сряда, октомври 18, 2006

Нено проповядва: Македонски манталитет

Тия дни по-сериозно се занимавам с анализ на македонския манталитет. Пробвам да схвана лузърския нрав на нашите съграждани и историческия контекст на Македонската психологическа инфериорност.

Мотивът за това произлиза от постоянното поражение (на всяко поле на културния и обществен живот) , което преживява Македонецът и всичко, което е свръзано с името Македония.

За да бъда по-достоверен, ще дам няколко теми за размисъл:
- Защо Македонските национални и клубни отбори не могат в нито един спорт да извоюват победа на чужд терен?
- Защо Македония не може да спечели ни една международна политическа битка?
- В контекст на претходното, защо само македонското лоби в света е неорганизирано и няма никакво фактическо влияние на събитията и политическите решения, въпреки че е финансово относително мощно?
- Защо в Македония всеки стачкува за какво ли не, когато отнапред знае че няма да добие нищо?
- Защо Македонците се срамат, че са Македонци когато отидат в странство?
- Защо например Сърбите и Хърватите могат толкова много да бъдат горди със своите татковини, въпреки че сме исторически и културно по-богата земя от тях?
- Защо не знаеме как да го „продадеме„ историческото и културно наследство в нашата страна. Когато могат Турците да взимат пари за вход в антични места на които често ще найдете най много един преполовен стълб без никакво значение, зарем ние не можеме ли да ги промотираме и „продаваме„: Кокино, безбройните прекрасни манастири, водопадите на Кораб, Струмица, Термалните води, планинските ридове, лековитото езеро в Дойран и т.н.?
- Защо нямаме туристи и стратегия за туризма!!!??? Зарем некой може да рече че това не е атрактивна туристическа дестинация?
- Защо всички отчаяно се опитват да избегат от държавата? Може ли некой да ме обори в мнението че „Македония е най-добро место на живеене ако имаш пари„. Но как да стигнем до пари? - с много работа и учене, а не с блокиранье на улици и плюене по държавата.

Оригинален текст

Автор е 25 годишният Ненад Ристовски от Македония

1 коментар:

ivanrd каза...

ееех и ний сме били на 25 :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)