понеделник, ноември 13, 2006

Културен живот: Женското царство на Алмодовар

Любимият похват на Алмодовар е да хване за ушите някоя маргинална или онеправдана социална група (като хомосексуалистите или травеститите) и да погледне към обществото от тяхната камбанария. Във филма "Завръщане" (Volver), който гледах в събота на панорамата, в центъра на събитията са испанските жени от работническата класа (още незагубили връзката си със село) . Гледан откъм женската половина на човечеството, светът ни изглежда твърде брутален и несправедлив - място, където законът играе второстепенната, а инстинктът за самосъхранение - главната роля. Между другото така ми изглеждаше и България през погледа на една позната македонка, която учеше тук навремето. (Щастлив край - тя се омъжи за един от най-близките ми приятели).


Педро Алмодовар и Пенелопе Круз по време на снимките

Във филма има обичайните за Алмодовар внушения, че слабите могат да бъдат силни, а последните да станат първи.

Малко муден филм, но приятен, оптимистичен и със свежо чувство за хумор, с отлично присъствие на Пенелопе Круз (бива я и да играе не само в малоумни екшъни, значи). Не знам дали е шедьовър, но си заслужава да се гледа.

Може ли прожекция на филм, за който няколко хиляди човека са си купили билети по 6 лева да се побългари - може, сложете най-големите нещастници пред компютъра и ги оставете да пускат субтитрите със ситни сини буквички в долната част на екрана, така че само хора с много добро зрение и начални познания по испански да се справят изцяло с предизвикателството.

Филмът в IMDB
Къде го дават в София?

2 коментара:

Анонимен каза...

Наистина филмът е много хубав, но за съжаление прожекцията беше провалена заради субтитрите. Беше ужасно да избираш във всеки един момент дали да гледаеш филма или да разгадаеш поне долната половина на субтитрите (горната по правило беше нечетима). Така, смело мога да кажа, че съм гледала един по-различен филм, защото бе съчетан с моето голямо въображение. Мога даже да го гледам още веднъж!
Обаче, много се възмутих от гадните субтитри! Дайте ми имената на виновниците, който ги знае! Искам кръв!

komitata каза...

Абе аз и на извинение съм навит или поне да ме пуснат 10 минути на компютъра да им оправя шрифта

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)