петък, юни 09, 2006

В защита на БДС клавиатурната подредба

Отдавна исках да напиша нещо по темата, но се оказа, че във Уикипедия хората добре са описали и обяснили всичко, ето защо пействам:


Малко известен факт е, че при използване на клавиатурна подредба БДС се пише повече от три пъти по-бързо и удобно, отколкото на латиница. Българските машинописки редовно печелят международни състезания по машинопис, печатайки със скорост от над 1000 знака в минута, което е съизмеримо със скоростта на говорене.

Обяснението за този феномен е просто. Съставянето на подредбата на машинописната клавиатура е съобразено със зависимостите между честотата на срещане на всяка буква в българския език, както и с тези между гласни и съгласни, и анатомията на ръката. С тези въпроси в България се е занимала комисия от машинописци стенографи при Народното събрание през 1907 – 1908 г. Въз основа на резултатите от това изследване е била разработена клавиатурата за десетопръстно писане на кирилица. (Това обяснява наличието на разлики при клавиатурите за руски, украински и другите ползващи кирилицата езици.)

По съвсем различен начин стоят нещата при подредбата на общоприетата QWERTY- клавиатура на латиница. При създаването й целта е била да се пише възможно най-бавно, за да не се оплитат чукчетата на механичните пишещи машини, използвани тогава.

Впоследствие са правени опити за рационализирането й (например от вашингтонския професор по статистика Август Дворак през 1932 г. и от англичаните Лилиан Молт и Стивън Хобдийм в края на 70-те години на 20 век). Промяната на вече наложилият се стандарт обаче е била неуспешна.
Значи какво излезе накратко - БДС стандартът е БЪЛГАРСКИ, т.е. приспособен за най-удобно писане на български език, т.е. той е и ЕРГОНОМИЧЕН, а освен това е и ИКОНОМИЧЕСКИ ИЗГОДЕН (спестява време и увеличава ефективността на пишещите). Айде сега искам няколко човека, които пишат на фонетична подредба да обяснят вижданията си..

4 коментара:

Николай Кубарело каза...

Съгласен съм, че БДС е по-подредената клавиатурна подредба, но има ли смисъл да владееш и фотеник и БДС? Аз съм "ЗА фонетичната", просто защото първо се научих на нея. Предполагам, че повечето деца се учат първо да пишат кодове на игрите или да чатят на латиница в IRC. Иначе съм адски горд за нашите машинописки! Да мачкат здраво!

Анонимен каза...

Писането с БДС подредбата се нарича още "сляпо писане" - разположението на клавишите се научава, след което машинописката гледа само в оригинала, който преписва. Не е нужно да гледа и в екрана. От тук идват още предимства:
1. Не се натоварва зрението.
2. Пише се изключително точно и вярно.
3. Ако случайно направи техническа грешка, то този тип грешки се хващат от спелерите или се набиват в очите на коригиращия. При писането на фонетичната обикновено пишещият запомня някакъв текст и възпроизвежда спомените. В процеса на писане "доизмисля", за да не гледа още веднъж. Получават се грешки, които трудно се разпознават.

Не е проблем човек да научи няколко подредби на клавиатурата, особено когато са за различни езици. Пиша без да гледам на QWERTY на всевъзможни езици с латинската азбука и нямам никакъв проблем със смесените (cyr/lat) текстове.

Съветът ми към всички, за които игрите не са единствената полза от компютрите, да научат поне БДСподредбата. Това отнема не повече от месец, но остава за цял живот. Уменията за ползване на "бързи клавиши" са си нещо отделно и не пречи на писането.

Анонимен каза...

Когато пиша на пишеща машина, твърдо съм за БДС подредбата. Но на компютъра предпочитам фонетична подредба, защото много често се налага да набирам текстове, команди, уеб адреси и т.н. на латиница. А поне за мен е крайно неудобно да търся една буква на два различни клавиша... Сега знам, че W си е българско В и т.н. Просто ми е по-удобно, не съм професионален машинописец и не нямам тяхната рутина, а и не ми се налага да пиша повече от 2-3 странички дневно и то не всеки ден...

Анонимен каза...

Много интересно място са определили за буквата Й при БДС подреждането.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)