четвъртък, юни 29, 2006

Какво се разбира под "македонец" в България?

Феноменално интервю на Нова Телевизия (предадено от агенция Фокус)

Какво се разбира под "македонец" в България?

29 юни 2006 | 13:37 | Нова телевизия, "Коритаров Лайв"
Стойко Стойков, съпредседател на ОМО “Илинден” - Пирин, Мирослав Мурджов, главен секретар на ВМРО – БНД и Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминация към НС, в предаването “Коритаров Live” на Нова телевизия

Водещ: Започва “Коритаров Live”. Добро утро и на слушателите на радио Нова Европа, които се включват към ефира на Нова телевизия в този момент. Какво се разбира под "македонец" в България? – по тази тема сега ще разговарят главният секретар на ВМРО Мирослав Мурджов и Стойко Стойков, който е съпредседател на ОМО “Илинден” – Пирин. Поводът е, че през последните дни темата за Македония и македонското самосъзнание на български граждани стана отново актуална по различни поводи, един от тях беше искане за това да има новини на македонски език. Добро утро и добре дошли, господа.
Мирослав Мурджов: Добро утро.
Стойко Стойков: Добро утро.
Водещ: Да започнем с г-н Стойков. Защо искате да има новини на македонски език?
Стойко Стойков: Първо, да ви благодаря лично на Вас и на Нова телевизия, тъй като това е първи път от 16 години – представител на македонското малцинство да излезе по българска телевизия и това е шанс за зрителите да чуят ...
Мирослав Мурджов: Какво македонско малцинство сега? Къде е това македонско малцинство в България? Как да не Ви прекъсвам, Вие говорите от самото начало неверни твърдения.
Стойко Стойков: Аз съм македонец, с македонско съзнание, баща ми и майка ми също са македонци и съм учил това от тях.
Водещ: Иначе да Ви кажа може да става спор. Това е добре за зрителите.
Мирослав Мурджов: Вие между другото сте македонски гражданин, доколкото имам информация, така че ...
Стойко Стойков: Аз съм и български гражданин.
Мирослав Мурджов: Определете си коя Ви е родината и тогава говорете какъв сте.
Стойко Стойков: Вижте, двойното гражданство няма нищо общо с това.
Водещ: Нали има и много македонци, които имат българско гражданство.
Стойко Стойков: Има много македонци, които имат българско гражданство ...
Мирослав Мурджов: Кажете коя ви е родината в крайна сметка?
Стойко Стойков: Аз съм български гражданин. Роден съм в Република България, лоялен гражданин съм на Република България, уважаван много Република България. Така че моля Ви не ми задавайте ...
Мирослав Мурджов: Действията Ви показват точно обратното.
Стойко Стойков: Не показват нищо подобно, тъй като не сме имали възможност въобще легално да действаме; не ни се позволява.
Водещ: Кой Ви е пречил?
Стойко Стойков: Просто не ни регистрират. Не ни регистрират.
Мирослав Мурджов: Как да Ви регистрират като вие откровено проповядвате сепаратизъм. Откровено проповядвате сепаратизъм. Кажете каква е същността на ОМО “Илинден” в крайна сметка да научи българското общество?
Стойко Стойков: Това е клевета. Никога не сме проповядвали сепаратизъм.
Водещ: Сепаратизъм, в смисъл на отделяне на територия.
Стойко Стойков: Да, това е отделяне на територии. Ние никога това не сме го проповядвали. Да не говорим, че е много нелепо да се проповядва сепаратизъм преди влизането в Европа. Всички, целият Балкански полуостров става част от ЕС. За какъв сепаратизъм тук може да се говори? Това въобще не ни е влизало в програмата. Това е клевета, една от клеветите ...
Водещ: Не ли си партнирате с ВМРО?
Стойко Стойков: Те на практика живеят от нас. Ако не сме ние, аз не знам какво ще правят, как ще оправдаят своето съществуване. Ние не се занимаваме, никога не сме били на техни митинги и мероприятия. Те винаги пристигат ...
Мирослав Мурджов: Ние пристигаме на ваши митинги и мероприятия, защото вие, въпреки че твърдите, че сте против сепаратизма ...
Стойко Стойков: Абсолютно сме против.
Мирослав Мурджов: ... и изповядвате обратната теза - за евроинтеграция, правите точно обратно. Кажете ми, с какъв мотив на ваши митинги и мероприятия развявате македонски знамена, явявате се с плакати, написани на македонски език в държавата България? Първоначално ‘90-та година защитавахте Югославия и излизахте на митингите с югославските знамена и с портрети на Тито ...
Стойко Стойков: Това не е вярно.
Мирослав Мурджов: ... в момента излизате с македонски знамена с портрети на македонски дейци, пишете, че българите са окупатори, българите са татари и същевременно ми говорите как не говорите за сепаратизъм. Как да не е вярно?
Стойко Стойков: Значи това въобще не е вярно.
Мирослав Мурджов: Как да не е вярно? Има хиляди доказателства в тази посока.
Стойко Стойков: Издигаме, много Ви моля, издигаме партийни знамена, не бъркайте.
Мирослав Мурджов: Да, звездата на Вергина е партийно знаме, така ли?
Стойко Стойков: Да.
Мирослав Мурджов: Не знаех.
Стойко Стойков: Разбира се, не е държавно знаме на Република Македония.
Мирослав Мурджов: А кое е държавното знаме на Република Македония.
Стойко Стойков: Би трябвало да знаете, след като сте ...
Мирослав Мурджов: Не, аз знам много добре и знам какво пишете на вашите плакати.
Стойко Стойков: Не е звездата от Вергина.
Мирослав Мурджов:...“Вън, българските окупатори”.
Водещ: Това е на червен фон...
Стойко Стойков: Моля Ви, без клевети.
Мирослав Мурджов: Моля Ви се.
Стойко Стойков: Без клевети, моля Ви се.
Мирослав Мурджов: Какви клевети. Това са доказани неща.
Стойко Стойков: Това не са доказани неща. Това са клевети от ВМРО.
Мирослав Мурджов: Последните, последният митинг, който правихме на Рожен беше точно такъв.
Стойко Стойков: На последния митинг на Рожен нямаше нито един плакат от наша страна. Това беше една клевета, лансирана в пресата, че е имало плакати: “Българи - татари” или “..., български окупаторски войски!”. Ние никога не бихме позволили такива отвратителни плакати. Много Ви моля.
Водещ: А защо казахте наистина македонско малцинство. Кое Ви кара да мислите, че има македонско малцинство?
Стойко Стойков: Тъй като всички преброявания в България, от ‘46-та година до ден-днешен, има хиляди български граждани, които се самоопределят като македонци.
Водещ: Това още дава ли основание да се каже, че ...
Стойко Стойков: Това е единственото основание, по което се определят малцинствата, тъй като иначе как ще ги определим, кой ще ги определи.
Водещ: Колко хиляди се самоопределят?
Зрител: ... на ВМРО. Ясни са тези преброявания от 46-та година, от ‘56-та година, че тогава с насилие са карани 70% от населението в този край да се пишат за македонци и ‘60-те години, когато се разрешава свободно да се пишат, няколко хиляди човека само се пишат. Защо обаче НС не е обявило, че тези преброявания са недействително, по насилствен начин са проведени, след като ВМРО има представител в НС?
Мирослав Мурджов: Ние сме предприели абсолютно всички мерки. Много сте прав за това, което казвате, че 46-та година и ‘56-та година това е насилствено оповестяване по заръка на Коминтерна и за съжаление тези хора, които стоят до мен защитават тезата за евроинтеграцията, обслужват едни точно коминтерновски тези ...
Водещ: Това не е тези хора, това е г-н Стойков.
Мирослав Мурджов: ... от времето на Тито, от времето на бивша Югославия, само че бивша Югославия вече се разпада, ако не знаете.
Стойко Стойков: Какво ме интересува мен това.
Мирослав Мурджов: Няма бивша Югославия. В момента и държавата, наречена Република Македония, върви пред разпад. Вие бяхте югославяни, сега сте македонци...
Стойко Стойков: Много Ви моля, аз съм български гражданин.
Мирослав Мурджов: ... утре, Македония като се разпадне, какви ще бъдете - албанци ли ще бъдете, ще защитавате тази теза ли? Аз просто се учудвам на това, което Вие занимавате българското общество в порядъка на 10 години.
Водещ: Добре, нека да включим Кемал Еюп ...
Мирослав Мурджов: Лъжи, сепаратизъм и откровена провокация спрямо българската държава.
Стойко Стойков: Много примитивен подход и ...
Мирослав Мурджов: Вие твърдите, че спазвате законите, а нарушавате основния закон на България - Конституцията.
Стойко Стойков: Не я нарушаваме.
Водещ: Да включим г-н Кемал Еюп, който е председател на Комисията срещу дискриминацията и продължаваме. Добър утро, г-н Еюп.
Кемал Еюп: Добро утро.
Водещ: Има ли македонско малцинство в България по смисъла на това, че както казва г-н Стойков хиляди български граждани се самоопределят като македонци?
Кемал Еюп: Тези хиляди български граждани са регистрирани в българската статистика от преброяването и техният брой се знае. Както знаем, по нашата Конституция всеки е свободен да се самоопредели такъв, какъвто се чувства, но дали има или няма, това не е работа на комисията.
Водещ:Има ли турско малцинство в България?
Кемал Еюп: Има, да.
Водещ: А защо македонско няма, а турско има?
Кемал Еюп: Не съм казал, че няма. Аз се сетих за един такъв момент ...
Водещ: А по какви критерии се определя това, че има турско малцинство?
Кемал Еюп: Достатъчно голям брой граждани на Република България се самоопределят, че са от турско малцинство или турско етническо самосъзнание.
Водещ: Но това от броя на самоопределилите се ли зависи, от количеството ли зависи?
Кемал Еюп: Щом има самоопределили се граждани, значи по логика има такова малцинство, защото малцинството по това се отличава.
Мирослав Мурджов: Просто вижте как говори един висш държавен чиновник, висш държавен чиновник, който трябва да спазва Конституцията на България.
Водещ: Ето, г-н Еюп казва ...
Мирослав Мурджов: В Конституцията на България пише, г-н Еюп е народен представител, беше, много добре знае какво пише в Конституцията на България, защото се е клел в нея. България е унитарна държава. На нейната територия не присъстват национални малцинства, а има определени етнически групи и аз се учудвам от това, което говори той.
Водещ: Ама той все пак е в позиция да изразява мнение.
Мирослав Мурджов: Каква позиция?
Кемал Еюп: Сега, в преамбюла на Конституцията пише наистина и ние сме унитарна държава, а никъде не пише, че няма национални малцинства.
Мирослав Мурджов: Има ...
Стойко Стойков: Конституционният съд го потвърди това, когато беше ратифицирана Рамковата конвенция. Някои депутати повдигнаха дело пред Конституционния съд, но той отхвърли техните искания.
Водещ: С други думи, г-н Еюп, щом се самоопределят български граждани като друга етническа принадлежност, Вие твърдите, че има съответни малцинства, както турско.
Кемал Еюп: Малцинства в обществото има всякакви. Тук за национално малцинство нещата стоят малко по-различно ... трябва да се установи, да се докаже.
Водещ: Не, то няма такова понятие. Сега Вие, като говорим за турско малцинство и македонско малцинство, те идентични понятия ли са?
Кемал Еюп: Като малцинство и етнос са идентични понятия.
Водещ: Тоест както има турско, така според Вас има и македонско, щом има ... колко хиляди?
Стойко Стойков: Според последното преброяване, където не беше задължителна ..., така че не е меродавно, са пет хиляди и нещо.
Водещ: 5 хиляди. 5 хиляди души, малцинство ли са?
Кемал Еюп: Малцинство са по логиката.
Водещ: Добре, по тази логика те имат ли право на новини на македонски език, както искат от ОМО “Илинден”?
Стойко Стойков: ОМО “Илинден” - Пирин, извинявам се.
Водещ: ОМО “Илинден” - Пирин.
Кемал Еюп: Няма закон в България, който да регламентира дали имат право на новини или не. Имат право да претендират за определени права.
Водещ: Имат право.
Кемал Еюп: Да, разбира се.
Водещ: Добре. Благодаря Ви, г-н Еюп. Продължаваме разговора. Г-н Еюп, който е председател на Комисията срещу дискриминацията казва, че те имат право да претендират за определени права.
Мирослав Мурджов: Г-н Еюп просто, аз това се учудвам как един висш държавен чиновник, председател на тази комисия, говори в момента против Конституцията на Република България?
Водещ: Защо? Какво против Конституцията?
Мирослав Мурджов: България е унитарна държава, на нейната територия малцинства няма. Тук се цитира Рамковата конвенция за малцинствата, Рамковата конвенция за малцинствата, която е ратифицирана от българския парламент, тя е един препоръчителен документ. На територията на България, според Конституцията, питайте, който искате юрист, национални малцинства няма, има отделни етнически групи.
Стойко Стойков: Конституционният съд има друго гледище по въпроса дали има национално малцинство.
Мирослав Мурджов: Конституционният, хайде не говорете за Конституционния съд, който Ви забрани като извънконституционна партия.
Стойко Стойков: По политически натиск.
Мирослав Мурджов: Какъв политически натиск?
Стойко Стойков: Разбира се.
Мирослав Мурджов: Всичките ваши действия са точно ...
Стойко Стойков: Съдът в Страсбург се изказа, се изказа много ясно.
Мирослав Мурджов: Съдът в Страсбург в крайна сметка защитава правата на човека.
Стойко Стойков: Разбира се, точно така.
Мирослав Мурджов: Съдът в Страсбург не може да определи дали вие изповядвате определен сепаратизъм или не го изповядвате, а вие точно това правите.
Стойко Стойков: Моля Ви да спрете с Вашите клевети, тъй като ние никога ...
Мирослав Мурджов: ... не са клевети. Това са истини и всички данни, които до момента сте правили, показват точно това.
Стойко Стойков: ... точно обратното ...
Мирослав Мурджов: Вие, всичките ви митинги, всичките ви твърдения показват точно това и уставите, с които се опитвате да заблуждавате българския съд и съда в Страсбург са просто поредните инсинуации от ваша страна.
Водещ: Съдът в Страсбург на няколко пъти осъди България.
Стойко Стойков: Вече има пет присъди.
Мирослав Мурджов: Осъди България, защото, виждате хората, които трябва да защитават България, какви мнения изказват, и то съвсем официално. Това за българската официална страна.
Стойко Стойков: Съдът в Страсбург е от много елитни прависти, които не се влияят от подобни неща.
Мирослав Мурджов: А от кои неща се влияят?
Стойко Стойков: От правото.
Мирослав Мурджов: От кои неща се влияят?
Стойко Стойков: От правото, казах Ви.
Мирослав Мурджов: Влияят се от нещата, че вие искате отделяне на Пиринска Македония и присъединяване към Република Македония и твърдите, че българите са татари, че българите са окупатори.
Стойко Стойков: Нищо подобно не сме твърдели. Вижте, Вие ме обиждате с такива твърдения.
Водещ: Чакайте сега.
Мирослав Мурджов: Не Ви обиждам, напротив, това са ви от 10 години официалната ваша.
Стойко Стойков: Аз официално казвам, официално казвам, че това не е вярно и е клевета ...
Мирослав Мурджов: А кое е вярно? За какво се борите, кажете?
Стойко Стойков: Борим се за права.
Мирослав Мурджов: Какви права?
Стойко Стойков: Права ... Първо, ние не сме етническа партия, да уточним.
Водещ: Г-н Мурджов, нека да каже за какви права се борят.
Стойко Стойков: И това се разпространява в пресата. Никога не сме били партия на етническа основа. Това искам да кажа. Всеки български гражданин от абсолютно всякакъв политически произход може да бъде член на нашата партия. Така че ние с нищо не противоречим на Конституцията.
Водещ: За какви права се борите?
Стойко Стойков: Борим се за права, конкретно, тъй като говорим за македонския въпрос в случая, македонското малцинство да бъде признато, тъй като е факт и да се приложат спрямо него законите. Нищо повече не се иска.
Мирослав Мурджов: Вие имате ли представа, че в България няма признато нито едно малцинство в момента. Защо говорите наизуст.
Водещ: То като малцинство е така, няма признати.
Стойко Стойков: Няма признато македонско малцинство.
Водещ: Ама не, няма въобще признато с понятие малцинство.
Стойко Стойков: Сега, понятието е второстепенно в случая - дали ще стане като етнически общности или по друг начин, правата остават в сила, тъй като Рамковата конвенция не е само препоръчителен документ, тя е част от вътрешното законодателство на Република България.
Мирослав Мурджов: Вие имате голяма грешка и неразбирателство по темата.
Стойко Стойков: Не съм в грешка. Не, тя е от ваша страна тази ...
Мирослав Мурджов: Рамковата конвенция за малцинствата има изцяло препоръчителен характер на територията на България, както и за всички останали държави, които са я подписали. Така че нека да бъдем коректни и да цитираме точно документите.
Стойко Стойков: Значи ние се борим за прилагане на правата на човека, конкретно към всички. В последните 16 години ние сме постоянно оклеветявани в пресата. Опитите ни да отговорим много често са срещали напълно неразбиране, мълчание.
Водещ: Добре, какви точно права? Какво, новини на македонски език, това, не знам, това излезе в пресата?
Стойко Стойков: Да. В момента ... новините за македонски и изучаването на македонски език беше поставено от пресата. На мен на пресконференцията след учредяването ми беше поставен въпрос от журналист, който каза така – какво смятате за идеята да се изучава македонски език в България, и аз казах - нашата позиция е принципна, тя се отнася за всички малцинства в България и извън България, включително и за българите в западните покрайнини.
Водещ: А някой пречи ли ви да си направите училища и да си го изучавате, ако искате?
Стойко Стойков: Вижте, шансът едно малцинство да си направи училище, това е много трудно.
Мирослав Мурджов: Недейте да говорите за малцинства, говорете за определени етнически групи. Дайте да бъдем коректни.
Стойко Стойков: Цяла Европа говори за малцинства.
Мирослав Мурджов: Коя цяла Европа?
Стойко Стойков: Всички правозащитните организации говорят за малцинствата в България.
Мирослав Мурджов: Вижте какво ще Ви кажа, вие с вашите действия ...
Стойко Стойков: Нашите действия! Ние не сме направили нищо.
Мирослав Мурджов: ... от 15 години насам, защитавайки тезите ...
Стойко Стойков: Кажете ми кой осъден човек за сепаратизъм, кой човек е съден въобще по този въпрос.
Водещ: Да, персонално има ли осъдени?
Стойко Стойков: Никой персонално не е осъден, не е дори разследван.
Мирослав Мурджов: Аз съм ... с вашите действия ...
Стойко Стойков: Какви действия?
Мирослав Мурджов: Вашите действия, с които определено развивате тезата за сепаратизъм ...
Стойко Стойков: Нищо подобно.
Мирослав Мурджов: ... почитате чужди символи на една чужда държава.
Стойко Стойков: Не е вярно. Това просто не е вярно.
Мирослав Мурджов: ... пишете на един измислен език.
Стойко Стойков: И това не е вярно.
Водещ: Ето го езика, тук има преведени книги.
Стойко Стойков: Езикът е международно признат.
Мирослав Мурджов: Не е международно признат.
Стойко Стойков: Вижте, вашите отношения спрямо Македония ...
Мирослав Мурджов: Пречите, пречите на добрите взаимоотношения между България и Македония с вашите действия.
Стойко Стойков: Единствените, които пречат ...
Водещ: Чакайте само момент да видим международно признатия език ...
Мирослав Мурджов: Ние в момента говорим, че Македония се присъединява към ЕС, а там трябва да се покрият стандарти. Вие това, което говорите ... България е покрила тези стандарти.
Стойко Стойков: Не ги е покрила.
Мирослав Мурджов: България е покрила тези стандарти.
Водещ: Добре, г-н Мурджов, нека да чуем ...
Мирослав Мурджов: България е квалифицирана като държава, която спазва правовия ред.
Водещ: ... международно признат ли е македонския език, като македонски език?
Зрител: Поздравявам Ви за тази дискусия, която е публична, тъй като всички наистина особени въпроси, които възникват около нея е хубаво да бъдат публични, а не тайни. Аз не съм политик и ми е любопитно да слушам като един зрители в студиото, но моят отговор на вашия въпрос не може да бъде някакъв компетентен. Няма представа дали е признат международно македонският език, но той съществува като книжовен език.
Водещ: Отделен от българския език.
Зрител: Обаче имам един въпрос към двамата Ви събеседници и особено към г-н Стойков. Мен ми е интересно и от многото ми срещи и приятели, които имам в Македония, така съм се сблъсквал с тази тема, а тя е много актуална наистина и не по-малко актуална от македонския език е, кое в действията на тяхната организация, която аз не съм запознат и нямам представа нали с какво точно се занимава, акцентира на онова, което сближава, и в културата в случая, мен това ме интересува, България и Македония ...
Водещ: Ясно. Разбирам. Нека да могат да отговарят.
Зрител: ... защото има един акцент, който е налице и в македонската преса на тенденциозно акцентиране, точно по коминтерновски начин, на онова, което разделя България и Македония ...
Водещ: Добре, разбрахме въпроса.
Зрител: ..., а има много общи неща и това не е само Крали Марко и не знам кой.
Водещ: Ето въпроса, какво във вашите документи и платформа работи за сближаването, г-н Стойков.
Стойко Стойков: Значи, нашата платформа все още не е готова. Ние току-що учредихме партията. Имаме само една обща учредителна декларация. Но ние сме, и винаги сме го заявявали в нашите декларации – сме за сближение между Македония и България. Това за нас е много важно, тъй като ние сме едновременно български граждани, и то лоялни; същевременно обаче сме и хора с македонско самосъзнание.
Мирослав Мурджов: Цялото ръководство е от хора, които са двойни граждани.
Стойко Стойков: Не е вярно. Това не е точно. За нас е от голямо значение да има добри и близки отношения, тъй като влошаването на отношенията влияе директно зле върху нас.
Водещ: Югославските специални служби навремето ли създадоха ОМО “Илинден” и като пръвоприемник - македонските?
Стойко Стойков: Не. Това движение възникна спонтанно на много места. Аз не знам дали някой е имал контакти, но ...
Водещ: Г-н Мурджов, а според Вас?
Мирослав Мурджов: Аз казах, това е едно движение, което беше създадено от югославските тайни служби. Не напразно първите изяви на тези хора бяха със знамената на Югославия и портретите на Тито.
Стойко Стойков: Това не е вярно. Аз съм бил на първите изявления, на първите /.../ и не е имало такова нещо.
Мирослав Мурджов: Нищо. Ние ще предоставим на Нова телевизия целия снимков материал, за да видите за какво става на въпрос ...
Стойко Стойков: Предоставете го.
Мирослав Мурджов: ... как навсякъде вие твърдите, че Македония, Пиринска Македония трябва да бъде отделена ...
Стойко Стойков: Няма такова нещо.
Мирослав Мурджов: ..., как че вие се чувствате първо югославяни, в момента сте македонци, после не знак какви ще бъдете. Това са измислени тези ...
Стойко Стойков: Фантазиите на хората от ВМРО отиват твърде далеч.
Мирослав Мурджов: ... и видно и ясно, че вие се финансирате от чуждите разузнавателни служби.
Стойко Стойков: Това не е вярно ...
Мирослав Мурджов: И не помагате на интегритета на Македония към България. Напротив.
Стойко Стойков: ... Вие ни клеветите.
Водещ: Добре, те се финансират, а излезе, че господин Каракачанов.
Мирослав Мурджов: ...
Водещ: Г-н Мурджов, излезе, че г-н Каракачанов е бил свързан с българските служби от действията на вътрешния министър Румен Петков, така че излиза, че ВМРО е функция на българските служби, ако се съди по това, което направи Румен Петков.
Мирослав Мурджов: Аз мисля, че няма от какво да се срамуваме от българските служби.
Стойко Стойков: Те я създадоха – ‘90-та година.
Мирослав Мурджов: Няма от какво да се срамуваме, когато работим в името на държавата и пресичаме с всичките си действия откровен сепаратизъм ...
Водещ: Българските служби са създали ВМРО, така ли е?
Стойко Стойков: Абсолютно.
Мирослав Мурджов: ... откровен сепаратизъм от тези хора тук. Аз мисля, че това абсолютно всеки нормален български гражданин да го проумее и да продължава да го прави.
Стойко Стойков: Вижте, просто безумие е, след като Ви обясних, да продължавате да повтаряте едно и също нещо.
Мирослав Мурджов: Аз не разбирам какво ми говорите. Виждам това, което правите.
Стойко Стойков: Може ли само един момент. Искам само едно уточнение, тъй като много се спекулира. Значи македонското малцинство, хората с македонско самосъзнание в България не са хомогенна общност, а както всички общности са хетерогенна общност. Има най-различни организации с най-различни схващания, така че моля, не ни бъркайте в едно. Все едно да приписвате становището на Волен Сидеров да кажем на г-н Сакскобургготски. Просто това е абсурд. ...
Мирослав Мурджов: Не давайте такива неуместни сравнения, много Ви моля.
Стойко Стойков: Моля Ви, не съм завършил. При нас има и такива организации, но ние с тези организации сме в много лоши отношения и точно затова не се разбираме.
Мирослав Мурджов: Кои са ви лошите ... издавате вестник, в този вестник, кажете какво пише.
Стойко Стойков: Какво пише?
Мирослав Мурджов: Кажете какво пише в “Народна воля”.
Стойко Стойков: Че всички народи на Балканите трябва да живеят в братство.
Мирослав Мурджов: Не, не. Кажете друго какво пише.
Стойко Стойков: Какво пише?
Мирослав Мурджов: Кажете как българите са кривогледи, кривокраки и т.н.
Стойко Стойков: Това не е вярно.
Мирослав Мурджов: Ама кажете сега, моля Ви се.
Стойко Стойков: Много Ви моля, това не е вярно.
Мирослав Мурджов: Е, как да не е вярно?
Водещ: Кое не е вярно?
Стойко Стойков: Трябва да отговарям ...
Мирослав Мурджов: Как да не е вярно? Всичкото това е вярно. Защо излизате с македонските знамена, защо излизате с надписи на македонски език?
Стойко Стойков: Не сме излезли с македонски знамена, а с партийни знамена.
Мирослав Мурджов: Защо ходите и разделяте умишлено българската нация на Рожен?
Стойко Стойков: Вие прекалявате просто.
Мирослав Мурджов: Каните македонския посланик официално на ваши срещи.
Стойко Стойков: Не сме го канили.
Мирослав Мурджов: Как да не сте го канили? Финансирате се от Македонския културно-информационен център в България.
Стойко Стойков: Това не е вярно. Вижте, Вие прекалявате с клеветите и може би ще си спечелите едно дело.
Мирослав Мурджов: И това ако не е доказателство ... Ама заведете ми дело, това ще бъде чест за мен.
Водещ: Чакайте. Кратък въпрос.
Зрител: Понеже стана дума за самоопределението. Има хора, които се определят за марсианци. Защо обаче обикновено ги затварят в психиатрия, тъй като ...
Водещ: Сега, марсианци. Моля Ви се.
Мирослав Мурджов: Естествено. Има такива, които са писали в България, че са ескимоси. Това означава ли, че трябва да пуснем и един ...
Стойко Стойков: Един човек ли е, какъв е.
Водещ: Не, не. Не бива да се дискредитира правото на самоопределяне.
Мирослав Мурджов: Никой не го дискредитира, г-н Коритаров.
Стойко Стойков: Вие точно това се опитвате да направите. Ние го защитаваме.
Мирослав Мурджов: Говорим за друго, че тези хора ...
Водещ: Така както в Македония има хора, които се самоопределят като българи, така и в България ...
Мирослав Мурджов: ... да, но тези хора в Македония са преследвани, а да кажат тези хора тук, които в момента се пишат ...
Водещ: Преследват ли ви?
Мирослав Мурджов: ..., че са македонци.
Стойко Стойков: През тези години е имало много преследвания.
Водещ: Кой Ви е преследвал?
Стойко Стойков: Моля Ви. От 91-а година насилието, което се извършваше на Рожен от г-н Татарчев. Пребити хора имаше ...
Мирослав Мурджов: Къде са пребити хора?
Водещ: Българската полиция и специални служби преследвали ли са ви?
Стойко Стойков: Специалните служби ни следят постоянно. Това е вярно.
Водещ: Какво правят те?
Стойко Стойков: Постоянно ни следят.
Водещ: Следят Ви.
Стойко Стойков: Това ни притеснява. Имаше хора, които са изгонени от работа по един любезен начин, разбирате ли. Не е необходимо да Ви кажат - ти си македонец, махай се. Но намират начин да Ви изгонят.
Водещ: Добре, няма време. Ами, това е. Ще си подадете ли ръка символично някой ден?
Мирослав Мурджов: Аз не мога да си подам ръка с откровени сепаратисти, г-н Коритаров.
Водещ: Сепаратисти ли сте?
Стойко Стойков: Не, категорично не сме сепаратисти.
Мирослав Мурджов: Ако тези хора действително мисля за България и мислят за българските граждани и унитарността на държавата, просто трябва да престанат с действията си.
Водещ: Има ли значение дали България ще се присъедини към Македония или обратно – Македония към България?
Мирослав Мурджов: Мисля, че пътят на България е ясен. Пътят на Македония оттук нататък е единствения - европейския.
Водещ: Пътят на Балканите не е ли ЕС?
Мирослав Мурджов: Пътят на Македония е европейският път, но с подобни действия от страна на тези хора, Македония няма бъдеще, защото те ...
Водещ: Ще ви регистрират ли?
Стойко Стойков: Вярвам, че ще ни регистрират.
Мирослав Мурджов: А, хубава работа. Ако това направи българският съд, просто показва какви са европейските стандарти.
Стойко Стойков: Крайно време е да го направи.
Мирослав Мурджов: Той веднъж ви регистрира, видяхме какво е решението.
Стойко Стойков: Е видяхме какво е решението в Страсбург.
Мирослав Мурджов: Какво е решението в Страсбург?
Стойко Стойков: Че е неоснователно решението на Конституционния съд. Да не говорим за особените мнения, които имаха съдиите, така че ...
Водещ: Това няма да има край. Ние ще се върнем към 1948 година и декларацията ...
Мирослав Мурджов: Променете наистина същността си и работете за евроинтеграция, не работете за сепаратизъм и тогава може да си подадем ръка.
Стойко Стойков: Никога не сме работили за сепаратизъм.
Водещ: Говорите ли македонски? Го зборувате македонскиот?
Стойко Стойков: Да. Яас го зборувам македонскиот язик многу добро.
Водещ: А Вие го зборувате македонскиот?
Мирослав Мурджов: Не, аз съм български гражданин.
Стойко Стойков: Аз също съм български гражданин.
Мирослав Мурджов: Хората имат двойно гражданство и цялото ръководство на тази организация е от хора, които имат двойно гражданство.
Стойко Стойков: Това е лъжа. Не е истина.
Водещ: Добре. Благодаря Ви, г-н Мурджов. Ве благодарам господине.

2 коментара:

Мартин каза...

хехех Този Мурджов , беше на практика в моята гимназия докато аз бях ученик , а той студент по История ... нямам много добро мнение за него :) Точно той ли трябваше да присъства на това интервю .

Иначе , както е тръгнало ЕС май ще се опита да ни накара и новини на марсиянски и ескикоски да пускаме :)

Boqn каза...

Komitata, iskam da ti blagodarq za tozi debat... Az ne uspqh da go gledam po televiziqta...

Spored men moralniq pobeditel e Stoi4ev... Oniq prostaka Murdzov postoqno go prekysva6e...

Prekrasen sait..

Keep up the good work

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)