събота, октомври 07, 2006

Започва ли обществения дебат в Македония?

Един от най-активните общественици в Македония, който понякога прилича на луд старец (Ефтим Гашев), прави опит да започне обществения дебат за тъмните петна в македонската история..

Што се треба да се отвори
* Партиско-воениот договор за испраќање на 15-тиот македонски корпус на кланицата на Сремскиот фронт, каде загинаа 2.000 македонски војници.
* Да се демистифицира бунтот на Артилериската бригада на скопското Кале и касарната во Штип, во јануари 1945 година.
* Зошто командантот на доброволечкиот македонски одред „Гоце Делчев“ од Бугарија формиран 1944 година, Пецо Трајков, по кусо време поминато во НРМ е присилен да се врати во НР Бугарија?
* Да се обелодени полициско-политичкиот притисокот врз поетот Венко Марковски за неговото присилно емигрирање во Бугарија.
* Трагедијата „Голи Оток“. Кои беа критериумите и кој орган ја вршеше селекцијата за испраќање во тој неврат?
* Енигмата и трагедијата за убиствата на Коста Рацин, Ленче Стојчевска, Панде Чесноска, Панко Брашнаров и други.
* Да се откријат деталите околу фракцијата на „либералите-дисиденти“ во КПМ од седумдесеттите години.
* Да се разоткрие мистеријата околу смртта на генералот Васко Караангелески
* Зошто се самоубија Љупчо Арсов, Бошко. Станковски, М. Антовски, Цеко Стефанов (публицист) и други.И Ивица Боцевски настоява на същото, но в по-широки рамки:

...Време е да се напуштат популарните митови кои ја врзуваат Македонија и посебно македонскиот етнокултурен идентитет со комунистичкиот режим. ...


Трудно е да се повярва, но май Македония наистина започва да се променя..

2 коментара:

Жарко Трајаноски каза...

за жал, тешко ми е да поверувам дека ќе започне широка дебата за оваа табу-тема.
Ќе дадеме се од себе, ама сеуште сме далеку од критична маса за јавно дебатирање на чувствителни теми...

Търновец каза...

Обърнете внимание на това :
http://vbb.blog.com.mk/node/48148

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)