четвъртък, юни 29, 2006

Диктатурата на авторските права: Хроника и коментари

Потресен съм.. Абе малко е да се каже, че съм потресен. П О Т Р Е С Е Н С Ъ М е далеч по правилно да се каже.

Знаете ли Виктор Любенов - незрящият уебмастър (той и награда получи), който се мъчи ден след ден да прави сайта bezmonitor.com, за да могат другите хора с подобен проблем като неговия да се докоснат поне до ъгълчето на световната култура - то ясно че до мултимедията и електронните игри трудно ще се докоснат, но поне до малко стойностна литература да имат право да прочетат.. Та човекът е направил тоя сайт и всеки незрящ може да прочете там

Един слънчев ден, Виктор получава писъмце от издателска къща ТРУД, в стила "Абе ние държим правата на няколко от нещата които имате там, махнете ги, иначе съд, затвор." Виктор псува наум (или може би не псува, той е много културен и възпитан човек), маха каквото са го помолили, със съответния коментар, но иска ТРУД да докажат с документи правата си - договорите, според които те се разпореждат еднолично с тези произведения.

Какво прави добрият чичко Тошо Тошев, пламенният борец за справедливост, убеденият републиканец, антикорупционният флагман на българската журналистика, човекът който разобличи Жан, Иван, Симеон и другите? Бай Тошо разобличи и Виктор - дава Виктор на НСБОП (нее, няма шега няма измама - Н С Б О П) а те мигновено (!! - ама можели и те да реагират бързо бе!!). Аз лично се радвам за този ход, възхитен съм. Това означава, че НСБОП е решило проблемите на обществото с - наркотиците, поръчковите убийства, отвличанията с цел насилствена проституция, мрежите за детска порнография, мрежите за изкупуване на крадени вещи, корупцията в общините, контрабандата, политическите "комисионни", етническите и съсловните мафии, картелите и накрая, в дъното на шкафа, е останала само тъничката папчица на Виктор, която е чакала своето разрешение.

Викторе, предай се моля те, признай си всичко. Ти си последният престъпен проблем на държавата. Сега като се предадеш, България ще стане първата страна в света без организирана престъпност (а неорганизираната, знаем още от Бате Бойко, е на умирачка)

Не очаквах, че ще прочета този материал. Демократичната ми дребна душица се бунтува.
Накратко за какво се разказва - Григор Гачев, Виктор Любенов и Светлана Комогорова - Комата, посещават НСБОП, за да бъде връчен на Виктор протокол (предупредителен протокол за спазването на ЗАПСП !!) - това чудо предупредителен протокол не знам как да го тълкувам - бюрократично сплашване???

Имам навика да гледам отвисоко някои нации (няма да ги казвам кои са, за да не се обидят), заради това, че човешките права и гражданското общество у тях са - как да се изразя - на по ранен етап от развитието си, отколкото в България. Сега се разкайвам.. няма такова нещо. Посещението на тримата в НСБОП е ни повече ни по-малко посещение на еретици при Инквизицията, на дисиденти в Държавна сигурност или просто на мислещи хора в Министерството на истината (1984). Скоро ще има и друг коментар по темата

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)