сряда, май 03, 2006

Open Source история?

Ивица Антески отново ни предлага да се захванем със въпроса за интерпретацията на историята от българските и македонските историци..

Става дума за ненаучна методология при изследване на проблема..

Нека дам един пример, за да съм по-ясен - ако в един кош имаме 3 червени и 3 зелени топки, и ако имаме двама души, които трябва да отгатнат какви са топките в коша, единия ако извади 3 червени(топките са червени!), другия ще извади 3 зелени (топките са зелени!)и така всеки ще твърди - своето. Истината обаче е че топките са СМЕС между червени и зелени.

Какъв може да е подхода ни в случая - единственият възможен подход е - да се съберат всички изворни материали на едно място и целият историографски процес да започне наново..

Аз съм оптимист, че това ще се случи, най малкото заради необходимостта от европейска интеграция - ние ще бъдем принудени от Европа да изгладим проблемите си и разликите в тълкуванията на историческите процеси, за да угасим всяка възможност за спорове и противоречия по-нататък. Кой знае защо ми се струва, че този процес ще бъде много по-лесен с Македония, отколкото със Сърбия, Гърция или Албания.

Какво означава това - например най-напред да се съберат на едно място всички исторически документи за разглежданите събития - може би като начало да се издадат общи сборници с исторически документи? Дали това е толкова трудно? Също така трябва да се даде възможност на публиката сама да мисли с главата си как да интерпретира историческите факти - което означава че документите трябва да се дадат във вид, максимално близък до оригинала (факсимилета биха свършили работа). И тъй като историците не работят на частна практика (приватен бизнес), а са почти винаги на държавна заплата, добре би било новите историци да са доброволци, които не са финансово зависими от държавна работа или привилегии..

Да не забравяме че спорът има и трета страна - световната историческа наука, която е възможно да има други погледи към събитията.

Ивица, освен да направим един блог само с изворни документи от двете страни.. а в дискусията да може да се включи всеки? Нещо като Open Source история?

6 коментара:

Хилмар Кабас каза...

Идеята е много добра и по този начин може да се провери македонската "добра воля", доколкото изобщо я има.

Хилмар Кабас каза...

Нека само добавя - open source, особено GNU open source се подчинява на много строги правила, намиращи се в лицензта GPL (http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html). Така че първо ще требва да си съставиме правилата, по които да работиме.

GoodBytes каза...

Најглупаво од се е што луѓе од едната и другата страна кои не се познаваат, се караат и понижуваат по форуми и каде не на Интернет, а не се ни стручни ни упатени доволно во историјата.

Мене не ми пречат ни границата, ни разликите меѓу нас, ниту пак недоразбирањата. Сите луѓе ги ценам еднакво, а единствено што ми пречи е кога некој ме понижува или ме омаловажува според мојата национална припадност, и тоа заради неговите предрасуди.

Васил каза...

Со тешка работа си се зафатил,мој комита,како Херакле со Авгиевите штали.
Македонизмот е болест на смрт,произведува смрт,исцедува човечка енергија...
Треба да бидеш или лекар или гробар.
Но ниту едното ниту другото,а Господ на помошт.

Анонимен каза...

Nice idea with this site its better than most of the rubbish I come across.
»

Анонимен каза...

I find some information here.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)