петък, ноември 24, 2006

Македония: Няколко материала от българските медии..

Постът е насочен главно към моите македонски приятели, които запознавам с медийното отразяване на двустранните отношения. И другите, които са пропуснали предаванията, да заповядат

БТВ - Македонците и българското гражданство

http://www.youtube.com/watch?v=PnYKGwdwWdI

БНТ - Има ли македонско малцинство в България? Интервю с Костадин Филипов 14.11.06

http://www.youtube.com/watch?v=X24wTMn2sh8

БТВ Репортерите - Македонският Въпросъ

http://video.google.com/videoplay?docid=-16360945562682922

И от пресата:

Земьо, земьо македонска... Визи и албанска музика, Божидар Димитров, вестник Сега

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2475§ionid=5&id=0001101Благодаря на Шпиун за идеята (има още два филма на линка, но не мисля че струват)

8 коментара:

Ради каза...

Много ми хареса статията на Божидар Димитров. Препоръчвам я горещо на всички които се клатушкат в непрестанни дебати за това кой крив, кой реалист, кой идеалист. Важното е какво правим сега и какво ще бъде насетне...

"Романтичарот"

Анонимен каза...

Твърденията за континуитет от Новакович до съвременния скопски елит (кой точно) са много проблематични.

Смъртоносният удар по македонската идентичност след 2007 г. е чиста химера. Нищо лошо няма в това хората да се чувстват македонци дотолкова, доколкото това не е свързано с нафталинена юго-пропаганда против "бугарите". Въпросът е Македония да се либерализира и всеки да може свободно да изразява самоличността си. Да видим доколко разните "национални стратегии" на София ще спомогнат.

Мегютоа Владимир Глигоров - иронизиран от Божо - е изключителен ерудит и много интересна личност. Самият факт, че почти му липсва какъвто и да е сантимент спрямо Македония, е показателен за сложните връзки между центъра (Белград) и периферията (Повардарието).

Димо Бечев

Шпиун каза...

На мене лично Божо ми е много неприятен. Комунист, преквалифициран в национал-комунист а ла късен Живковизъм. Според мене тропа много глупости, но доколко го осъзнава и доколко това е част от "стратегията" му не ми е ясно.

Димо каза...

е, трябва да се съгласиш, че Николина Чакърдъкова - любимата изпълнителка на Агент Гоце - е по-зле от Божока :)

Шпиун каза...

Е, хайде да не я одумваме жената. Нямам никакво мнение за нея. Слушам с удоволствие някои от песните й, а други не ми харесват толкова. Изненада ме в онова предаване, че е толкова политически ангажирана, друг е въпросът имаше ли някакъм смисъл в това, което каза.

Димо каза...

ма кой го брига има ли смисъл, няма ли. Важното е да се ударим у гърди и да кажем, че в Скопйе живеят мутанти, а ние сме първите европейци.

лично предпочитам баба Любка Рондова като певица. Нищо че е тъмночервена :)

Шпиун каза...

А за Владимир Глигоров - интересен факт четох в друг блог наскоро. Майка му (Нада) е дъщеря на Стоян Мишев (Мишич), както се знае. Но нейната майка е някаква богата щерка на фамилия от Горна Оряховица. Мишев (който е бил май от Щип или Щипско някъде) не си е губел времето в България. Едва ли е преполагал обаче, че дъщеря му ще се ожени за човек със същото име като убиеца му.

Димо каза...

Веднъж в разговор на маса подпитах Владо за Ново село и рода му, но нещо не му се коментираше особено.

Киро Глигоров се присъединява към КПЮ след кратко колебание - има една прокламация от 1942 г., подписана и от него, където заема анти-югославска позиция. По-късно, разбира се, нещата се променят.

Тук отвреме-навреме се социализирам с Владо Глигоров младши - внучето на Киро. Всички твърдят, че е гениален физик, ама си е юго-марксист отвсекъде :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)