понеделник, април 03, 2006

Кой им е виновен на македонците?

Моят любим македонски автор - Букаро , наскоро написа материал, в който жалеше за невъзможността македонските студенти и граждани да пътуват по света точно сега, в ерата на глобализацията.

Защо се получава така?
Македония загуби правото нейни граждани да пътуват свободно в Европа още в началото на промените.. Но нещата далеч не бяха мрачни и неизбежни тогава. Македония тогава беше спрягана наравно със Словения, като пример за бързо и лесно разделяне с Югославия. След това обаче Словения бързо получи обратно желаната възможност за пътешествия, а Македония - не.

Кой е виновен?
Не е тайна, че визовият режим се определя директно от вероятността гражданите на съответната държава да емигрират или да работят нелегално в Европа, както и от възможностите на държавата - партньор да има стриктна паспортно-гранична политика, от която да не могат да се възползват вредни за Европа елементи - например организираната престъпност.

Икономически нещата не седят хич добре. Македония не успя правилно да отреагира на предизвикателствата на преходния период. Само един малък детайл - на предните избори победителите спечелиха с обещанието във всяко семейство да има поне по един работещ (??). Но въпреки икономическите неудачи този фактор едва ли е значим - все пак двумилионното население на Македония дори изцяло да емигрира на Запад, то това едва ли би се усетило някак там - македедонските граждани са твърде малко.

Остава вторият проблем - гранично-паспортния. Голямото опасение на Европа е, очевидно, леснотата с която нелегални емигранти могат да влязат В Македония, и след съответните процедури да се снабдят с документи за самоличност, по този начин формирайки канал за нелегални емигранти. А те може да са доста - от Сърбия, Босна, Косово и Албания.

Това е цял комплекс от проблеми, за който македонската държава и общество са слепи и глухи:
1. Установяване на точна граница с Косово и Сърбия и охраната и като суверенна държавна граница.
2. Охраната на албанската граница
3. Организираната престъпност в страната, и особено "шверцерите" - контрабандистите
4. Решаване на въпроса с македонското гражданство на хора, родени извън Македония, но в границите на бивша Югославия - както стари така и нови.
5. Създаване на граждански регистър и създаване на лични документи според европейските стандарти - за два милиона души това е смешна задача.
Кой е трябвало да свърши всичко това? Правителствата.

И това не е всичко. Дори тези македонци, които успяват да се откъснат от ограниченията на държавата си, са подложени на допълнителен тормоз - не им се признават дипломите от България, които са признати почти по цял свят! Направо да си помислиш че някой иска завинаги Македония да остане затворена в себе си.

Единствената вратичка, която позволяваше досега на македонците да шетат в чужбина беше България. Но България трябва да спази изискванията на ЕС и да въведе визи за гражданите на Македония. България трябва да намери начин да осигури 600 000 македонци, които ежегодно посещават България с визи, всяка от които трябва да струва поне 60 евро! Българската държава е склонна да поеме всичките разходи, така че въвеждането на визи да не се усети серозно. Какво прави Македония? Надява се да не ни приемат на 1 януари 2007 в ЕС и не позволява отварянето на консулства в провинцията, за да не се увеличало "българското влияние" Алооо! 21 век! Глобализация! Взаимното влияние на държавите и култури не се спира, а се поощрява! Ако няколко консулства могат да окажат такова огромно влияние върху населението, може би нещо не е наред със самото население? Гръцките консулства защо нямат същия вреден ефект??

Братя македонци - някой иска да ви затвори в клетка - ако искате да пътувате - направете необходимото. Вие гласувате, вие решавате.

1 коментар:

Стойчо каза...

Интересно, а проблем със сръбските консулства има ли? ;-)
Има и още една причина за затварянето - общественото мнение в Европа. Това е косвена причина, защото то се влияе от 4-те, които ти си посочил(престъпност, граници и т.н.). Освен това македонците там минават като "югославяни" или"бивши"югославянени , за разлика от хърватите и словенците, които са различими и познати там.
А да си "югославянин" не е много повод за гордост в очите на (западно)европейците

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)