петък, ноември 17, 2006

Ежедневие: Конферентни дни 2

В третия ден от уеб семинара (вторият го пропуснах) с голямо неудоволствие пропуснах първата следобедна лекция на Еленко Еленков в семинара на Бг Сайт 2006, поради проблеми с моя интернет доставчик, които трябваше задължително да разреша преди да отида да слушам лекции. Познати казаха, че била най-добрата (и вероятно е така, защото най-добри лекции правят практиците, които работят това, което обясняват) лекция от семинара.

Така че останах на следващите. Тази година миксът комерсиално-полезно е доста добре направен, така че можех да присъствам само на нещата, които ме вълнуваха, без особено да си разкъсвам времето.

Здравко Здравков направи лекция за CMS, която беше прилична за запознаване с материята, но за съжаление не можах да получа отговор на въпроса, който от известно време ме терзае - в кои посоки се развиват напоследък CMS-ите, и кои са тазгодишните лидери.

Презентацията на Богомил за отворения код беше с чувство за хумор, свежа и оригинална но малко мързеливо направена (извинявай Богомиле, че не ти го казах лично най-напред) и филмчето беше ненужно дълго (една минута клип щеше да свърши същата работа). Повече ако беше наблегнал на правно-политическата страна на отворения код, щеше със сигурност да биеш дори Еленко в класацията за най-интересна презентация.

Презентацията на Виталити Мюзик беше много странна - лектор беше млад и доста интелигентен човек (Борислав Иванчев), който ни разясни нагледно основните положения при ползване на комерсиална музика за рекламни и други цели. Здравко им зададе въпрос за мнението им за Creative Commons (доживях и аз да сложа линк към сайт, поддържан от Вени) - и те реагираха като католически инквизитор на твърдението че земята се върти. Аз зададох въпроса, кой все пак очакват от нашите среди да им стане клиент (и няколко пъти преформулирах въпроса си с надежда да ме разберат), но така и не получих смислен отговор. Дори по-лошо - нахвърлиха се върху мен, все едно се опитвам да ги осмея или обидя по някакъв начин. Подозрението ми е, че са били подковани от някакви големи корпоративни шефове, че в наше лице ще срещнат тоталното си отрицание, и заради това не можаха да видят, че бяхме далеч по-добронамерени. А моите намерения бяха просто да си изясня бизнес модела им, когато става дума за Интернет. Лично моят извод от лекцията беше в бъдеще да обърна внимание на по-либералните схеми на разпространение на музика като Creative Commons. Стана ми тъжно, че не са се подготвили за най-елементарните въпроси, които бихме могли да им зададем.

Презентацията на Ложитех беше доста добра - чисто комерсиална, но приятна. Презентиращият - много благ младеж, със сигурност далече ще стигне в кариерата. Но на въпроса, който зададох - Каква е драйверната политика на Ложитех - по отношение поддръжка на стари устройства, и отваряне на драйверите като код и като платформи - той не беше готов да отговори.

Няма коментари:

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)