събота, ноември 18, 2006

Нова политика: Що е то, македонското малцинство

Проблемът с малцинствата е по-сложен, отколкото си го представя част от политическия елит и масовото обществено мнение. Често се тълкува Конституцията, но не се прави разлика между етническо и национално малцинство.

Македонците държат на признаване на "национално" малцинство, каквото в България няма, няма дори турско национално малцинство. Националните малцинства по света са предмет единствено на междудържавни договори или на конституционно устройство - няма международен правен документ който да ги дефинира. Нито имаме договор с Македония за създаване на македонско национално малцинство, нито в нашата Конституция пише такова нещо (няма и да пише, освен ако не ни натиснат от Европа с най-големия ботуш)

Етническото малцинство е друго нещо - тук нещата са либерални, и всеки може да се декларира както си желае. Така се декларират тия които поради някакви причини се пишат македонци по преброяванията и участват в регистрацията на няколкото (Не е само ОМО Илинден Пирин) македонистични организации..

ОМО Илинден би могла да се регистрира, но само като неетническа партия - т.е. по начина по който са регистрирани ДПС и Евророма (както някой написа в коментари при мен в предния пост).

Освен това, фиксацията на македонските медии върху регистрирането на етническа партия на македонците в България като единствен способ да се защитят правата на тези, които се смятат за македонци е доста едностранна и издава мотивите им. Политически коректни сме и за обиди и фалшификации не говорим нали така ;-)

Отделен въпрос представляват и закононарушенията, които се извършват при опитите да се регистрира етническата партия - като кражба на лични данни, подкупване на роми да се пишат македонци и да участват в учредяването и, както и обикновено неспазване на административните наредби за регистрацията.. Искам човекът, който желае да се регистрира такава партия в нарушение на закона и на Конституцията да ми обясни защо желае това да се случи.

(това е коментар към поста на Делян Делчев)

11 коментара:

Търновец каза...

Това са предсмъртните гърчове на македонизма ... или поне се надявам да са това ... Факт е ,че тази държавица , продукт на стечение на обстоятелствата се явява като наш опонент , не само в политическо , историческо ами и във всяко друго отношение . Въпроса е или те или ние . Няма място и за 2-те държави в този им вид и с тези политически и исторически доктрини . Не са далеч от истината тези , които говорят ,че това е последният музей на коминтерна в европа ... Винаги съм смятал ,че република македония е едно раково образувание на лицето на балканите . Нашите политици да се замислят много сериозно и действат смело и отговорно по т.н. "македонски въпрос". Много е важно тази т.н. партия на етническите македонци да не бъде регистрирана ... Това ще създаде възможност за ерозивни процеси в държавата ни.

Шпиун каза...

Не говорим за признаване на етническо малцинство. Говорим за регистрация на партия, която формално не е етническа. Прочетете устава й. Каквито и да са мотивите и т.н., редно е България да спази собствените си закони. Не може съдебната ни власт да си измисля смешни мотиви под натиска на разни ченгета.

На сайта ми сме заформили 2-3 дискусии по въпроса, ще се радвам да се включите.

Търновец каза...

Формално или не тази партия не трябва да се признава и докато може със законни начини да се одбива регистрацията и е добре дошло ... Не мисля ,че мотивите , с които се отхвърля регистрацията и са смешни . Всичко си е според буквата на закона .
Прочетси само писанията на Герги Радуле и другите кретени от ОМО и ще се сетиш ,че това си е абсолютно партия на етническа основа , а още по-лошото е ,че те проповядват открито анти-български настроения.

А и как да ги регистрираме вече , като днес шефа на СГС каза в интервю по радиото ,че е изтекъл законният 2 седмичен срок за подаване на жалба от страна на ОМО пред върховния съд и те не са внесли такава ... това май значи ,че загубиха тази битка окончателно :)

Аз вече взех да смятам ,че този шум се вдига целенасочено , а също така и ОМО целенасочено не искат да бъдат регистрирани като партия . Щяха ли тогава да допуснат толкова много елементарни грешки в документите си за регистрация ? май единствената им цел е да вдигат шум и нищо повече ...

Шпиун каза...

Радуле и другите "кретени" не преставляват ОМО ПИРИН с личните си изказвания. Освен това имаме свобода на словото. Съдът взема решение възоснова на документите на партията. Вече ако партията се занимава с противоконституционни дейности, тогава си си има органи на реда да се занимаят с това. Че българският съд не беше прав може да се види от решението на съда в Страсбург.

Ще си позволя да цитирам: "Няма край мега-сблъсъкът на простотията - БГ ченгета, петричко-неврокопски селяни и ex-Yugo бунаци."

komitata каза...

Аз лично смятам че спазването на закона винаги се изплаща накрая. Ако законът позволи да бъдат регистрирани под някаква форма - ок, значи имат право. Действията извън закона винаги ще бъдат обект на подозрение, независимо с колко добри намерения са извършени...

Анонимен каза...

Разтърсих се из новините и така и не можах да намеря къде някой е поискал признаването на македонското малцинство у нас, като национално малцинство. Дори и да е имало такова изискване, щом такова малцинство не е дефинирано от конституцията, е очевидно че не може да бъде признато като такова. От друга страна използването на това, че няма дефинирано понятие „национално малцинство” не може да бъде оправдание за не признаване на правото на етническо малцинство, при условие че хората са се самоопределили за такива. Ако откажем правото им на самоопределение (израза „няма македонци в България” е точно това), първо нарушаваме конституцията (както и да въртим свободното и тълкование, няма как да не го направим), и ратифицираната харта за правата на човека, както и други изисквания на ЕС. За мен оправдание в стил „няма да им оправим колата, защото те искат да си купят и банани”, е смешна. Двете неща са коренно различни, както и тук е написано. Следователно можем да направим, това, което можем, по закон и задължение. Ако има хора, които се самоопределят за македонци, можем да ги признаем за такива, във формата, в която закона го позволява. Да не го направим, оправдавайки го, че те искат и нещо друго е нарочно изместване на проблема, и скачването му с друг, използвайки го, за да не решим първия. Не виждам как можем да изискваме сърбите да признаят за малцинство тези, които се самоопределят за Българи там, а в същия момент използвайки сръбските доводи, да не признаваме македонско малцинство у нас. Така отказваме и правото на еволюция на възгледите на хората. Ако след време 30% от гражданите решат да се само идентифицират като джамбахурийци, какво ще направим, ще им го откажем ли? Къде им отиват правата тогава? Ако това действие действа винаги, днес ние трябва да се наричаме османци, грешка африканци, щото всички произлизаме родово от там.

Анонимен каза...

Регистрацията на ОМО Илинден е съвсем друг въпрос, от признаването на малцинство (дори в доста съмнителното от гледна точка на определения преброяване у нас, има между 5 и 10 хиляди души самоопределили се за македонци - това е по размер на едно Панагюрище например), имайки се в предвид, че може да се определи като етническа партия. Но двойния политически аршин тук си проличава, защото Атака и ДПС са откровено етнически партии, а са регистрирани. При определени модификации на документите си, няма как да им откажем регистрация, или ще нарушим собствените си закони. Рано или късно ще ги регистрираме, дори под натиск от ЕС, защото без значение „какво си спомняме за тях”, ако формално отговарят на правото за регистрация, трябва да го направим.
Не че е по темата, но ми се ще да кажа за Българския македонизъм, в масовия си вид, е една доста смешна и стара форма на шовинизъм, и аз персонално (въпреки че съм Българин), ще се израдвам, ако вложим малко разум там някой ден. Повечето хора защитават „Българския македонски въпрос” използвайки непропорционални (за да не кажа неверни) доводи. Че ние сме владели тази територия (Турция, Гърция, Сърбия всяка по отделно са я владели повече време). Че населението там се е самоопределяло за Българи (щом се самоопределят за македонци и си имат собствена държава, явно не е така. Може би някой ден ще се самоопределят за Българи, може би по същите причини, поради които ние сме се гърчеели в Османско време по една или друга причина, но ще мине много време до тогава). Че е включена в териториите на Българската екзархия призната през 1870-та година (но пропускаме да споменем, че в същия момент е била в територията на Гръцката патриаршия, както и в територията на други църкви, и довода, който използваме, че са Българи ще каже ли, че са Гърци? А за познаващите историята, е важно да се знае, че Рашид Паша е търсил начин да ограничи влиянието на вече независимите Гърци, на територията на Османската империя, и точно по това време е имал големи драми с тях, и в този смисъл дори да е надценил територията (не казвам, че го е направил) на екзархията, го е правил от политически интерес). Че е имало неуспешни брожения (въстания) за присъединяване с България (още по това време е имало спорове дали, освен това става дума за време преди 100 години, което не е малко, и не може с доводи от преди 100 години да искаме да се случи нещо днес, и друго важно – ако Албанците днес се борят и въстават Македония да се присъедини с Албания или да се отцепи там Албанска независимост, дава ли право да кажем, че Македонците са Албанци? Защото сравнението е доста директно). Крайно време е да осъвременим македонизма си, защото, в каквато форма е днес, ще ни пречи, дори и да постигнем търсените си „македонски интереси”, и да прилагаме един и същи аршин към нашите малцинства в чужбина, каквито прилагаме към чуждите малцинства, граждани на нашата държава (правата на последните са защитени от конституцията, казваща, че всички граждани имат еднакви права, без значение от религиозна или етническа принадлежност).

Шпиун каза...

Деляне, струва ми не си наясно с нещата. Такова животно като български македонизъм нема. За съжаление дебатът по въпроса в България е превзет от разни бивши комунисти и ченгета като Божидар Димитров, агент Гоце и подобни. Историята също малко ти куца, но както и да е. За съжаление повечето българи са страшно неинформирани.

И нито етническо, нито национално малцинство има като правни категории. Никой на никого не пречи лично да се самоопределя както иска. Това си е индивидуално право на всеки. Не знам в България да арестуват хора, които се самоопределят за македонци. Признаването на малцинство води до даване на някакви колективни права, а това е различно.

Единствено съм съгласен с тебе, че аршинът спрямо ДПС и Евророма е двоен. ОМО ПИРИН също като тях по устав не е етническа партия. Значи следва по закон да се регистрира.

komitata каза...

Деляне,
Не слагай всички в един кюп. Колкото говорители - толкова позиции по македонския въпрос.. Аз мога да кажа за себе си:
1. Етническото малцинство няма нужда от признаване, то е просто група хора, които се смятат за някакви. Но и не води със себе си никакви колективни права - то е нещо като клуб, в който членуваш (клубът на джамбахурийците например), а ако държавата те подпомогне - берекет вересин.
2. Ако желаят да се регистрират като партия в рамките на закона, аз не съм против, да изпълнят административните изисквания и да се регистрират, а съдът да не пречи.
3. Много държа на разграниченията - Национално малцинство - етническо малцинство - етническа партия - нормална партия. Самоопределящите се като македонци искат в нарушение на конституцията едва ли не да се уеднаквят четирите понятия, т.е. признаването на едно от тези неща да води до автоматично признаване на останалите, което няма как да стане.
4. ОМО Илинден са изпуснали срока за обжалване, което означава, че или адвокатите им не струват, или целта им не е регистриране на микроскопична партийка без влияние, а вдигане на медиен шум и лобиране в европарламента.
5. В Македония има растящо число хора с българско самосъзнание, чиито права трябва да се пазят
6. Въпреки че нямам против определена група хора да се смятат за македонско малцинство, абсолютно съм против фалшифициране на исторически факти в подкрепа на тезата им.
Дотук толкова, ако искаш конкретно да говорим заповядай

Шпиун каза...

Комита,

Нито етническо малцинство, нито национално малцинство са дефинирани правни категории. Такива де юре изобщо не се признават, освен ако България не излезе с тълкувателна декларация на Рамковата конвенция и не уточни кои и какви точно малцинства има у нас.

За сега у нас в България няма никакви малцинства формално. Друг е въпросът, че де факто сме признали турско малцинство (национално, етническо - не е ясно и едва ли има дефиниция на тия термини) чрез обучението на турски език в училищата и чрез новините на турски по телевизията.

Въпросът за свободата на самоопределение не е въпрос на признаване на "етнически малцинства", а е въпрос на лични свободи. В тоя смисъл всеки може сам да се самоопределя. Македонистите това си го признават. Но те говорят и за някакви колективни права, каквито признаването им за етническо/национално малцинство би им помогнало да си търсят.

Проблемът е в правото на сдружаване, което хем е лично, ама хем не е толкова лично. Примерно преди дето полицията не им разрешаваше да не правят митинги и чествания си беше грубо нарушаване на това право и в разрез с нашите закони. Вече не им пречат. Основаването на партия е също свързано с правото на сдружаване и доколкото партията отговаря на конституцията, това право не може да се отнема.

За съжаление и нашите тъпи политици, и разни лумпени от партията на Зелените в Европарламента не са в час и говорят за партията на ОМО ПИРИН и признаването на малцинство сякаш са едно и също нещо.

Въпросът е отново нашумял в България и кой ли не се изказва, но положението е трагично. Толкова безхаберие и неинформираност има, че не ми се говори. А на всичко отгоре големите "патриоти" са разни съмнителни комунисти, които забравиха кой правеше македонско малцинство в Пиринско едно време.

Отново ви каня, запишете се на:
http://groups-beta.google.com/group/macedonia-discussion-group
Там съм се събрал няколко човека, от които доста съм научил по македонЦките работи и смея да твърдя, че са много в час.

Стойчо каза...

Да вложа и аз една малка лепта в дискусията: В Европарламента, а, и колкото и да е невероятно, в Западна Европа, Зелената (ите)партия(и) е сбор от кресльовци, които откровено биват наричани (цитат от един познат-немец) "Raeuber" (разбойници, в случая с нюанс - шашкъни). Понеже са доста кресливи - тезите им биват посрешани с известна доза хладина и никога не се разглеждат сериозно (просто еко-темите отдавна са взети от нормалните партии на въоръжение), така че за Зелените остават едни ей-такива маргинални идеи.
Оня ден Оли Рен (който не знае - това е докладчикът за България) каза по този (македонския) повод - изобщо не е добра идея във времето на глобализацията да се създават (негови думи) малцинства! Старая се да привлечем всички хора от Европа към общия поток, а не да се делим на едни или други - цитатът беше по памет, но думата "създаване" е точен цитат.

За да не останете пък с грешно впечатление за мен - отнасям се изключително съчувствено и подкрепящо към опазването на околната среда, но изключително отрицателно към политическото представителство на разните зелени партии и външно-финансирани еко-организации.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)