вторник, юни 06, 2006

Братя македонци, каква стана тя?

Надпис под снимките "Всичко това са Българи!"
Горе под главата: "Шокиращо! Ако ни е обща историята с България, общи са ни и юнаците!"
На снимките: Гоце Делчев, Никола Карев, Яне Сандански, югославски партизани, на втория ред - Кочо Рацин (Коста Апостолов Солев), манастирът св. Прохор Пчински (виж списъка със светците), Лазар Колишевски, Методи Андонов - Ченто

Не мога бе, не издържам.. Тъкмо си викам - "Край, няма да пиша повече за Македония, ще бъда политически коректен към моите македонски приятели, няма да се занимавам с политика, литературата е единственото, което ме интересува.." и се появява нещо в македонската преса, което искрено ме развеселява..

Македонския премиер Владо Бучковски - представител на (не)реформираните комунисти в Македония, наскоро предложи на българския премиер Сергей Станишев заедно честване на Илинденско-преображенското въстание.

Владо Бучковски е умен мъж и добър политик, само дето се е родил в грешно време и е застанал на погрешната страна на политическата барикада, а и моралът му не е много на ниво. Той залага на последната останала карта в тестето на комунистите - антибългарската. Странно е, че и другаря Станишев също посегна към същата антибългарска карта, за да си пооправи рейтинга. Какво да ги правиш - комунисти..

Не закъсня коментара на вестник "Вечер" на това чудно предложение.

Всички ние сме Българи!

Българският премиер Станишев предложи, а Бучковски прие общо да отбележим Илинден (АСНОМ и Крушево). Това значи, че имаме обща национална история. А, с националната история ще си поделим и националните юнаци: Гоце Делчев, Никола Карев... Даме Груев... Лазар Колишевски, Методи Андонов-Ченто, генерал Апостолски... Всички те барем една половина от сега нататък биха били, поне наполовина - Българи, а половинка наш ли би бил и българския цар Борис?! Според това: Сите сме Бугари. (оригиналният текст)

И малко мой коментар: Абе, хора.. недейте така бе.. точно Бучко да го обвинявате в българизъм. И той е човек, и той има чувства и вербуващ офицер. На негово място щях да ви съдя за такива непредпазливи изказвания. И преди да го изядете с парцалите, вижте линковете под снимката. Абе има аргументи човека, изслушайте го, той мен почти успя да ме убеди..

А за Цар Борис.. Ами човекът се е смятал за ваш цар, сега и вие го смятате за ваш, така че остава само да му се закълнете във вярност. Вярно, той не е жив, но синът му е жив и очевидно сега той е вашият цар. Как искате да ви го доставим?

Иначе и аз няма да отида на общите празници, ако там трябва да чествам Лазар Колишевски и Михайло Апостолски (въпреки пламенните декларации, които са подписали те или родителите им, за техния потомствен български патриотизъм).. Сигурен съм, че и никой от България не иска да ги празнува. Те са си оригинални македонски национални герои, които никога няма да бъдат чествани в България. Другарю Станишев, а какво е вашето мнение по въпроса?


11 коментара:

Мак каза...

Е братче не може така. Ако сме еден и ист народ, а јас мислам дека сме, тогаш треба да ги прифатиме и негативците како заеднички. А не се што е позитивно од македонската историја да го сметате за заедничко, а само негативците да бидат „оригинални македонски национални герои“.

Стойчо каза...

Мак е прав - но просто ние в БГ се опитваме да забравим нашите "оригинални български" негативни герои като Георги Димитров и Димитър Благоев (и още мнозина други)

мак каза...

Е немојте да ги заборавате. Ние така направивме, имавме селективна историја (и меморија) и останавме сакати!

Стойчо каза...

Не, не в смисъл на забравяне (кой ще забрави Сталин, Хитлер, Димитрови т.н...?) - но определено не са Герои - за тях си има определено място, което не позволява да бъдат чествани.
Но си право не бива да се забравя. Но не бива и да се честват!
Мисля, че Комитата точно това има пред вид - ако някой иска да чества Ченто или Гошо Тарабата (т.е.Димитров), да си го прави сам и да не ни се намесва.

Поздрави

мартин каза...

Първо искам да ви поздравя , и този блог и особено този за пътуванията на стойчо ми дадоха много ценна информация и добре прекарано време на работното място :)

Искам да ви питам нещо ? И по специално комитата ... Абе, няма ли да постнеш нещо по повод ОМО Илинден ? Това според мен е най-голямата провокация правена срещу България през последните 50 години ...

Поздрави !

Анонимен каза...

абе братя българи вие какво общо имате с нас,вие сте си турко-българи,това сие монголско племе което няма нищо общо с нас,да вземе на пример етногенезата-най-ясно ще ни каже кои от каде е,това сие абсолютно нали така

Анонимен каза...

др ден ако искате ще ви пиша за вас българчината повече

Анонимен каза...

Kyde nau4i tolkova hubavo da pi6e6 po bugarski be srybsko peder4e?

Насето каза...

Българи сме всички. Мизия, Тракия, Македония... всички сме едни и същи. има много славянско в нас, по-малко старобългарско, тракийско.. с годините сме станали една хомогенна маса - БЪЛГАРИ! Но македонците знам защо се сърдят. Един приятел от Благоевградско ми каза да не говоря много много защото не моята баба е родена в турско. и аз добре го разбрах. не е въпрос на етническа разлика, а по-скоро на политическа... и доста емоционален е този въпрос

Анонимен каза...

Не се чувствам свързан по никакъв начин със сръбските подлоги!За всички "македонци",по-здрав шиптърски к*р!!!И се разкарайте от България.

Анонимен каза...

За всички "българи" един поздрав - турски к*р!!!

Българите са били монголско племе и са говорили туркски език. Какво общо имате вие с тях?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)