събота, ноември 18, 2006

Изненада: Соломон Паси твърди, че регистрацията на ОМО Илинден била неизбежна?!

Регистрацията на ОМО Илинден неизбежна

Досегашните международни спорове около партията ОМО Илинден в България показват че няма друга алтернатива освен да се позволи нейна официална регистрация, изяви за Дойче Веле Соломон Паси - председател на комисията за външна политика на българския парламент. Според него, в България може да се регистрират партии, които имат реална поддръжка от значителен брой граждани.

Реакцията на Паси идва след инициативата на европратениците от групата на Зелените, които като условие за членство на България в ЕС изискват да бъдат признати правата на малцинствата и отделна клауза България да признае партията ОМО Илинден, основана од Македонците в страната.

Вестник Вечер, Скопие, 18 , ноември 2006 г.

Соломон Паси бара да се регистрира ОМО „Илинден“

Претседателот на Комисијата за надворешни прашања во бугарскиот парламент, Соломон Паси, вели дека прашањето за регистрација на ОМО „Илинден“ треба да се реши позитивно.

„Според мене, тоа е експертско прашање, но мое мислење е дека не е многу важно... Самиот факт дека сите спорови за ОМО ’Илинден‘ се околу тоа дали таа партија треба да биде регистрирана или не, при што нема други проблеми, покажува дека нема друга алтернатива, освен на оваа партија да и' се дозволи да биде регистрирана“, изјави Паси за Дојче веле, Програма на македонски јазик.

Според него, ако група луѓе имаат доволно голема поддршка, без разлика дали се поврзани врз етничка база, можат да регистрираат партија.

„Во 1989 година беше основана партија што ги штити правата на турското малцинство во земјата. Таа партија не само што беше регистрирана туку и активно учествува во политичкиот живот на Бугарија веќе 17 години. Тоа јасно покажува дека ако една група луѓе, без разлика дали се поврзани врз етничка или друга основа, имаат доволно голема поддршка, можат да регистрираат партија која би учествувала во бугарскиот политички живот, според уставно одредените механизми“, тврди Паси. (МИА)
Утрински вестник, 18 ноември 2006
Господин екс- министър нещо май сте се объркали?? Обяснявате ни, че няма друга алтернатива освен да регистрираме партия на етническа основа и за пореден път да си нарушим Конституцията? Може ли да обясните позицията си пред авторитетна българска медия? Значи ще папаме жабчето като с уйрото и АЕЦ-а?

4 коментара:

Шпиун каза...

Той вече излезе с изявление, че са му изопачили думите, но дали наистина е така или просто се е усетил, че е казал нещо не съвсем в ред, не може да се каже. Истината е, че наистина няма основателни причини да се отхвърли регистрацията на ОМО ПИРИН, както е сега по устава им.

Аз съм на мнение, че България трябва да спазва собствените си закони и да регистрира тая партия. Както и ДПС или Евророма. Формално те не се водят етнически партии. Предишното отхвърляне на регистрацията беше абсолютно ченгесарска история.

Шпиун каза...

17 ноември 2006 | 21:01 | Фокус

София. Председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси не е давал интервю за македонската редакция на радио “Дойче веле”. Пред Агенция “Фокус” Паси уточни, че е дал интервю за българската редакция на радиото. Той бе категоричен, че излязлото като новина в македонските медии няма нищо общо с истината. По-рано “Дойче Веле” излезе с информация, че според Според Соломон Паси регистрацията на ОМО “Илинден”-Пирин е единствена алтернатива. “В интервюто, което дадох за радио “Дойче веле” – България, заявих, че проблемът около ОМО “Илинден”- Пирин въобще не е в липсата на регистрация, а в липсата на популярност. И дори такава партия да намери конституционни форми да бъде регистрирана, тя няма да получи абсолютно никаква електорална подкрепа на каквито и да било избори”, уточни Паси.
Интерпретацията на македонските медии той окачестви като резултат от непрофесионални и недобросъвестни журналистически упражнения.
Паси допълни, че интервюто, което е дал е пред журналиста Александър Андреев от радио “Дойче веле” България и то няма нищо общо с интерпретациите на македонската редакция на радиото.

Анонимен каза...

Какво като се регистрира ОМО - ще тръгнат да цепят България или ще искат автономия? Нека да бъдем прагматични.
Освен това ТАЗИ Конституция не е перфектна както знаем.

Стойчо каза...

Аман от прагматизъм, ей!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)