понеделник, октомври 30, 2006

Избори 2006: Историята се повтори като фарс

Победените - нововъзникнала политическа формация с карикатурно криминален външен вид и обноски, обвинява победителите във фалшификация и манипулация на изборите.

Победителите участват в "народни тържества".
Случаен гражданин около час преди събитието минава през мястото на събитието и вижда отбитото движение около конгресния център и празните автобуси, с които е дошло "спонтанно възникналото възторжено гражданство". Наивният гражданин се учудва защо е необходимо да возят журналистите с рейсове (за спонтанни тържества дори не му минава през ума), но решава, че провинциалните медии сигурно така спестяват от разходи.. жалко.. иначе щеше да поостане, апаратът му беше в джоба.. Ликуващите спонтанно бяха забравили да вземат партийни знамена (Кой е отговорен за това, кой?), а се бяха сетили само за националното знаме и за шалчета с името на любимия президент (могат да се ползват и като същата личност стане след години президент на футболния съюз) Диджей с цялата си правилно монтирана апаратура с приготвена тържествено -танцувална патриотична музика по случайност се оказва на мястото на събитието под дъжда.

Медиите услужливо припяват на победителите удобни въпроси. Националната телевизия (втора програма включително) много се стараят да хващат празненството под ъгъл, под който да не се вижда действителния брой на ликуващите (прочети повече за традициите в организирането на всенародни тържества и отразяването им)

Къде сме - България 1990та? Белорусия или Русия през 2005та? Сърбия през 90те?
Историята се повтори като фарс...

Кошлуков се усети, а ти Бареков, ти си конформист!

PS. Може ли някой от умните глави, които четат блога ми да ми обяснят защо на тия избори по телевизията нито показват графики нито казват в текст какво е разпределението на гласовете по градове и области.. Каква страшна тайна се крие в тия данни, че така старателно се отбягват от социолозите. Мен конкретно ме интересува гласуването в София за да го сравня с големите и малките градове и селата..

5 коментара:

Стойчо каза...

Малко отговор на зададения ти въпрос: най-голяма активност е била в районите Кърджали, Смолян и Разград. Кърджали е дал 91% от гласовте си за Първанов.
Най-ниска активност 31% е дал моя 24 столичен район.
Данните са цитат по памет от сутрешните новини на Инфо-радио.
Гордея се с комшиите си!

В Турция са гласували двойно повече граждани, отколкото са били записаните предварително. Има поне една секция, в която са гласували 2500 (две хиляди и петстотин)човека!!!! Това също е цитат по памет за казаното от Калфин снощи, при влизането му в НДК.

Честито!

Който е участвал в изборна комисия много добре може да си представи възможно ли е да гласуват 2500 човека в една секция!

komitata каза...

Мерси, Стойчо. Но защо по телевизията въобще не ставаше дума за географски извадки. А 2500 човека в една секция при положение че на човек му отнема минимум минута да гласува - това са 41 часа работа на секцията...Наистина е интересно да се разнищи тоя случай.

Цанко каза...

http://www.bta.bg/site/izbori2006/index.html

komitata каза...

Благодаря, Цанко.. Информацията съществува.. но защо беше сметната за безинтересна от ТВ социолозите? И то при положение че има големи разлики в отделните региони...

Цанко каза...

Тук пък има архив за всички избори.

http://www.math.bas.bg/izbori/result.html
А, за другото не се коси. Тъй е тя. Снощи хем ми беше смешно, хем тъжно. От коментарите за поведението на "десните" избиратели на всички коментатори и социолози. С малките изключения на Антони Гълъбов и Милен Цветков. А, ти предварително очакваше цивилизационен сбор срещу диващината. А тя диващината е другаде. Затова не упреквай Стойчо, че е прекален христиенин. И ти си такъв. Сигурно за това сте се сбрали.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)