четвъртък, октомври 26, 2006

Избори 2006, втори тур: Без+полезен ход

Интригите в изборната нощ нямаха нищо общо с избрания кандидат, а с класирания на трето място -
- Интрига 1. Защо се провали
- Интрига 2. Кого ще призове с авторитета си за подкрепа
- Интрига 3. Ще има ли семеен скандал в синята коалиция ...

От Брюксел, с обичайния им такт (т.е. въобще без никакъв такт), ни съветват да подкрепим кандидата, който играе по правилата, защото общите ценности били по-важни от всичко.. От една страна имат право - ако през 14 век управляващите в България се бяха обединили срещу антисистемния играч, може би днес щяхме да живеем в по-добра държава, от друга страна, никой не е прокопсал, избърсвайки задника си с принципите си. Поука - от Брюксел изглежда не схващат локалните особености и не ги е грижа особено за нас. (Следствие от поуката - защо го ручахме жабето с АЕЦ-а, нима един ПР проблем ни коства цяла енергийна криза??)

Кой как постъпи в отговор на натиска от ЕНП. Типична демонстрация на предвидими рефлекси - с оправданието че уж нямат полезен ход. Иван Костов - твърдоглаво - отказа да се съобрази с Брюксел. Ценя го, че пази принципите си, но това показва, че не се е променил, а и че всяка дипломация му е чужда.. Седесето - въртиопашково - изведнъж едва ли не се оказа че Първанов бил кандидат на десницата.. Ееее айде де, защо не го подкрепихте на първия тур, и без друго не ви бива да лансирате кандидати. Стефчо Мафиянски се опита да ни трогне с оставка, която никого вече не интересува (Стефчо, тебе ти требе жокер: Имаше много по-подходящ момент в близкото минало, когато можеше да си дадеш оставката)

Все пак имаше и по-честни реакции от синята страна и то от страна на обикновени избиратели - Ще подкрепим Първанов, не защото ни е кеф, дори с голяма мъка, а защото ценим демокрацията си. Така че десницата криво ляво (на ниво избиратели, не на ниво лидери) все пак взе някакъв избор, макар той и мъчителен.. Показа че е на висота.

Съвет към сините лидери - срещнете се със Седефчо и поставете условия за подкрепата си - той ако вижда заплахата за демокрацията и е склонен към жертви трябва поне за лице пред Европа и пред народа (нали уж бил президент на всички), да направи някои отстъпки за да гарантира за запазването на демокрацията и да получи подкрепа от синьо или да заяви, че ще поеме сам риска от провал. Няма нужда да обяснявам че какъвто и да е изхода от такива разговори - и двете страни печелят авторитет..

А сега да ви кажа каква е и правилната реакция на "червеното пространство" за такава подкрепа - благодарете за нея и обещайте нещо на сините избиратели, които ще надминат себе си (аз още не знам дали съм от тях) за да направят най-голямата възможна жертва за демокрацията. Просто малко уважение им покажете на хората, а не игнориране и подигравка.

Интрига все пак има. И полезен ход изглежда има за всички, които уж вярват в демокрацията.

7 коментара:

Стойчо каза...

Абсолютно прав си - Първанов не намери нито една дума, за да призове гласувалите първи тур за Беронов, да гласуват за действащия президент.
Ако той не го направи, откъде накъде ще слушам някой си в ЕНП да го направя?

komitata каза...

Значи чакаме Първанов да поиска подкрепа в синьо, за да спаси демокрацията.. чакаме..

Търновец каза...

Взето на заем от един друг блог : "Тази сутрин 68 процента от зрителите на Нова ТВ казаха, че ще гласуват за Волен!!! Повнарям: 68 ПРОЦЕНТА ЗА ВОЛЕН, 32 ЗА Първанов!!! " Чакаме ... Чакаме ... но май аз лично ще отида в неделя за иба или за гъби ...

Цанко каза...

За мен в неделната изборна вечер имаше едно ключово Първаново изречение: "Този резултат е 4-ти февруари за десницата".
Към кого бяха отправени тези думи?
Към сините избиратели, които бяха непрекъснато на улицата, за да се стигне до този 4 февруари?
Това бяха тържествуващи думи на победоносен червен генерал към червенотивеничетата, за да се почувстват възмездени от унижението си през 1997.
Комита. Прекалени очаквания имаш от един специалист по история на БКП. Също, като "търновец" не виждам опасност за демокрацията в този момент. И няма да си вдигна дирника да гласувам в неделя. Опасностите предстоят в бъдеще. Когато, при подходящ исторически момент, Червената партия ще се извърти от посока Запад и ще замарширува по познатия си и предпочитан път. Това е истинската опасност. Другото е водевил.

Цанко каза...

Комита!
Изслуша ли изказването на Първанов?
Червният генерал подчерта, в основни линии:
- еднаквост между сегашният му конкурент и станалото след 1989;
- че, станалото след 1989 е нещо много лошо;
- че станалото лошо след 1989 е вина на водачите на противниците му.
А, той, Първанов, е целият в бяло.
Защото се е пръкнал току що. От небитието.
- Преди 1989 не е бил изобщо (на)учен работник по история на БКП;
- не е имал нищо общо с ДС;
- не е имал нищо общо с мозъчния тръст на Лилов, непосредствено след 1989;
- не е имал нищо общо с комунистическата задача за създаване на ОКЗНИ;
- няма нищо общо с БСП по време на икономическата криза 1995-1997;
- няма нищо общо с управлението на Симеон;
- няма нищо общо с тройната коалиция сега.

Цанко каза...

Ето го, най-сетне дългоочакваното обръщение на Първанов към нас:
"Обръщам се към десните избиратели – пред вас не е нито ляв, нито десен, а свестен президент"
Източник:
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=122833

komitata каза...

Що не си е*е майката след такова изказване.. утре ще излезе че той бил за НАТО и ЕС а СДС-то само стачкували против..

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)