петък, октомври 27, 2006

Избори 2006: Версия за провалената синя кандидатура

Тия дни ми попадна интересна теория на конспирацията за определянето на синята кандидатура за президентските избори. Теорията ми я подхвърли Цанко (Цанко, човече направи си блог да сложа линк към тебе). А и така, като си я препрочитам и осмислям, по-точно название за нея би било "теория на глупостта", "теория на изцепката", или пък расисткото "българска работа"..

Давам думата на Цанко:

" Имам моя версия, че съществуваше план, съвместно договорен между Борисов, Петър Стоянов и НДСВ, за елиминиране на Беронов и издигане на кандидатурата на Петър Стоянов. Не съм поклонник на конспиративни теории. Което не означава, че не мога да свържа няколко събития в единна, логична връзка. А тези събития бяха:
- Изненадващото посещение на Бойко Борисов в дома на Неделчо Беронов. Основното в техния разговор беше съдебния иск на ДСБ София срещу Борисов и отношението на Беронов към този иск;
- Същата сутрин НДСВ се регистрира в ЦИК, като партия, която ще излъчи свой кандидат за президент. Първи от всички. Браво. Отличници. Ама защо в последствие не излъчиха никакъв;
- На следващия ден се провежда сбирка на СДС, на която основният въпрос е оттеглянето на иска на ДСБ срещу Борисов. В почти ултимативен тон;
- Минути преди да започне съвещанието на СДС, Атанасов се явява по радиото, за да съобщи, че ДСБ София ще преразгледа позицията си по иска.
Съвпаденията в тези случки, според мен, не са случайни.
Моята хипотеза е, че е съществувал план за измъкване на СДС от кандидатурата на Беронов и издигане на обща кандидатура на НДСВ, ГЕРБ, СДС. Планът, обаче, е замислен след подписа на Петър Стоянов за кандидатурата на Беронов. Затова и се поставя условието за съдебния иск на ДСБ София. Всички са разчитали на опърничавия характер на Костов, който няма да се съгласи на ултиматуми. И по този начин Петър Стоянов да може да обяснява отказа си от собствения си подпис."

А аз бих добавил - след като Петър Стоянов очевидно се е върнал на варианта с ДСБ, и след трагичните резултати на първия кръг, съвсем обясними са светкавиците, които Петър Стоянов мяткаше с поглед на пресконференцията, както и леко плахото поведение на Костов. В главата на Петър Стоянов (вероятно) се е въртяла мисълта че резултатът му с другата формация едва ли би бил толкова трагичен, а Иван Костов (вероятно и може би за пръв път през политическата си кариера) си е мислел че може би не е бил прав.

Отново давам думата на Цанко за пояснения:
"Май ще трябва да се обяснявам. За мен планът си е конспиративен. Защото:
- става зад гърба на партньор (с когото имаш подписано споразумение);
- става зад гърба на избирателите. Сиреч, не им обясняваш и обещаваш нищо градивно, освен че Костов е твърдоглав и с някакъв си съдебен иск гори мостове. С което тутакси губиш голяма част от избирателите на ДСБ.
Нямам против твърдения за по-голяма изборна успеваемост на обща кандидатура на НДСВ, СДС и ГЕРБ. Но моите подозрения са, че това щеше да бъде Петър Стоянов. Което щеше да намали рязко ефекта от това коалиране.
Комита. Даже и в мръсната политика трябва да има морал. Заради избирателите."

Окей Цанко, прав си. Аз подходих с презумпцията че ДСБ са били уведомени от (заплашвани от) СДС за такъв сценарий (иначе защо ДСБ ще излизат с изявления за исковете ПРЕДИ срещата), и че в крайна сметка ДСБ са отстъпили на исканията на СДС, с което СДС не са имали реален аргумент да се оттеглят от споразумението.

ДСБ (Костов), приемайки исканията на СДС прави компромис и на практика поема отговорността за успеха на коалицията. Другия вариант е ДСБ да откажеше цената за влизане в тая коалиция (оттеглянето на иска), да запази принципите си и да остави СДС да си прави каквото си иска.. Така че от тук идва моята идея за тезата ми, че Иван Костов се е чувствал гузен на пресконференцията (защото е направил компромис, който не се е оправдал, и трябва да понесе отговорността за него). Но в крайна сметка, той не е имал и полезен ход (липсата на полезен ход според мен идва от теорията и практиката на ДСБ да не търси съюзници, за което и гласуват избирателите на ДСБ)

А за преговори зад гърба на избирателите - не знам какво да кажа. Това е масова практика (в никакъв случай не я одобрявам) която е основен инструмент в българската политика. Не виждам особена разлика в моралните устои на кой да е от участниците в тая тактическа игра.

11 коментара:

Стойчо каза...

Izwadi cjaloto mnenie na Canko - az go razbrah w malko po-razlichen plan;-)

komitata каза...

Ами коментирай де.. Не знам какво имаш предвид под по-различен план. По въпроса за кандидатурата е само това..

Цанко каза...

Май ще трябва да се обяснявам. За мен планът си е конспиративен. Защото:
- става зад гърба на партньор (с когото имаш подписано споразумение);
-става зад гърба на избирателите. Сиреч, не им обясняваш и обещаваш нищо градивно, освен че Костов е твърдоглав и с някакъв си съдебен иск гори мостове. С което тутакси губиш голяма част от избирателите на ДСБ.
Нямам против твърдения за по-голяма изборна успеваемост на обща кандидатура на НДСВ, СДС и ГЕРБ. Но моите подозрения са, че това щеше да бъде Петър Стоянов. Което щеше да намали рязко ефекта от това коалиране.
Комита. Даже и в мръсната политика трябва да има морал. Заради избирателите.

komitata каза...

хм.. мислех че това е очевидно. ще го добавя в поста

Цанко каза...

Започвам да се чувствам неудобно с намесите си. Прекалено си коректен към мен. Блогът си е твой. Аз съм се намъкнал в него непоканен. Не държа да поправяш написаното от теб. Защото всичко това, което подозирам, си е само едно подозрение. И нищо повече. Каквото е и подозрението ми, че Атанасов е изпреварил подготвеното вече решение на СДС за изтегляне от кандидатурата на Беронов. Предварително го прави нищожно, чрез своето изказване по радиото. Просто е имало изтичане на информация от хора в СДС към ДСБ.

Търновец каза...

По-добре ,че не се е получила тази обща кандидатура на НДСВ, СДС и ГЕРБ.
1-во ако щеше да бъде Петър Стоянов ... със сигурност нямаше да отида да гласувам още на първия тур ... или пък гласа ми щеше да отиде я за Петър Берон , я за някой от другите дребни риби , чийто имена не съм и чувал .

2-ро по добре се получи и поради причината ,че тази така наречена десница се осра до ушите за кой ли път и даде пореден шанс някой хора които са на ръководни места там да покажат най-накрая доблест и да се ометат от обществения и политически живот на държавата ни .

Цанко каза...

Само да добавя. Твоята версия за официален ултиматум от СДС към ДСБ също е много вероятна.
Когато се играят игри на тъмно, започват и игрите на въображението.

komitata каза...

търновец, в тоя сценарий бихме имали двама сини кандидати - Неделчо Беронов (на ДСБ) и Петър Стоянов (на жълтосинята коалиция). Това води до неласкавия извод за пълното разцепление на сините (нарочно не употребявам думата десница, да вземе да си почине малко от барековщина), както и до въпроса чия е вината. В случая вината би била насочена към тоя, който участва сам, а не в коалиция..

Търновец каза...

Комита , може би и аз като Цанко трябва да се извиня предварително ,че се намесих така и аз в твоя блог . както той каза - блогът си е твой . вече споменах - тотално съм разочарован от Иван Костов , Петър Стоянов и т.н. макар и преди 8-9 години , аз и моето семейство да бяхме едни от твърдите им гласоподаватели . Държа да обоснова и причините за това мое разочарование .Понеже идвам от село начина на изразяване и проблемите , които Стоянов и Костов поставят по време на пресконференциите си не само предната неделя , ами и още през 2001(тогава пък Надето ми дотегна с непрекъснатото повтаряне на думата "европейска интеграция")не само ,че ми изглежда стерилен и празен откъм съдържание , ами ме подтиква да си изключа телевизора . Тези речи и исказвания може да върват на Раковски 134 или в района ... но мнозинството обикновени хора в тази Държава искат да слушат нещо съвсем друго от устата на хората за които гласуват. нещо конкретно и засягащо поне мъничко собственото им битие . ... А явно на Костов и Стоянов за това нещо никога няма да им увре акъла и да го разберат . Живеят си хората от известно време в някакъв измислен свят и това е ... И не е само това проблема ами и си водят някакви семейни войнички вътре между разцепените и нацепени си партийки ...
Единственото , което ме притесняваше при евентулаен успех на първи тур на Неделчо Беронов, кандидата за който гласувах бе да не видя ухилените и самодоволни физиономии на т.н. сини лидери . И те за да ме "зарадват" допълнително на пресконференцията въпреки ,че загубиха отново бяха център на внимание и говориха 2 пъти повече от човека за когото аджеба гласувах и на всичкото отгоре ни занимаваха отново със семейните си скандалчета и проблемчета ... отвратен съм . Отдавна не се смятам за син избирател и не виждам как някога отново ще бъда . Това е ситуацията .

komitata каза...

Търновец, съгласен съм с почти всичко, което казваш - "евроинтеграция" е наистина втората досадна фраза която ми е втръснала до дупка, като добавим и "дясното пространство". Нямаше разбираеми послания това е вече очевидно..

Цанко каза...

Пак си блуждаех из най-различни блогове. И попаднах на пресния блог на Васил Гарнизов. И на негов коментар за твоята статия в твоя блог:

Теория на конспирацията


by Vasil Garnizov on 27/10/2006 12:45 PM

Систематично развита конспиративна схема за проваляне на Неделчо Беронов може да се намери на http://komitata.blogspot.com/2006/10/2006_27.html . В резюме, вкарването на разговора за Бойко Борисов посред кампанията е било целенасочено - не за да се постигне ново прегрупиране с участието на кмета, а за да се въпрепятства кампанията на Беронов.
Не знам дали е имало конспирация. Не съм сигурен дори за наличието на зловредни намерения. Но ерозиращият ефект на случилото се е безпорен - 12 дена предизборния сюжет се въртеше между Стоянов, Костов и Борисов. Ултиматуми. Компромиси. В това време Беронов беше сякаш извън играта, кампанията му почти замря. Той обикаляше, но всички знаеха, че съдбата му се решава някъде другаде.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)