понеделник, октомври 30, 2006

Няколко странни неща около втория тур на изборите

1. Защо Волен Сидеров беше доволен? Той спечели само 1000 гласа отгоре...
2.Защо кампанията на Атака между двата тура буквално умря?
3.Защо спряха телевизия Скат и НИКОЙ, вкл. Атака не реагира?
4.Защо социолозите още на първия тур казаха, че Първанов ще спечели със 75:25 и познаха с точност, по-малка от статистическат грешка? Егати професионалистите с чисти ръце – но обикновено не познават, пък сега – като че ли те са поръчвали гласуването....
5.Как могат да гласуват 2500 човека в една секция в Турция? За този факт спомена Ивайло Калфин при влизането си в НДК. Ако за един човек е необходима 1 минута - за колко време могат да гласуват 2500 човека? Същите 2500 човека не биха могли да бъдат предварително записани в списъците, защото една секция се прави за не повече от 1000 човека - това значи, че са необходими повече от една минута на човек, заради врмето, необходимо за дописване на списъка....
6.Защо Бареков се държи като подлизурко мисля, че е реторичен въпрос;-)

и

7.Свързан е с въпроси 2 и 3: защо на втория тур в нашия район МАСОВО липсваха членовете на избирателни секции от Атака, както липсваха застъпниците за Волен Сидеров???

20 коментара:

Анонимен каза...

моите (а не официалните или истинските) отговори са следните:
1. Защото сега всички говорят за него
2. Тя и другата кампания си беше умряла
3. ... много интересен въпрос ...
4. Въпреки, че е странно, възможно е да се случи - шанс. Теорията не го отрича. На практика ще бъде странно, ако се повтори и в други подобни ситуации.
5. Не могат, освен ако изборният ден е продължил поне 41 часа. Тези гласове не са решаващи, поне за тези избори. За следващите избори е по-добре да се промени законът. Който не е живял през последните 3 до 5 години в България, да няма право да гласува. По този начин, ако някой случайно е в чужбина и желае да гласува - да се разходи до посолството или консулството. Възможно е да се помисли и за хора с двойно гражданство да не могат да гласуват.
6. ... не изисква отговор :-)

komitata каза...

По въпрос 7. - ако бяха там, по-трудно могат да се отправят обвинения във фалшификации.. Идеята е делегитимация на изборите..

Цанко каза...

1. Както се очертава, Волен Сидеров е добавил към 40 хил. гласа. Което представлява около 6% прираст. Не мога да очаквам смислени и аналитични коментари от който и да е участник в избори, камо ли от Сидеров.
2 и 3. Както очаквах, операторите пропяха. За да спази лицензията, Скат е излъчвал "бланк", вместо програма. Което означава, че не е имало техническо прекъсване. А съзнателно непроизвеждане на програма от страна на Скат. Как ли са се оправили с неустойките по договорите за реклама. А, може и рекламодателите да са им наредили да спрат. Да са им казали: "По-полека, момчета. Много се взехте насериозно. Ще ви кажем кога да се развихрите."
4.Социолозите са задължителен елемент от каквато и да е манипулация. Още в зората на 1990 са взети мерки за овладяване и управление на тоз занаят.
5.Това ще влезе в историята на куриозите. Също и Калфин, със своя коментар -като не много бързо мислещ човек. Никой не го е "бил", за да се прави на информиран.
6. Не само Бареков се държи като пачавра. Цялото журналистическо войнство се е построило в редиците на "народния фронт".

vasil garnizov каза...

1. защото мина психологическата граница от 600 000 гласа и никой вече не го разглежда като екзотична подробност от политическия пейзаж;
2 и 3. защото лиценза на СКАТ за кабелно разпространение виси на косъм (разпространяване на материали с расистко, човеконенавистническо и пр. съдържание); СКАТ няма реклами - с какво се издържа, хм, много добър въпрос; не са обявили в ЦИК и РИК-овете тарифи за кандидат-президентски прояви - колко струва телевизионното време на Сидеров на парпламентарните и президентските избори и кой го е платил - хм, друг добър въпрос;
5. Не могат, ръководил съм българска дебегация за наблюдение на изборите в Турция през 1996 г.; самият аз бях в Анкара, където в посолството имаше осем секции; дори и да ги карат с рейсове, само влизането и излизането им в секцията един по един ще отнеме изборния ден; въпрос - какъм е бил съставът на секционната избирателна комисия във въпросната секция и дали е имало представител на опозиционна дясна партия- хм, още един приличен въпрос;
6. Б.О. (в социологическите анкети това се отбелязва от анкетирания, когато не дава отговор)

Цанко каза...

Г-н Гарнизов,
Не го схващайте, като някакъв спор, или заяждане. А, само като мое любопитство. Какво означава психологическа граница? Мислите ли, че някой помни бройките на гласувалите за екзотики, като Ганчев и Богомил Бонев ( а, те са по-големи от тези на Сидеров). Наричам ги екзотики, по една проста причина. Като сепиите са. Раждат и умират веднага.

vasil garnizov каза...

Въпросът е абсолютно уместен. 600 000 гласа във Франция, Германия или САЩ те класират в категорията "трябва да го държим под око" или в категорията "от тази трънка може да изкочи заек". В България това е границата от около 250-300 000 гласа.
При това въпросът не е толкова за кандидата, който е събрал такава подкрепа. А за гражданите, които са се събрали ad hoc зад една теза, чувство или личност.
Това, което не ясно днес, колко от тези, които гласуваха за Сидеров имат склонност да се привържат към собствения си вот. Можем да предполагаме, че повечето ще го напуснат, както това се случи с Жорж Ганчев и Богомил Бонев. Но все още не можем да го знаем със сигурност.
Просто по този начин не ни се е случвало: например, нито Ганчев, нито Бонев имаха своя телевизя; ннито Ганчев, нито Бонев се заявяваха за алтернатива на целия преход и базовите съгласия, които бяха постигнати през този период.
Всъщност, предстоят местни избори. Ако правителство и президент не вземат мерки за балансиране на ролята и властта на Ахмед Доган, "Атака" може да възпроизведе голяма част от взетите сега гласове и да се укрепи и в местните власти - това ще я направи по-устойчива.
След казаното питането за психологическата граница ми се вижда още по основателно. Да не би пък на мен да ми се привиждат като много тези гласове.
През 2001 г. Костов след реформи взе 860 000 гласа и всички казаха "малко са", "катастрофа".
През 2005 г. Сакскобургготски без реформи взе 700 000 гласа и повечето казаха "нормално е".
През 2006 г. Първанов взе с около с около 10 000 гласа по-малко в сравнение с 2001 г. и го нарекоха "историческа победа" (засега шампион е Желев с около 2.7 милиона, следван от Стоянов с около 2.5 милиона, следван от Първанов с 2.043 милиона и накрая Маразов с 1.680 млн., което беше отчетено като разгром за левицата.

Цанко каза...

Благодаря за отговора. Социологията не е моя занаят. "Плувам" само въз основата на здрав разум.
Неприятно ме изненада факта, че в Скат няма реклами. (нямам кабелна). Неприятно, защото не мога да намеря смислено обяснение за източника на приходите на подобно начинание.

Търновец каза...

Сидеров ще запазва влиянието си и гласовете си и няма да се превърне в OneHitWonder , докато Ахмед Доган е в политиката и докато ДПС продължават да вършат безчинствата си , или поне докато не се появи нормална артернатива на АТАКА ...Това е моето мнение . Странното е обаче ,че това е един вид симбиоза между двете партии . Те дефакто се изхранват една друга и живеят благодарение една на друга.
Мисля си , обаче , че ние като хора живеещи в райони и в такава среда където ДПС няма такова влияние ,и в която не можем да видим , защо аджеба толкова много народ е пленен от думите на Сидеров , леко подценяваме вота даден за него ... Просто не сме се сблъсквали с истинските проблеми , които карат хората да гласуват за Сидеров . за пример ще дам един мой приятел , земеделски производител от леко смесен район. Човек интелигентен и разумен , който със чисто сърце гласува за Сидеров ... Проблема идва от там ,че в района където той живее българин не може да получи и стотинка субсидия по програма Сапард независимо колко изряден или не е бизнес плана му , за сметка на всякакви кадърни или некадърни граждани от турски произход ... мнението му дори е леко крайно - според него изборите в България вече не са противопоставяне леви срещу десни , или комунизъм срещу фашизъм и т.н. ... Избора е българизъм срещу анти-българизъм ... мисля ,че има за какво да се замисли човек върху думите му колкото и крайни да са те .

Цанко каза...

Г-н Гарнизов ме накара да се сетя за нещо друго. Винаги съм схващал гласоподавателите на БСП, като нещо особено "твърдо". Демек, независещо от околната среда. Основание за това ми дава поведението им при избори през различните години и при различно състояние на икономиката. Даже при нечовешки огромният провал през 1995-1996, те се запазваха, като бройки (сборно във всичките им мимикрии).
И изведнъж, в 2001 рязко намаляха до 783 372. Ако не се беше появил Симеон, мисля, че щеше да спечели БСП.
Въпросът ми е:
Според всички ви, това добре ли щеше да бъде за България или по-зле.

komitata каза...

Цанко, човече, избяга от темата..
За мен появата на НДСВ на сцената е силно положителна (защото както съм казвал неведнъж, не одобрявам двуполюсния модел, когато единият полюс е БСП). НДСВ привлече разочаровани от сините по всякакъв повод избиратели, плюс голям дял от реформаторски настроените избиратели на БСП, така че да създаде истински център и на практика предизвика ерозия в БСП (нещо нечувано и невиждано от 90та година). Двуполюсният модел също така позволява двама лидери да си заплюят по два полюса за вечни времена..От друга страна беше отключена вратата за нови партии и нови популисти. Но историята върши своята филтрираща роля и тези, които наистина имат на какво да се опрат, остават в играта..

Цанко каза...

Темата е същата, Комита. Връзката е поведението при избиране. А, ако искаш даже има и връзка с желанието на БСП да се появи във властта. В удобен и подходящ момент.

komitata каза...

За твърдостта на избирателите едно мнение:
В къщи имам двама избиратели на БСП и мога да разкажа за тяхната мотивация. По времето на комунизма бяха вътрешнопартийна опозиция, и редовно си имаха проблеми с разни правоверни тъпоъгълници. Причината те да не прегърнат веднага идеите на СДС след промените бяха че бяха поставени от лидерите на СДС като членове на БКП мигновено в лагера на врага, без никакъв опит за диалог и приобщаване.(тогава СДС си беше пролетарска формация) Не само това но и още от първите месеци на правителството на Филип Димитров изпитаха на гърба си съвсем класически репресии по партиен признак (като понижение в длъжност без никакво съобразяване с авторитета, знанията и моралния им облик и други унижения), да не говорим за обикновения домашен тормоз от съседи и познати. Това създаде у тях фобия (не знам дали не е създавана нарочно) за това, че ако някой друг вземе властта в България, те ще бъдат изключени от обществения, политическия и икономическия живот поради бившето си членство в БКП и буквално ще се озоват на улицата. Царят беше първият голям политик, който на практика не демонизира потенциалните си избиратели, а припозна всичките по еднакъв начин като свои и така даде ход на най-голямата ерозия в БСП досега.

dzver каза...

В нашата секция приятелката ми гласува "на друго място". Вписването отне около 5 до 10 минути.

Търновец каза...

аз пак ще се отплесна леко с конкретни примери ... По долу може да прочетете една дългичка статия за едни далаверки съшити с бели конци , които се вършат дори във Велико Търново , и си правете сметката какви пък се вършат в бастионите на ДПС . Аз не мога да разбера защо няма нито една друга партия освен тази на Волен , която да поставя на дневен ред тези проблеми ???... Докато всички други си мълчат , Волен ще става все по силен това е моето мнение . А аз ще си чакам някой друг да прихване поне малко от неговите идеи ...

------------------------
Ахмед Мурад ще ремонтира моста в квартал “Света гора”. Договорът е за 650 хил. лв., съоръжението трябва да е готово до зимата

Здравка МАСЛЯНКОВА


Фирма “Гарант ­ Комерс” ООД, собственост на Ахмед Мурад от В. Търново, спечели обществената поръчка за авариен ремонт на моста над Янтра в кв. “Света гора”. Договорът е за 648 708 хил. лв. с ДДС. Парите са отпуснати от Правителствената комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Изборът за изпълнител е извършен чрез пряко договаряне ­ с покани към три фирми ­ “Гарант ­ Комерс” “Криси ­ 94” и “Алекс 777”. Процедурата е по Наредбата за малките обществени поръчки, съобщиха от Общината. Петчленна комисия класира на първо място “Гарант ­ Комерс”. Договорът с Ахмед Мурад е сключен на 12 юли. На 14 юли Мурад взе 250 хил. лв. аванс по договора. Мостът трябва да бъде готов до 31 ноември т.г.

Ще следя лично изкъсо как вървят аварийно-възстановителните работи, каза за “Янтра ДНЕС” кметът д-р Румен Рашев. Сумата по договора е голяма, защото при ремонта и укрепването на устоите ще се наложи отбиване на реката, обясни кметът. Като гаранция за качеството на строителството са задържани 5406 лв. За всеки ден просрочие ще се дължи неустойка от 541 лв. Инвеститорският контрол ще извършва общинската “Инвестстрой ­ 92”. Мурад отказа всякакъв коментар за спечелената поръчка.

Мостът в кв. “Св. гора” е построен през 1839 г., като е ремонтиран и надстроен от бившите Строителни войски. Сега съоръжението е в аварийно състояние. Повече от 5 г. безуспешно е предлаган за финансиране.

Ахмед Мурад няма необходимата строителна техника за ремонт на мостови съоръжения, с тези пари от Емел Етем може да се построи нов мост над Янтра, алармират бизнесмени от бранша. Хората от квартала се притесняват, че ще останат изолирани. От Общината обясниха, че движението по моста за коли и пешеходци няма да бъде спирано при ремонта.

Преди няколко години фирмата на братята Айдън и Ахмед Мурад беше осъдена от АЕЦ “Козлодуй” за неизпълнена работа в централата. През 1998 г. те получават поръчка за строително-монтажни работи в склад за химикали и резервни части на АЕЦ на стойност 95 148 лв. Вземат авансово 23 216 лв. и не се появяват на обекта. През 2000 г. АЕЦ “Козлодуй” печели дело срещу фирмата им “Интеролимпиконстар” ООД. Айдън и Ахмед обжалват, но губят делото и трябва да върнат 32 888 лв. Мурад отказват да изпълнят присъдата. М.г. ВТОС обяви дружеството в несъстоятелност.

“Интеролимпиконстар” ООД има и други задължения от 1 222 000 лв. към доставчици и държавата, съобщи преди няколко седмици в разследване вестник “Монитор”. “София строй инженеринг - 2002”, също собственост на братята, е взела 1 115 000 лв. от агенция “Пътища” за ремонт на 13 км от пътя Момчилград ­ Маказа, без да си свърши работата. Източници от ДПС твърдят пред журналисти от “Монитор”, че тогава Мурад е получил поръчката с ходатайството на зам.-шефа на ДПС Лютви Местан и депутата Ремзи Осман.

Братята Мурад за известно време бяха съсобственици на хотел “Янтра” във В. Търново. През 2000 г. консорциум между РМД “Янтра турс” и фирма “Интеролимпиконстар” купи хотела за $ 600 000. Платена беше само първата вноска от $ 108 000. Останалата част беше платена с компенсаторки. Братята обявиха, че в хотела започва ремонт, изнесоха оборудването и го разбиха. Сградата стоя заключена до 2005 г., когато бе продадена на бизнесмена Стефан Шарлопов. Той реновира хотела и го пусна в експлоатация с четиризвездна категория.

Ахмед Мурад бе един от кандидатите за областен лидер на ДПС във В. Търново.

----------------------

И ето ги резултатите от дейсвията на Ахмед Мурад :
Област Велико Търново : Първанов 71.2% ; Сидеров 28.7%

Цанко каза...

Като общо развитие на нещата, си мисля, че това което стана в България не беше чак толкова зле. Можеше да бъде и по-лошо. НДСВ, "отнемайки" властта на БСП, продължи натам, на където трябваше. БСП дойде на власт в подходящ момент. И за нея и за страната. За нея-защото в общи линии завърши приватизацията, присъединяването към НАТО и преговорите за присъединяване към ЕС . БСП бяга, като дявол от тамян, от подобни "капиталистически" решения. Изборът на финансовия министър в нейното сегашно правителство е доказателство за нейното непрекъснато измъкване от неприятните неща. Намирайки необходимия грешник.
От гледна точка на лични съдби, всяка партия (СДС, БСП, НДСВ) се държаха, като комисари. Недей да си мислиш, че НДСВ не размаха ятаган. Размаха го. По-остър и от този на СДС. И доста глави отряза безпринципно. Само че направи лична услуга на тези хора. Защото по принуда отидоха в частния сектор. И за първи път в личния си живот, такива хора се видяха в пари.

komitata каза...

Абе не знам.. В провинцията винаги отнякъде се пръкват феодали, които мъчат народа, явно е свързано нещо със това че обществото там е по-затворено.. Но имам приятели, които работят в медиите, те са ми споделяли че по времето на НДСВ медиите са били най-свободни откъм правителствена намеса..

Търновец каза...

Aбе не е преоблема във феодалите ... има ги и в провинциата и в столицата . само мащабите са различни ... Хубавото е ,че повечето макар и да са феодали все пак вършат нещо , дават работа на някой хора , строят нещо и т.н. Проблема в случая е ,че някакъв пикльо източва милиони от държавата и от собствения ми джоб и не е свършил и един час обществено полезен труд ... прекалено е грубо и нагло в случая . Може би това , че се иска сметка от такива паразити е единственото което прави чест на Сидеров , колкото и популистки да са посланията му ...

Цанко каза...

Не бих разширявал повече темата за "феодалите". Защото мисля, че това е не партийна, а е човешка характеристика.
Колкото за медийната "девственост" на НДСВ, си спомних за случай в едно от най-големите ни държавни предприятия (сега частно). Рекламната му дейност се осъществяваше от малка специализирана фирма. Която фирма самостоятелно избираше местата за рекламиране, според гледаемост, слушаемост и т.н. По формулки. И в един "прекрасен" ден, шефовете на това държавно предприятие получиха писмо, подписано от Цветелина Узунова и Димитър Цонев, да обяснят какви пари плаща това предприятие на Медиапул и защо.
Търновец, ако Волен беше във властта, много бързо щеше да бъде опитомен. Но, е опасно да се проверява тази моя теза на практика.

komitata каза...

Хмм.. Медиапул се е финансирал от реклама на държавни структури? Не знаех. Доста усилия трябва да положиш да ме убедиш че им е била чиста работата (но моля те в коментари към друг пост). Аз лично се занимавах активно с новинарски сайтове, когато се появи Медиапул на пазара и ми направи впечатление широкото им присъствие от самия старт в националната телевизия (другите новинарски сайтове дори не бяхме поглеждани от БНТ), като Медиапул използваше за себе си определения, които най-малкото не бяха верни (първи новинарски сайт и подобни наглости, цитирам по памет)..Чувството ни на хората които с години правехме най-авторитетните новинарски сайтове в бг Интернет беше най-меко казано на извършена несправедливост..

Цанко каза...

Беше търговско дружество, което продава в конкурентен пазар. Не беше държавна структура, а акциите му бяха държавна собственост.
Банер, а не финансиране.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)