пръква някое златно пиле, което го опровергава тотално. Златното пиле тоя път е Саша Барон Коен - английски комик, който познавате например от клипа на Мадона - Music (The real Big Ben!)

Саша Барон Коен играе (именно - играе, а не е) литературния герой - журналиста от Казахстан, Борат Сагдиев. Той не си сменя характера, както твърдят някои неграмотници, а само героя, когото играе. Колкото е истински Борат Сагдиев, толкова е истински и неговата версия на Казахстан (спомни си Албания в "Да разлаем кучетата" или АЕЦ Козлодуй в очите на ЕС).

Саша Коен се ебава със всичко - с антисемитизма и с политическата коректност. С гей обществото и с политическата коректност, с източноевропейците, руския език, Казахстан, Узбекистан, кирилицата и политическата коректност. Борат Сагдиев преекспонира "традиционната" неприязън на изток към евреите и циганите.

Борат Сагдиев е роднина на Бай Ганьо, пренасяйки елементарните си стратегии за оцеляване на Запад. И като бай Ганьо попива далеч не винаги това, което ни се иска да попие от "цивилизацията"

Борат Сагдиев е братовчед (а чисто физически - почти близнак!) на Мимино - ентусиазиран мачо с нежно сърце, който пада в първия срещнат капан на илюзията на секс символите.Мимино

Кадър от Борат. Физическата прилика на главните герои е поразителна!Борат Сагдиев е приятел с АЛФ, който смело експериментира с търговските, обществените и медийните механизми на западното общество.

Борат Сагдиев има същите вкусове като Махир Ча(г)ръ (Mahir Çağrı)- той харесва секса, пинг-понга и диското.

Саша Коен се ебава дори с иконата на единствения признат на запад интерпретатор на дивия Изток - Емир Кустурица (музиката на Горан Брегович обединява Кустурица и Коен), като все пак ни показва че романтизмът в погледа на Кустурица на Изток не е задължителен (както и не е задължителен и в отношенията България - Македония!).


За мен този малоумен на пръв поглед филм е ръката, която Изтокът отдавна очаква от Запад, разбирането, на което Изтокът се надява още от началото на опитите си да се "цивилизова", но поради собствените си комплекси за малоценност, вероятно няма да я види или ако я види, ще я наплюе.

И за пореден път се видя, че авторитаризмът се отличава с особена липса на чувство за хумор - филмът е забранен в Русия и Казахстан.

А да, и още нещо - сигурен съм че Саша Коен е гледал и Ъндърграунд, и Аризонска мечта и Мимино, а може би е чел дори и Бай Ганьо. И даже ги е разбрал...Тъпото е, че желанието на повечето от нас (източноевропейците, бившите соц. граждани, българите.. добави когото искаш) не искат всъщност да бъдат разбрани, а възприети като нещо по-различно (по-добро например, но в никакъв случай не по-лошо), например като шампиони бегачи на пистата на евроинтеграцията.

Честност му е майката. И към себе си.

7 коментара:

Шпиун каза...

Борат е моят идол вече няколко години, откакто прави предавания от Англия и САЩ. Могат да се гледат всички на Google Video.

Тук бих добавил и пътеводителя "Molvania. A Land Untouched By Modern Dentistry". За повече информация, вижте тук. Там има и връзки към наскоро излезлите пътеводители към Phaic Tan и San Sombrero.

Казахстан на Борат е по-скоро Молвания, отколкото централноазиатска държава. И преди в предаванията, и сега във филма сцените от "Казахстан" са снимани в Румъния.

Шпиун каза...

Компилация от първите предавания на Борат - репортажи от Англия. Между предаванията има интересни сцени от "Казахстан":
Кликай тука

И най-контроверзната сцена от втория сезон на предаването, която беше цензурирана от HBO в Щатите, но за щастие бях тогава в Англия и английската телевизия беше доста по-либерална:
Кликай тука

Тhrow the Jew Down the Well!

Димо каза...

верно подсеща за Молвания. Също и за българския Борат - Милко Калайджиев.

Борати от всички страни - обединявайте се!

Господин И каза...

Комита, ако има някой, който страда от комплекс по отношение на собствената си същност, това си ти.

Ако има някой, който не е разбрал Бай Ганьо, това пак си ти.

Няма да коментирам филма "Борат" тъй като не съм го гледал още и засега нямам намерение и да го правя.

Но ще коментирам меко казано безпочвените ти твърдения.

Нека започнем от "Бай Ганьо". Ако си от хората, които четат книгите само като текст и разбират буквалното значение на текста, няма за какво да спорим. Но тогава недей да твърдиш, че много разбираш литературното произведение Бай Ганьо. Защото няма как едно просто осмиване на нацията ни да стане един от най-великите литературни шедьоври на същата тази нация. По-добре се поинтересувай, прочети и други произведения на великия Алеко и може би ще разбереш какво е искал да каже чрез Бай Ганьо. Да, на пръв поглед той изглежда точно като един простак, една подигравка и подчертаване на слабостите ни, но Алеко всъщност залага в него едно съжаление, една носталгия по това какви сме - топли хора, които могат най-свободно да "излеят" душата си скачайки в басейна и викайки "булгар, булгар!" И точно с това можем или сме можели да се гордеем - че сме открити и нелицемерни и сме способни свободно да разкрием душите си дори пред непознати.

По втория ми аргумент - каквито и да сме - простаци, нагаждачи и т.н. - ние сме изживели прекалено много и сме направили много за това, което сме. Имаме много бай Ганьовци, но имаме и Левски, Ботев, Вазов, Алеко и т.н. Десетки други нации не могат да се похвалят с подобни личности. А ако бяха на наше място велики държави като Франция, Англия и т.н. може би нямаше да съществуват днес. Тъй както я няма Източната Римска империя (или както е по-позната - Византия)

Ако ти искаш да бъдеш жертва на собствените си комплекси - бъди! Но знай, че може би не си прав.

А "Борат" е една голяма глупост, чиято цел е да пълни умовете на малоумните англичани и американци със безмозъчни стереотипи - нещо, с което те и без това са пълни...

komitata каза...

Ох, милият. И Букарски се оплаква от буквалисти..

Шпиун каза...

Във връзка с последните коментари. Мой много добър приятел подари книжката "Молвания" на няколко негови колеги (на всизки от които работата е свързана с Източна Европа). Една мадама от Молдова като взе че се обиди, стана голям проблем...

А дали целта на Борат е "да пълни умовете на малоумните англичани и американци със безмозъчни стереотипи" изобщо не искам да коментирам. Нека всеки сам си прецени.

врабец каза...

"честност му е майката" - казваш ти.
ама мислиш ли, че "Господин И" не е откровен като твърди, че според него би било редно да се гордеем, ако сме "топли хора" като бай ганьо, които викат "булгар, булгар" и правят голям ЦОП! в басейна на банята? : )

(впрочем, Господин И, бай ганьо не е разкривал точно душата си по този начин, но тъй го виждаш ти :) )

според мене филмът е направен от човек, който съзнава, че умният човек, който знае кой Е и какво е - ще се замисли и засмее, потиснатият и комплексираният ще се обиди и комплексира още повече, но... какво да се прави, хора - всякакви.

аз за пръв път виждам така наистина подадена ръка. защото колкото и странно да звучи някому - точно това е този филм.
... а неграмотни коментари... няма как да се избегнат. впрочем чудя се - кой е идиотът, отговорен за кинодир.бг?!
както и да е.

поздрави : )

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)