понеделник, ноември 13, 2006

Нова политика: Когато големите колела се въртят

Когато големите колела се въртят, малките така се въртят, че се чупят

Казармена поговорка

И децата знаят, че близките неща изглеждат по-големи, а далечните по малки (спомни си рецептите за лов на крокодили със бинокъл ;-))

Да анализираме мястото на България в Голямата Политика.

1. България срещу новите банкноти Евро, еуро (Предлагам да подкрепим предложението на известен журналист да наричаме тази валута Уйро). От едната страна стои държава с културни и езикови традиции със самочувствие. От другата - бюджет за отпечатване на нова емисия банкноти. Служебна победа за бюджета.

2. Анонимен бюрократ, работещ в ЦРУ, има желание да подпомогне кариерата си, и за целта "пипва" доклад на своя подчинена за атентата срещу папата, за да изглежда по-впечалтяващ. Добавя по полетата на доклада граф Дракула, пияни полицаи и очилат интроверт, с произход България. "Пипнатият" доклад предизвиква десетилетни сътресения, и се налага да дойде самият папа на гости, за да потвърди че точно в тоя единствен случай държавичката ни няма нищо общо със случката. Две на нула за анонимните бюрократи.

3. Анонимни бюрократи предизвикват спирането на половин атомна централа в България, независимо от всички възможни позитивни експертизи и анализи. Правителството поема риска да наруши конституцията, за да се подчини на външния натиск. Три на нула за анонимните бюрократи.

4. Анонимни бюрократи прекарват чужди войски през България през 1999 година. За да не бъде Конституцията прегазена, тя бива просто заобиколена.

5. На група български граждани в Либия е отказан справедлив процес. Анонимни бюрократи възстановяват отношенията си с джамахирията без да се вълнуват от случая. Пет на нула.

Значи като извод - България е по-слаба от отдел в европейската банка, по-слаба от кариерист в ЦРУ, по-слаба от енергиен лобист в ЕС, по-слаба от оперативен командващ в НАТО и по-слаба от американска фирма в Либия.

Направо да сменяме името на държвата на Декоративна Република България (ДРБ)

И това не го казвам от евроскептицизъм - точно обратното, заклет еврооптимист съм.

Вярната представа за действителната ни тежест в света е първата стъпка към вярната стратегия за успех.. (който не разбира последното изречение, да го прочете пак)

На нас България ни изглежда по-голяма, защото я гледаме отблизо ;-)

3 коментара:

Анонимен каза...

Знаем, че сме малки, знаем, че сме слаби. Това не е "вярна представа за действителността", това е повърхност. ЗАЩО сме.. кой, кое, от какво ни елиминира? Тук е блатото.

dzver каза...

Добро попадение :)

Търновец каза...

Може да добавим и още много точки : ето ви една примерна от мен :

6. Стойко Стойков и Мендерес Кунгюн търсят общи действия на среща в Благоевград снощи. Кунгюн е от Якоруда (българо-мохамеданин, с името Емил Кокунгьов). Т.е. – един българо-мохамеданин се прави на по-голям турчин от Ахмед Доган. А един Стойко Стойков се прави на по-голям македонец от Александър Македонски.

И това доживяхме в Декоративна Р. България ...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)