сряда, ноември 08, 2006

Македония: Популизмът и посткомунизмът - дали сме изключение?

Поредната отлична статия на младия македонски политик и общественик Ивица Боцевски. Статията е публикувана в Утрински вестник, 4 ноември 2006 г.

Eдин нов призрак броди из Централна, Източна и Югоизточна Европа. Но, тоя път това не е призракът на комунизма, ами призракът на популизма. Навсякъде из региона (с някои изключения) чудовищни актьори и политически партии обладават „сърцата и мислите” на избирателите. Най-често става дума за добре проектирана сплав на жесток национализъм и квазиклерикализъм, от една страна, комбиниран с антикорупционна реторика и залагания за силен държавен интервенционизъм. Този микс успява да се наложи како предпочитан вариант за много избиратели от региона, особено в условия, когато всички утопични приказки от началото на прехода са употребени. Политическата и академическата класа в тия държави не успяха нито сами да концептуализират идното либерално общество, ами вместо това, предложиха квазиутопичната реторика на „европейския рай“ който ни чека на края на прехода. Цялата идея за свободата, за „гласността“ на либералното общество, за отворения дебат, за свободния пазар, за плурализма в обществото, плурализма на елитите, плурализмъа в избора на начина на живот, както и институционализацията на всички процеси и промени в обществото, както и за отговорностите на свободата в либералното общество, не беше съгледана от ключовите лидери на мнения (opinion leaders) и кроячи на общественото мнение.

Изглежда малко чудно, но в момента в Македония не съществува популистко движение, което да се радва на широка популярност като в другите посткомунистически държави. Изглежда като че ли целокупният македонски политически елит е интегриран в политическата система, както и че целокупната политическа борба и политически процес са канализирани чрез институциите. Между другото, тъкмо този повърхностен поглед на нещата крие истинска картина. В условия на все още докрай неоформена политическа идентичност и стабилизирана политическа система, в Македония едва ли не всички политически партии експериментираха с популизма, с популистките тенденции, както и с резервоара от гласове, които предоставя популистистката реторика в държави като Македония. Недостигът на истински дебат и недостигът на истински политически процес и демократична отчетност на всички клонки на власта, комбиниран с късата история на държавността и живот в демократични условия, създава отворено поле за „проституиране“ с популизма. При това, почти няма изключения на македонската политическа сцена. Чини се, че някои актьори дори няколко пъти успешно се „ребрендираха“ от демокрачни фиданки и европейски политици до жестоки националисти, през антикорупционери до либерални реформатори, за да го завъртят повторно кръга през консервативни държавници и да стигнат до вирулентния национализъм.

За жалост, македонското либерално общество все още е рудиментарно. Плурализмът в бизнес-средата е ограничен, академичната общност е тиха и без досег с реалността, гражданското общество е крехко и се лута в дефинирането на истинския дневен ред за широка колективна гражданска акция, медиите са униформни, а дори и културата е телеуправляема. Затоа все още не са усъвършенствани механизмите за либерален контрол и ограничаване на влиянието на политическата класа. Тоталитетът от комунизма в Македония стана метаморфозиран тоталитет на посткомунизма.

В навечерието на последния акт на драмата, свръзана с окончателния статус на Косово, в Македония се острят перата и се проверяват микрофоните. Повторно се създават условия за нов популистичен юруш в македонското общество. Тоя път цел на нападението ще бъдат емоциите на етническите Македонци и на техните премного чувствителни и изострени нерви, когато става дума за Косово. Остава само да се види, кой ще бъде водачът който ще застане на челото на колоната и който ще се опита да капитализира от тая ситуация на нажежени настроения и нагорещена македонска политичка сцена в очакване на косовската развръзка. Не трябва да ни изненадва дори и ако някои - гълъби на мира, регионалното сътрудничество и релаксиране на междуетническите отношения, се превърнат в ястреби и решителни застъпници на идеята за потребата от решителен и жесток „македонски отговор“.

Дълго подготвяната и подгрявана македонска националистическа вълна естествено ще търси своя водач, а някои медийни личности още отсега не могат да се сдържат и показват на масата кой е водачът. Всъщност, похабени са кажи-речи всички други „политически теми“ - независимостта, Европа, междуетническите отношения и подобно. На дневен ред остават само по-широките обществени теми - лустрацията, демократизацията на обществото, въвеждането на плурализъм и високи професионални стандарти в академичните среди, медиите, гражданския сектор, заздравяване на ролята на парламента, реформа на съдебната система и на местното самоуправление, както и комплексът от теми, свръзани с икономическия ръст. Нито един от тия въпроси не може да произведе бързи резултати и нито един от тях не се котира високо на радарите на обществеността в Македония, но тези въпроси са ключови за бъдещото развитие на държавата и за формирането на система която ще бъде достатъчно устойчива на нелиберални изстъпления от която и да е било страна. Косовският въпрос, всъщност, представлява последна опора на ония които са „яки на приказки“ и които допринесоха Македония да влезе в сивата и блатиста зона на здрача, където принципите на върховенството на правото и цивилизованият живот могат да бидат нарушени с едно телефонно обаждане.

Полека лека се разпределят ролите и се подготвя сцената, за да започне „играта на големите майстори“ на домашната македонска политическа сцена, в очакване на косовската развръзка. Надявам се само, че македонското общество, македонските медии и македонските политици доволно съзряха, за да я разчетат тая игра още в самия зародиш. Тук не става дума за факта, че Македония ще бъде имунизирана в бъдеще срещу популистки и нелиберални удари. Напротив, сигурно няма да ни отминат още няколко такива епизода, особено пък, след бъдещото влизане на Македония в ЕС и в НАТО, но големината на евентуалната криза, която би произлезла от неразумната игра с картата на македонския национализъм в периода непосредствено след дефинирането на бъдещия статус на Косово, може да има невъобразими последици за бъдещото развитие на македонската държава. Между другото, това не се наблюдава във визьора на нашите хамелеонски скрити популисти. Техният светоглед не гледа по-далеко от вдругиден, а камо ли да се мисли за стратегическите въпроси.

От тука, отговорът на дилемата от началото на тоя текст е съвсем ясен. В условия на либерално общество в развитие, просторът за популиски и антилиберални активности е доста обширен. Единствено силното, устойчиво и независимо гражданско общество с алтернативни центрове на мощ и влияние може да бъде достатъчно силна отбрана от тия шокове. Платформата за изграждане и съзряване на либералното общество в Македония е вече в крайните си фази на нейното дефиниране и внедряване. Остава само да се издържи натискът на „рибарите в мътна вода“ които живеят в актуалното македонско статукво, както и в постоянен полет на място.

4 коментара:

ivanrd каза...

За съжаление македонския политик, не се различава от българския-това са хора влезли във властта само с една единствена цел-личното облагодетелстване! Ако успеят и да омаскарят държавата-още по добре. Бай ти Ганьо не е измислен току така...
А тоа юнак е поредния хитрец дето ни/им поднася поредната шкембе чорба, направена да изглежада като супа...ама си вони на чесън, пък си е лютичка...ама нали така ни харесва? :(

komitata каза...

Не те разбирам точно какво искаш да ми кажеш, но ако мислиш че Ивица има някакъв скрит дневен ред, честно казано на мен не ми се вярва...

ivanrd каза...

Хм...прилича ми на един друг "млад" политик, който докато беше в парламента зобеше каквото докопа, а сега като не е в оркестъра започна да говори истини, че и предаване има-за Емил Кошлуков става дума. Та и тоз хубавец, сега пее една песен, живот и здраве като се докопа до кокалчето друго ще приказва-ще му гледаме сеира...

Търновец каза...

Комита, Я виж ей това(може и да си го виждал вече) ....

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2465§ionid=5&id=0001501

на мен ми се стори интересна тая статийка , пък рекох да ти я пратя .
след като отвориш линка те моля да изтриеш този мой пост .

Благодаря

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)