сряда, юли 05, 2006

Край на авантата - Големият брат дойде

...US компютърни гиганти ще дебнат хакери у нас. До края на годината в България ще бъде инсталиран супер мощен сървър, който ще следи целия трафик на интернет в страната. Това заяви Брайън Кют, един от шефовете на американската компания "Верисайн". Той е у нас заедно с делегация от шефове на американски компютърни гиганти, като "Гугъл", "Сиско" и Майкрософт". Мощният сървър ще направи ползването на интернет много по-лесно за следене. ...

целият материал

Топличко е, и никой не обръща внимание на такива скучни новини в пресата. Да разтълкуваме малко новината - в България ще се инсталира сървър, който ще следи българския интернет трафик. Това означава, че след инсталацията му няма да има мейл, лично съобщение, документ, файл (филм, мп3, торент!), които няма да могат да бъдат прихванати. И тъй като в България всички са пирати (освен хората, които не ползват компютър, безнадеждно тъпите и няколко чиновника, които имат право на безплатно ползване на това за което другите трябва да плащат пресолени цени), тогава става въпрос на елементарно действие да се укроти всеки дръзнал да си играе на демокрация и лични права - "Я мойто момче, да видиме на твоя компютър какво има" "Защо пишеш такива лоши мейлове.."

А хакерите бе, нали за тях става дума. Митичното животно хакер, тържествено заявявам, така си организира работите, че никакъв майкрософтски сървър не може да му попречи. Това сървърче което ще седи в България ще бди за - мейли, в които се критикува борбата с тероризма, мейли против американското правителство и президент, против местната колониална администрация, филми, музика, софтуер (с предимство ще са продуктите на Майкрософт). И със сигурност главна задачка ще бъде борбата с фри сървърите (защото някой от нашата полиция е проплакал, че не могат да се справят с тях). А да, и забравих враг номер едно на НСБОП - Виктор Любенов (bezmonitor.com)

2 коментара:

katsarov каза...

Цялата новина е ала-бала. Според мен я е писал някой, който и понятие си няма от компютри (отново)... особенно след като прочетох, че .org разширение струвало $60... в такъв случай хост.бг се вкарват много яко с тяхните 18лв на година.

Така или иначе повечето сървъри са вътрешни за конкретните ланки и малко ще им е трудно да ги хванат. Като теб считам, че основен приоритет не са им хакерите, колкото личната коренспонденция. Почвам да кодирам всеки мейл :D

Bdin каза...

Хм, напомня ми на "ЦИФРОВА КРЕПОСТ"
на Дан Браун. Както се казва, нема пушек без огън. Любопитно е какво е провокирало интереса на братята американци към скромната ни виртуална кореспонденция ? Иначе от статията в във в.Стандарт лъха комсомолска ведрост породена от очакваното височайше посещение. Навремето, когато строяха новото US посолство в Лозенец, се носеха слухове, че не ще да е само посолство, а новата база на ЦРУ а региона.
Дали пък няма някаква връзка между тоя слух и супер сървъра?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)