четвъртък, октомври 05, 2006

Докъде стига наглостта на властта, когато гражданите мълчат...

Новината:
БЪЛГАРИЯ


Общинар иска булевард през Южния парк

Веселина Гарчева

Нова радикална идея за облекчаване на трафика в София лансира съветникът от "Гергьовден" арх. Борислав Богданов. Той иска още догодина да започне строеж на нов булевард, който да свърже бул. "Никола Вапцаров" с бул. "Гоце Делчев" и да разцепи Южния парк покрай Правителствена болница.

"Новият булевард ще е най-бързата и пряка връзка на "Люлин" с "Младост", при това е най-евтин, защото няма отчуждаване. Минава се само през парка", обясни Богданов. "Така ще бъде унищожен Южният парк и десетки декари зеленина", възропта съветникът от ГЕРБ Орлин Иванов. Той дори заподозря намесата на бизнеслобита, които имали проблеми с инфраструктурата в тези райони.

Бул. "Вапцаров" не е унищожил Борисовата градина, само я разсича. Става въпрос за няколко десетки дървета. Трябва да преценим кое е по-важно", защити се Богданов. Трасето през Южния парк е предвидено в общия градоустройствен план, който предстои да бъде приет от парламента. "Това е стара идея и аз съм против. В плана не е указано откъде точно трябва да минава и може да се намери алтернативен вариант", обясни гл. архитект на София Петър Диков. Проектът не е предвиден в бюджета за догодина.Цял живот живея близо до Южния парк. Когато бях малък, беше възможно с колело по тротоарите да стигна до парка и там да карам. Но улиците не бяха натоварени и сме играли с другите деца на мач по улиците на квартала - коли нямаше.

Сега живея в клаустрофобичен квартал (аз имам добър изглед към кухните на три-четири апартамента (мога да разбера какво ядат за вечеря), а вечерно време трябва задължително да дърпам пердетата, за да не им организирам безплатен биг брадър на същите тия съседи.

Улиците вече са невъзможни за пешеходци (тротоарите са окупирани от коли), за деца с колела са опасни.

Геният на градоустройството Софиянски направи от улица Козяк (околовръстната на парка) натоварен булевард, който като се задръсти елиминира напълно ефекта от чистия въздух на парка, да не говорим че е опасен за само дете да пресича улицата, независимо на колко години е.

Кварталът ни е изцяло новопостроен - от старите сгради са останали не повече от десетина, всичко са нови кооперации, строени след 1995 година. Общината така е планирала и давала разрешителни за строеж, че очевидно е очаквала че ще пътуваме с таксита, а няма да караме коли, защото места за паркиране няма.

И сега тая идея за булеварда. Ако тая идея се приеме, ще има гражданска война, обещавам ви. Тунелът наистина е решение, но най-доброто решение е спешно построяване на паркинги, разширяване на улици и прокарване на метрото до Хладилника.

Живял съм дълго в Прага и Брюксел - градове от мащаба на София. Прага е строена нашироко, с изключителна система за градски транспорт (включително и метро), Брюксел е целият в подземни тунели (има и метро). Като изключим проблемите с паркирането по центъра, движението и в двата града е поносимо, а кварталите не са унищожени...

И накрая - "Трасето през Южния парк е предвидено в общия градоустройствен план, който предстои да бъде приет от парламента" - Т.е. нещата са предрешени?? Обещавам ви протести, няма да оставим това така..

5 коментара:

Стойчо каза...

Я си спомни коментара ти за еколозите и магистралата през Кресненското дефиле?;-)

komitata каза...

Направо се учудих тогава защо не реагираш..

Какво общо имат двата случая? Или трябва да приемем че еколозите са винаги прави а правителството винаги греши?

Ей сега ако еколозите се сетят за мене , а не за някакви измислени мишки по Струма може да повярвам че се интересуват от моите интереси, а не от гръцки пари..

komitata каза...

Всеки случай трябва да се разглежда индивидуално и обективно.. А точно това липсва най-вече на нашите еколози. За нашите еколози вредно е това, което е полезно за България, и е полезно това, което е полезно за Гърция - да не изброявам.. Знам че провокираш, ама с тия (следва политнекоректност, чувствителните, не четете!) зелени лайнари, които повече ги интересуват кучетата и мишките, а не хората, въобще не желая да се занимавам. Ако има екологична акция лично смятам да я организирам, за да съм сигурен че не наливам вода в мелницата на някой НПО кретен..

Стойчо каза...

Само дето веднъж си ПРО-еколог, в друг - АНТИ-еколог ;-)

komitata каза...

Само така ти се струва.. Аз съм за това хората да живеят в нормална среда , близо до природата. В случая с кресненското дефиле и гоцеделчевските мечки изпитвам сериозен дефицит на доверие към тезите на "еколозите" - трябва да положат повече усилия да ме убедят че са прави. Същото важи и за "еколозите" в Белене и Козлодуй - не ги подкрепям не защото искам района на река Дунав да свети нощем от естествената си радиация, а защото им нямам доверие за пет пари и тезите им ми се виждат доста нестабилни.
И поради същата причина не желая да ме включват в акцията си за южния парк (ако въобще направят такава, защото интересите има са други според мен - да вземат някоя паричка по евро- или гръцка линия), а ако се ангажирам с борба за южния парк (понеже съм нормален човек който милее за екологията и добрата среда на живот, а не за парите на спонсори) ще си направя акцията сам и много ще внимавам да не подкрепям хора, на които им нямам доверие..
Механизмът е много подобен на сегашните президентски избори.. трябва да подкрепям луди професори и журналисти само защото съм националист ли? Това че съм националист не ме прави идиот. Ще подкрепя тези, които смятам в случая за най-малкото зло.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)