събота, ноември 04, 2006

Този луд, луд свят: Изходни визи в САЩ?

Попаднах на новина, която направо си ме стресира - в САЩ се обсъжда въвеждането на изходни визи? Къде отива демокрацията...

Забравете списъците за забрана за пътуване към САЩ. Ако идеите на чичо Сам бъдат одобрени, от 14 януари 2007 всички ще бъдем в такива списъци, докато правителството не ни даде разрешение да напуснем или да влезем отново в САЩ.

Департаментът за вътрешна сигурност (ДВС) -
Department of Homeland Security (HSA) (не знам дали преводът е точен) предлага, всички авиокомпании, компании за кораби за пътнически превози, и дори рибарските лодки да получават разрешение за напускане или влизане отново в САЩ за всеки един от пътниците на борда.

Няма значение дали притежавате американски паспорт - пътен документ, който досега, при отсъствие на специална съдебна заповед ви дава безусловното право да влезете или да напуснете САЩ когато си пожелаете. Когато системата на ДВС бъде внедрена през следващия януари, ако департаментът каже "не" на искането за напускане или за влизане в САЩ или пък откаже отговор, вие няма да бъдете допуснати в или няма да бъдете допуснати да излезете от Съединените щати (мълчалив отказ?! - срещу какво се борим ние?)


Помните ли Георги Марков (не дантеления, а писателя който го убиха), който разказваше за мъките на социалистическия гражданин да се сдобие с паспорт и изходна виза...

Може ли някой да потвърди/отрече информацията?

PS. И нещо весело за баланс ;-)

5 коментара:

Цанко каза...

Твоят ключов въпрос е: "Може ли някой да потвърди/отрече информацията?"
Коя информация имаш предвид?
- че забраняваха на нас (българите) да посещаваме западна страна?;
-или тази, че САЩ са въвели контрол за влизане или излизане от страната им.

Ще се съсредоточа само върху първият ти въпрос със свой личен спомен:
Времето на събитието беше пролетта на 1957. Целта на събитието беше фестивал на детски хорове от цяла Европа. България имаше свой представител -- "Бодра смяна". Заминаването на децата от този хор беше предшествано от поредица от лекции. Като основно бяха върху следните теми: Как да се къпем (тогава съществуваха само обществените бани). Как да ползваме тоалетна хартия ( тогава нямаше такива цивилизационни придобивки). Но най важната лекция беше политическата. Състоеше се в следното: "Деца (казваше лектора), това, което ще видите не е вярно. Ще видите една машина, която изстудява храни (имаше предвид хладилник). Тази машина е полезна. Но германският работник я притежава само защото я е купил на кредит. Този кредит е превърнал германският работник във вечен роб. Същото се отнася и за автомобилите. Не вярвайте, деца на очите си. Всичко, което виждате с тези ваши детски очи е само лъжа."
И така видях със собствените си очи (на много крехка възраст) "гнилия капитализъм". Видях и "германските фашисти" (така ме възпитаваха, чрез кината и чрез училището, да наричам прекрасните хора, които ми бяха домакини). Опитах за първи път и Кока Кола. За която знаех до тогава, че американските моряци в пристанището на Пирея се напиват от таз проклета Кока кола и вършат безчинства.
Та от тогава започна моето проглеждане. И си мисля, че само страхът от такова проглеждане плашеше чекистите.
А що се отнася до сегашните двействия на американците, те май се страхуват от съвсем нещо друго. Напомнящо им за 11 септември.
Поради това, всякакви аналогии между двата подхода са съвсем случайни. А този който прави аналогиите, да си бере сам дерта.

komitata каза...

Сори човече, въпросът ми е за информацията за въвеждане на изходни визи в САЩ дали е вярна или не? Иначе българските и аз ги помня..

Цанко каза...

Прекрасно, щом помниш. Ама защо намесваш Георги Марков? Защо се опитваш да правишш аналогии между несравними неща? Или както казват стародавните:
Нерде Лима, нерде Багдад.

komitata каза...

Не те разбирам. Ще има или няма да има изходни визи в САЩ? Моят въпрос беше за надеждността на източника.

Независимо от мотивите на щатското правителство, не смятам въвеждането на изходни визи в САЩ за правилно, а направо за трагично и удар по демокрацията в световен мащаб.

Имаше една мисъл че никой не може да жертва демокрацията си в името на сигурността..

Анонимен каза...

http://frwebgate.access.gpo.gov/cgi-bin/getpage.cgi?position=all&page=40035&dbname=2006_register
читайте пажалуйста.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)