сряда, октомври 25, 2006

Избори 2006 : Дясно кроше...

И това доживях. България в групата на Ирак, Иран, Узбекистан, Алжир и Русия. Какво е общото между тези развити демокрации и нашата родна страна ли? Общото са алтернативите за избор на лидер. В тези пет страни в близките години се наложи да бъде избиран лидер и алтернативите (случайно или не) много си приличат.

Най-общо казано изборът навсякъде е между екстремист (който е и/или фундаменталист) и авторитарен апаратчик. Демократичната опция съществува като някакви маргинали, побиращи се в рамките на центъра на столицата и десетте процента от гласоподавателите. Влязохме физически в ЕС, а кой ни върна духовно в АЗИЯ??!

Проклятието на Дясното Пространство

Моля Богу с тези думи - Боже, накажи всички тези, които не спряха да дърдорят за "дясно пространство" и "десни избиратели" (на първо място Бареков). Те дадоха своя голям дял в трагедията на българската демокрация.

Обяснявам като за първолаци - "десните избиратели" по дефиниция са хора, които обичат свободата си, държат на собственото си мнение, мислят със собствените си глави и държат съдбата си в ръцете си. Скъпи дърдорещи - на първо място ти, Бареков - защо през цялото време, през последните няколко месеца ни тровихте душите с тия ужасни изрази. Защо ни коментирахте като стадо, като кошара където разни сини овчари се очакваше само да вземат гегата и да ни подкарат блеещи към изборите. 2-5 % от загубата на демократичния кандидат (кандидатът на демократично настроените избиратели - ето много по-добър израз) се дължи на третирането ни като някакво "дясно" стадо. ЗАПОМНЕТЕ, ние, демократично мислещите избиратели НЕ СМЕ СТАДО.

Проклятието Иван Костов

Познавам отблизо методите на ръководство на Иван Костов още отпреди 1997 година (унищожаването на местната организация на СДС в Лозенец през 1995-1996 година, помните ли я, другарю Костов, помните как наложихте един престъпник за СДС кмет на Лозенец тогава?) и въобще не се учудих когато Димитър Аврамов призна каква е била технологията на избор на кандидат - "Дойде Иван Костов и ни наложи еднолично кандидатура, която преди това наложи по същия начин на партията си". Има ли нужда от повече коментар. Ако има слабости кандидатурата на бай Неделчо, чия е вината? ЧИЯ Е ВИНАТА?? Иван Костов не е мръднал един сантиметър в методите си, логично е да се отдаде най-сетне на теменужките и на мемоарите си. Довиждане, другарю Костов. Вие сте вече част от историята ни, а не от бъдещето ни. Другарю Костов, вие сте също причината да напусна редовете на сините избиратели през 2001 година - упорито не желаехте да слезете от сцената (и без номера че сте слизали от сцената с някакви водевилни оставки - вие просто не можете да пуснете юздите). Водевилът с вашата оставка стана не защото подадохте оставката си, а защото не я подадохте реално, а бяхте решен да дърпате конците зад кулисите... Това е и причината ДСБ да остане талибанска партия на ръба на 4те процента и на политическия спектър.

Характерът на българската "десница"

Говорих вече в един предишен пост, че понятията левица и десница в България са неадекватни и не отговарят на нещата, които се назовават с тях. Преди десетина години демократичните сили (неправилно наричани десница) спечелиха унищожителна победа над бившата БКП. Тогава се надявах че е завинаги и че най-сетне ще се разделим с комунистическото гъзолизство и русофилия и комсомолската арогантност. Истината е, че така наречените десни или сини избиратели през 1997 година гласувахме против безумната политика на продажната клика в БСП. Аз и множество други хора, които пострадахме от авторитаризма на Костов, дори дадохме втори шанс на ръковоството на СДС да ни управлява и да вади страната от калта. Пренебрегнах личните си мотиви и подкрепих "десницата". Само две-три години бяха необходими да се види че промяна няма, а "десницата" приютява най-обикновени търгаши и дребни душици с диктаторски амбици, които по магически път изплуваха най-горе на пирамидата на властта. Българската "десница" (приспивана от политолози, финансирани с пари от запад) заспа сладък сън, че олицетворява демокрацията в България, пренебрегна всички сигнали за тревога и чак сега се буди в тежък махмурлук. Да, време е да се осъзнае че демократичният кредит който избирателите дадоха на десницата свърши и вече е яко затънала в овърдрафта. Освен Костов щедро харчиха от кредита и следните личности - Стефан Софиянски, Петър Стоянов, Надежда Михайлова, Евгени Бакърджиев, Йордан Цонев, Христо Бисеров, Екатерина Михайлова, Марио Тагарински и така нататък и така нататък.... Дами и господа, вашето време изтече и е време да се плаща кредита с лихвите. Сега нека видим какво поколение политици сте подготвили като ваша смяна, защото вие фалирахте.

Един Беронов пролет не прави.

За "десницата" дори в най-лошите и дни гласуват стотици хиляди души. Нима между тях няма нито един авторитетен, млад, енергичен, позитивен, талантлив, представителен и речовит лидер който да събуди надеждата в демократичните избиратели? Не ми отговаряйте моля ви с "няма". Ако толкова сте закъсали, дайте малко пари за агенция за подбор на персонал и такъв лидер ще се намери. Гарантирам, ще се намери. А може би не беше издигнат такъв кандидат, защото ако беше силен и с шансове за победа, щеше завинаги да остави разни провалени лидерчета в историята?

За бай Неделчо писах вече постинг защо го одобрявам и защо го подкрепих. (Жокер - подкрепих го въпреки лидерите, които го издигнаха). Как не ви беше срам да употребите този достоен човек, който просто изгоря заради вашите дребни скандалчета?

Образът на врага

По стар болшевишки обичай, първото което щабът на "десните" направи, влизайки в кампанията беше да отреже всички пътища към потенциални свои съюзници и да ги впише в ролята на врага (болшевишки прийом - нали помните кои бяха най-големите врагове на Ленин - бившите му другарчета - социалдемократите). Хората, които са чели внимателно Виктор Суворов като мен знаят - не може да се спечели война, ако не разчиташ на силни съюзници. А и българската история го доказва с горчивите епизоди от Междусъюзническата и двете световни войни. Въпрос с понижена трудност и ченгеджийски привкус - ЗАЩО... ПЪРВОТО... ПОЛИТИЧЕСКО... ДЕЙСТВИЕ.. НА... ДЕСНИЦАТА.. БЕШЕ... ДА... ИЗГОРИ... МОСТОВЕТЕ.. КЪМ ВЕРОЯТНИТЕ.. ПОЛИТИЧЕСКИ.. СЪЮЗНИЦИ.. В.. ЦЕНТЪРА??? Кой е виновен? Защо кампанията не беше настроена към всички демократично мислещи избиратели а само към някакво имагинерно "дясно пространство". Как мислите вие - независимо мислещ човек може ли лесно да се примири със слагането му като безгласна бурмичка в някакво "дясно пространство", което само чака да бъде обяздено?

Посланията

Какви бяха посланията на Беронов? Единственото ясно послание което аз чух беше ликвидирането на енергийната зависимост от Русия. Защо чух това послание за пръв път в пресконференцията СЛЕД ИЗБОРИТЕ? Защо не чух и не прочетох нормални послания по време на кампанията? А нима президентът е президент на някакво си "пространство"? Толкова ли е трудно да се откъсне от устата на кандидата израза че той е президент на всички български граждани? Къде бяха посланията за демокрацията, за свободата на словото, за европейските ценности, за диалога между религиите, за равенството пред закона, за правовата държава... Кой позволи с мълчанието си на един политически маргинал да говори за истинските проблеми на България и да спечели доверието на една пета от избирателите?? Алооооо щаба! Земята вика щаба на Беронов!!!

Нечовешки некадърната кампания и Бойко Борисов

Един детайл изключително много ме подразни в тази кампания. Потенциалният съюзник Бойко Борисов, който беше първо изхвърлен от преговорите за президент (не бил "десен". алооо, кой ви даде право да раздавате индулгенции кой е десен, а кой не?? не е ли все пак въпрос на самоопределение?), който после беше изнуден да даде подкрепата си за кандидат, за който не е участвал в никакво гласуване и обсъждане, който беше заклеймяван като враг в болшевишкото сайтче gotze.net, събрало на едно място всичката комунистическа мраз която се опитвам да забравя (обещавам отделен коментар за тая болшевишка анонимка) - анонимните клюки, откровени клевети и хумор в стил съветска брошура от студената война, който беше заклеймен, че след всичко което изтърпя от "десния" "мозъчен" "щаб" по време на кампанията не ходил да гласува!? Ами това е човек с достойнство бе.. защо да се кланя на хора, които с нищо не са по-добри от него, освен че са гушнали "дясното" все едно че им е бащиния. Приемете негласуването на Бойко като джентълменски жест (в смисъл че не ви извади кирливите ризи по време на кампанията). Не може кампанията да се води в стил Гаро от Биг Брадър и да очакваме успех. Успех няма и това е логичната последица и от неадекватната (слаба дума) кампания.

Равносметката

Десният избирател, подавайки се от дясното пространство заби едно дясно кроше на десните политици...

Вие, "демократични" лидери, давате ли си сметка какво означава тази победа за България - в следващите години, когато ние влизаме в Европа, към България ще потекат средства които чакаме от 15 години - а тези средства ще облагодетелстват "обръчи" близки до властта. Местни феодали свързани с тези обръчи ще заемат почти вечни позиции на върха на обществото. Целият български елит ще се храни от тези пари и тези проекти а като комисионери ще се явяват именно хората, които с цената на големи лични и бизнес компромиси приеха (за парлама) идеята за България в НАТО и Европейския съюз. Кой подари властта на бившите структури на БКП?? Кой ще плаща за това се питам?

А за мен равносметката е, че повече от всякога искам да се върна в политиката. Искам да подтикна всички, които искат да помогнат - моля ви интересувайте се от политика и участвайте в нея. Моля ви, на конгреси на политически сили не гласувайте като стадото - бъдете смели и защитайвате мнението си. Нека тези, които влизат в политиката, за да се облагодетелстват непрекъснато усещат върху себе си погледите ви и критичното ви отношение... След големи поражения идва време за голяма равносметка и за нови идеи. Задействайте се - нашето бъдеще си зависи от нас!

8 коментара:

Стойчо каза...

Май гледаш прекалено много омразния ти Бареков;-)

Търновец каза...

Споделям напълно мнението ти за т.н. българска десница и левица ... Например , някой ще ми каже ли дали намира някаква разлика между Станишев и Абаджиев(този дори е избран от Търновски из. район пфуу) ? ... Аз не намирам никаква разлика освен в оцветяването им . И двамата са еднакво безлични и приличат на комсомолски секретари . Ако ги размениш едва ли ще откриеш някакви разлики . Та този пример мисля ,че илюстрира прекрасно разликата десница- левица в България ...
Леле сега като се сещам как като дечурлига по време на прехода 1990-94 си спретвахме боеве с камъни в квартала с момчетата от отсрещния блок , едните развявайки онези найлонови сини знамена "Времето е наше" , а другите съответно червени ... не знам да се смея ли или да плача :) Като се замисля , че тогава сме аплодирали такива идиоти като Георги Марков (този е по луд и болен и от Волен) ми става по скоро тъжно ...
Истината е ,че всички в дясно са политически трупове , но не искат да си го признаят ... Никога повече няма да са дори в първата половина на таблицата на висшата ни политическа лига . Поне докато хора като Петър Стоянов , Иван Костов и сие не слязат от сцената ... само ,че не знам тогава какво би останало от тези партии в десницата .
За жалост или не , все още не съм чак толкова радикален ,че да подкрепям Волен Сидеров ...
Изобщо не знам защо се палим и обсъждаме политическата ситуация в България ... каква десница , каква левица , какви 5 лева ? Истината е една - Управлява ни мафията :) ... и Меди Доганов

Търновец каза...

Едно малко уточнение :
Гласувах за Беронов , след като го прецених в чисто човешки аспект ... Това ,че беше издигнат от Костов и Стоянов повлия по-скоро отрицателно отколкото положително за избора ми . Костов и Стоянов пък от своя страна трябва да са наясно ,че са загубили окончателно поне моето доверие(и на доста от избирателите си от преди 8-9 години).Но пък като ги гледам си мисля ,че на тях им през оная работа за това какво се случва в галвата на избирателите им. Жалко ,че същото нещо не се случи и с избирателите на БСП след 1997 ... много жалко ... Ситуацията е патова . Ако утре има пак избори честно да си кажа , не мога да преценя кой би представлявал моите интереси ... просто не виждам такъв човек или партия в българското политическо пространство .

ефр. Праз каза...

Еба ти, тоя Бареков униющожил дясното, еба ти.

Бареков бе, как не те е срам бе, еба ти!

Аз се чудех защо десните загубиха изборите, а той Бареков им бил виновен, еба ти.

Еба ти, слез на Земята еба ти.

Търновец каза...

Ами така си е ... Какво им е виновен Бареков, на Ванката Костов и на Пешо Стоянов ?!?!? ... Те умряха още преди години ,почнаха да се разлагат , а онзи ден вече взеха и да вонят яко на мърша ...

komitata каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
komitata каза...

Да, продължавам да твърдя че поне 2-3 % от загубата се дължат на Бареков и Бареков-подобните с безспирното си дърдорене за "дясното простанство"

Стойчо каза...

Факт е, че оправянето на бакиите трябва да стане изключително ВЪТРЕ, а НЕ ВЪН от десницата (или поне това което вкарваме в това понятие). Затова съм съгласен с Комитата, че това което дрънкат разни доброжелатели (вкл.Бареков) вреди на съвземането на тази част от политическия спектър.
Но е факт също, че лидерите не бива да допускат да излиза неположителна информация. Т.е.като си имат търкания, да си ги държат за себе си

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)